Home : Arhiva revistei Drita / Prietenul Albanezului : Contact
HOME CINE SUNTEM COMUNITATE REVISTA DRITA GRUPUL SERENADA EDITURA PRIVIREA JURIDIC CONTACT
 
 
Martirii catolici in Albania comunista
Marius Dobrescu
 
Spiritualitate, NR. 19 - Octombrie 2018
 Se stie ca, in timpul dictaturii comuniste, clericii catolici au fost supusi celor mai crunte represalii si au dat cele mai multe victime. Faptul ca erau legati organic de Occident, ca seful suprem al bisericii era papa de la Roma i-a facut pe conducatorii regimului sa aplice cele mai dure represalii impotriva reprezentantilor acestei biserici. Acelasi lucru s-a intamplat si in Albania. Se stie ca, numeric, credinciosii catolici se plaseaza in urma musulmanilor si ortodocsilor si ca sunt amplasati in regiunea muntoasa din nordul tarii, cu principalul centru la Shkodra. Statisticile spun ca, daca s-ar aduna toti anii de temnita efectuati de clericii catolici albanezi, rezultatul ar fi egal cu 881 de ani sau aproape noua secole! Si asta in vreme ce aceiasi slujitori ai bisericii au la activ, impreuna, 450 de ani de studii, in 24 de universitati din Europa. Dupa o munca de 22 de ani de cercetare statistica asupra acestor informatii cutremuratoare, Sfantul Scaun de la Vatican a ales dintre prelatii care au suferit in anii comunismului un numar de 38 de clerici pe care i-a declarat martiri ai credintei. Dintre acestia, unui numar de 28 nu li se cunoaste locul in care au fost inmormantati. Toate aceste date au fost facute publice in cursul unei emisiuni la postul TV “Channel One”, emisiune care s-a transformat intr-un omagiu in memoria tuturor clericilor martiri ai bisericii catolice albaneze.
Directorul Institutului de Teologie si Filosofie din Shkodra, Pr. Mario Imperatori, precum si Dom Mark Shtjefni, Parçel Hila si Dorian Koçi, istorici care au studiat problema martirajului catolicilor albanezi, au adus in fata opiniei publice informatii si marturii unice asupra persecutiilor la care au fost supusi reprezentantii acestei biserici in anii dictaturii comuniste. Printre cei 38 de clerici-martiri, au existat un german, un polonez si un italian. Emisiunea “Channel One” a avut insertii speciale in cursul carora au fost redate aspecte asupra sfarsitului tragic al fiecarui prelat. Reluam pentru cititorii nostri cateva dintre cele mai tragice cazuri.
Dom Lazër Shanto, dupa ce anchetatorii i-au taiat picioarele cu toporul, a fost impuscat si aruncat intr-o groapa fara nume. Pr. Serafin Koda a murit dupa ce anchetatorul i-a infipt unghiile, la propriu, in gat. Maria Tuci, dupa ce a refuzat sa devina amanta sefului sectiei Ministerului de Interne din Shkodra, a fost torturata prin introducerea intr-un sac impreuna cu o pisica si aplicarea de lovituri de baston. Pr. Josif Papamihali a fost torturat si inecat in mlastina din Maliq. Pr. Jul Bonati a fost internat in ospiciul de la Durrës si a murit in urma experimentelor la care a fost supus de catre medici.
Dom Aleksandër Sirdani, dupa ce a fost tarat legat de un cal a fost inecat intr-o groapa plina cu fecale. Si, cu toate aceste torturi, preotii martiri nu si-au renegat niciodata credinta in biserica lui Iisus Hristos. Exemplar este cazul pr. Gjon Shllaku, care, inainte de a fi impuscat, a strigat: “Traiasca Hristos imparat! Ii iertam pe dusmanii nostri!”.

 
  Alte titluri din categoria "Spiritualitate"


Pastila pentru suflet. Sfantul Cuvios Visarion Sarai 
 CUPRINSUL REVISTEI
 NR. 19
 

  Actualitate


  Istorie

  Cultura

  Literatura

  Spiritualitate

  Interviu

  Caleidoscop

Arhiva revistei Drita / Prietenul Albanezului
| HOME | CINE SUNTEM | COMUNITATE | PRIETENUL ALBANEZULUI | GRUPUL SERENADA | EDITURA PRIVIREA | JURIDIC | CONTACT |

© 2006-2018
ASOCIATIA LIGA ALBANEZILOR DIN ROMANIA.
by Anadeea Advertising