Home : Arhiva revistei Drita / Prietenul Albanezului : Contact
HOME CINE SUNTEM COMUNITATE REVISTA DRITA GRUPUL SERENADA EDITURA PRIVIREA JURIDIC CONTACT
 
 
O lucrare despre Dora d’Istria aparuta la Venetia
Maria Oprea
 
Cultura, NR. 19 - Octombrie 2018
 Institutul Roman de Cultura si Cercetare Umanistica de la Venetia a gazduit in data de 13 septembrie 2018, la sala „Marian Papahagi“, lansarea volumului Dora d’Istria. Uno sguardo femminile sull’Ottocento de Roberta Fidanzia, tradusa si prefatata de prof.univ.dr. Viorica Balteanu. Volumul, o premiera in Italia, ofera o panorama a operei Elenei Ghica prin evidentierea principalelor preocupari cu fundamente crestine ale acestei scriitoare, a interferentelor cu literatura europeana si dezbaterilor despre educatie si rolul social al femeilor in secolului al XIX-lea.

Scriitoare, pictorita, compozitoare, feminista, poli­glota, un om de o inteligenta remarcabila, Elena Ghica (Dora d’Istria) este un personaj unic in secolul al XIX-lea. Vorbea noua limbi si avea o cultura enciclopedica impresionanta, formata in urma studiilor efectuate la Dresda, Viena, Venetia si Berlin, in domeniile literatura, etnografie si folclor, geografie, istorie, sociologie, politica si arta. Acest lucru i-a permis sa publice in sase limbi - franceza, italiana, greaca, rusa, germana si engleza – lucrari de etno­gra­fie, istorie si folclor balcanic. Prin tratatul „Les femmes en Orient”, aparut in 1859, ea prezinta cititorului occidental lumea femeilor din Orient, o zona foarte putin cunoscuta la acea vreme, militand pentru drepturile acestora, pentru egalitatea intre femei si barbati. Racordatã la marile probleme ale timpului sau, a colaborat cu prestigioasele publicatii Revue de deux Mondes, International Review, New York Tribune, Il Dritto, Observateur Belge, Gazette Rose, Courier si multe altele, a legat prietenii cu marile personaje ale timpului sau: regele Frederic Wilhelm IV, Don Pedro II D’Alcantara, imparatul Braziliei, Edgar Quinet, dar si cu patrioti albanezi cunoscuti, precum Dimitrie Camarda, Zef Serembe, Leonardo de Martino.
Aceasta reconstituire a personalitatii Dorei d’Istria, realizata de Roberta Fidanzia in cartea sa, este o evocare a unei femei de o mare cultura, angajata politic si literar, o scriitoare talentata, aflata in dialog constant cu contemporanii sai si cu trecutul. In paginile lucrarii, Roberta Fidanzia evidentiaza lupta Elenei Ghika impotriva discriminarii, pentru egalita­tatea in drepturi intre barbati si femei, pentru emancipare. Toate acestea, spune autoarea, se inscriu in curentele aparute in Europa in domeniul social, cultural, artistic. Scrierile ei erau comentate si discutate de carturari si actori politici ai vremii cu care Dora d’Istria se confrunta constant. Autoarea argumenteaza ca Elena Ghika milita pentru pastrarea si construirea identitatilor nationale, pentru indepen­denta si autodeterminare. De asemenea, ea a dezvoltat un discurs original despre reinnoirea po­litica, despre progresul societatilor, in care un mare rol trebuie sa-l aiba educatia si religia. Pseudonimul pe care si l-a ales, crede Roberta Fidanzia, acela de Dora d’Istria, s-a realizat din ratiuni lingvistice (dor in limba romana reprezinta un puternic sentiment de nostalgie) si geo-politice (Istros era vechea denumire data de greci Dunarii). Ea a calatorit mult si a avut o viata plina de aventuri, a fost una dintre primele femei alpiniste, a practicat tirul, calaria si manuia abil armele. A murit la Florenta, unde a trait timp de 30 de ani si si-a donat averea unei clinici pentru surzi din Florenta si spitalului Pantelimon din Bucuresti.
Sunt repere si argumente care invita la lectura acestei carti, in care personajul principal este una din cele mai ilustre femei si printese din secolul al XIX-lea.

 
  Alte titluri din categoria "Cultura"


Liviu Lungu, printre legende si povesti despre Ovidiu, in muntii Albaniei

Un dictionar neobisnuit

Fata in fata cu trecutul. Myrtis, prietena copiilor si a ONU 
 CUPRINSUL REVISTEI
 NR. 19
 

  Actualitate


  Istorie

  Cultura

  Literatura

  Spiritualitate

  Interviu

  Caleidoscop

Arhiva revistei Drita / Prietenul Albanezului
| HOME | CINE SUNTEM | COMUNITATE | PRIETENUL ALBANEZULUI | GRUPUL SERENADA | EDITURA PRIVIREA | JURIDIC | CONTACT |

© 2006-2018
ASOCIATIA LIGA ALBANEZILOR DIN ROMANIA.
by Anadeea Advertising