Home : Arhiva revistei Drita / Prietenul Albanezului : Contact
HOME CINE SUNTEM COMUNITATE REVISTA DRITA GRUPUL SERENADA EDITURA PRIVIREA JURIDIC CONTACT
 
 
S-a mai stins o stea a poeziei albaneze
Marius Dobrescu
 
Literatura, NR. 19 - Octombrie 2018
 Nu cu mult timp in urma, in data de 11 octombrie, s-a stins din viata, la varsta de 89 de ani, unul dintre cei mai importanti scriitori albanezi din pleiada “clasicilor in viata”: Fatos Arapi. Alaturi de Dritëro Agolli, care a parasit aceasta lume in februarie anul trecut, si de Ismail Kadare, Arapi a facut parte din “generatia de aur” a literaturii albaneze, generatie care a supravietuit regimului comunist si s-a putut exprima fara oprelisti in conditiile societatii democratice de azi. Fatos Arapi s-a nascut in anul 1929 la Vlora, in sudul Albaniei. A absolvit studiile liceale in orasul natal, apoi a studiat matematica si economie la Universitatea din Sofia, Bulgaria, in anii in care schimburile de studenti intre tarile socialiste erau o moda foarte raspandita. A lucrat ca ziarist la publicatiile culturale din Tirana si a fost profesor la Facultatea de Istorie si Filologie din capitala Albaniei. A fost laureat cu premii nationale si internationale pentru poezie. In anul 2008 a fost primul poet albanez incununat cu laurii festivalului “Serile poeziei de la Struga”, ocazie cu care i s-a acordat distinctia “Cununa de aur”.
Opera lui Fatos Arapi este bogata si deosebit de variata. In afara poeziei, unde poate fi asezat in primele randuri, el a scris proza scurta si nuvele, printre care amintim: “Gastele salbatice”, 1969; “Fulgi de zapada”, 1985; “Geniul fara cap”, 1999 si multe altele. A cultivat si genul romanului: “Decembrie nelinistit”, 1970; “Tovarasii”, 1977; “In largul marii”, 1986, apoi cateva piese de teatru: “Partizanul anonim”, 1962; “Cezarul si bunul soldat Schweik undeva pe front”, 1995. Arapi a fost si un remarcabil traducator. “Cantecul pentru om”, de Nikola Vaptsarov, 1981; “Poezii”, de Pablo Neruda, 1989; Safo, 1990; Antologia poeziei turcesti etc. au fost cele mai importante realizari al lui. A fost si un prolific ziarist, articolele sale aparand frecvent in presa albaneza a vremii.
Fatos Arapi si-a publicat primele poezii incepand cu cea de-a doua jumatate a deceniului al saselea, secolul trecut, iar in anii 1962 si 1966 i-au fost editate volumele de versuri intitulate „Carari poetice” si „Poezii si poeme”. Inca de la primii pasi, el s-a remarcat ca o voce poetica speciala in interpretarea sentimentelor umane, aratand o viziune proprie asupra realitatii din acei ani. Inceputurile lui poetice pot fi incadrate, din punct de vedere al tematicii, in curentele specifice epocii lui, conditionate fiind de imprejurarile politice ale epocii. In avantul constructiv si entuziasmul ce a urmat eliberarii tarii, care dominau principiile creatoare ale realismului socialist, poetul si-a aratat credinta ca Albania marsaluieste spre un viitor mai bun, spre o societate libera, iar aceasta credinta putea face suportabile toate sacrificiile si asteptarile omului nou. Cu aceasta viziune, Fatos Arapi avea sa-i ironizeze fara mila pe birocratii si demagogii vremii sale, cum a facut-o in poezia „Antibirocratica”, sau isi va expune crezul propriei existente si idealul de mai bine in poemul „De ce am venit pe lume”. Vesnic indragostit de marea sa draga, Arapi i-a dedicate marii nenumarate poeme de o sensibilitate unica, asa cum numai unul dintre copiii ei ar fi putut-o face. Stand pe tarm si ascultandu-i zbuciumul, pare ca vrea sa se contopeasca cu ea, sa-i absoarba suflarea, sa se dizolve in apa ei.
Odata cu disparitia lui Fatos Arapi, poezia albaneza pierde o mare personalitate a sa, pe unul dintre cei care au pus piatra de temelie a noii literaturi a secolului XX.

 
  Alte titluri din categoria "Literatura"


FILIT - Un festival din ce in ce mai prestigios

Fatos Kongoli. Visul lui Damocles 
 CUPRINSUL REVISTEI
 NR. 19
 

  Actualitate


  Istorie

  Cultura

  Literatura

  Spiritualitate

  Interviu

  Caleidoscop

Arhiva revistei Drita / Prietenul Albanezului
| HOME | CINE SUNTEM | COMUNITATE | PRIETENUL ALBANEZULUI | GRUPUL SERENADA | EDITURA PRIVIREA | JURIDIC | CONTACT |

© 2006-2018
ASOCIATIA LIGA ALBANEZILOR DIN ROMANIA.
by Anadeea Advertising