Home : Arhiva revistei Drita / Prietenul Albanezului : Contact
HOME CINE SUNTEM COMUNITATE REVISTA DRITA GRUPUL SERENADA EDITURA PRIVIREA JURIDIC CONTACT
 
 
Liviu Lungu, printre legende si povesti despre Ovidiu, in muntii Albaniei
Luan Topciu
 
Cultura, NR. 19 - Octombrie 2018
 Cea de-a doua rezidenta de creatie a proiectului „Legende pe ruine circulare”, parte din Programul Uniunii Europene „Europa creativa”, subprogramul cultural „Anul European al Mostenirii Culturale 2018”, s-a desfasurat intre 19 si 24 septembrie, in Nivica, o localitate aflata in muntii din sudul Albaniei.
Timp de cinci zile, operatorii culturali prezenti – italieni, spanioli si romani (constanteni) – au intrat in contact cu oamenii locului pentru a afla despre povestile si traditiile ce pot fi valorificate si duse mai departe de memoria comunitatii prin intermediul actului cultural.
In ultimele zile ale rezidentei, localnicii au avut prilejul sa vizioneze trei momente artistice si culturale pe care participantii la proiect le-au oferit comunitatii. Teatrul „Astragali” din Italia a realizat un colaj de momente evocatoare ale mai multor legende europene, iar, pentru a surmonta bariera lingvistica, actorii au inclus cuvinte si expresii din limba albaneza.
Profesorii si studentii de la Scoala de dans „Alicia Alonzo”, din cadrul Universitatii Regele Juan Carlos din Madrid, au imbinat muzica si dansul cu poezia, dar si cu inregistrarea unui cantec al uneia dintre femeile din comunitate.
Pentru aceasta rezidenta de creatie, Teatrul de Stat Constanta a propus lansarea versiunii in limba albaneza a volumului „Prizonierul poetului Ovidius”, (traducerea Luan Topciu, editura Albas - Tirana), care il are ca autor pe scriitorul si arheologul Liviu Lungu din Constanta. Romancierul este pe jumatate de origine albaneza, este membru al Asociatiei Liga Albanezilor din Romania, iar participarea sa a avut la baza parteneriatul intre Teatrul de Stat Constanta si Muzeul de Istorie Nationala si Arheologie, realizat pentru acest proiect.
Scriitorul a condus, in fata batranului artar din piata localitatii Nivica, o discutie despre poetul latin, despre exilul sau, despre cum arata Tomisul pe vremea aceea si despre misterul ce inconjoara ultimii ani din viata lui Ovidius si moartea sa. Unul dintre intelectualii prezenti, profesor de literatura, a citit un fragment din volumul lui Liviu Lungu, prezentat pentru prima data in varianta sa albaneza, iar actrita Roberta Quarta a lecturat un fragment din varianta in limba italiana a romanului, care a fost lansata anul trecut, la Milano. Liviu Lungu a oferit autografe si a impartit circa 50 de exemplare ale romanului, inclusiv pentru scoala din localitate. Fara nicio exagerare, aceasta rezidenta de creatie va intra in istoria localitatii Nivica, fiind prima manifestare culturala de aceasta anvergura care a avut loc aici.

 
  Alte titluri din categoria "Cultura"


Fata in fata cu trecutul. Myrtis, prietena copiilor si a ONU

Un dictionar neobisnuit

O lucrare despre Dora d’Istria aparuta la Venetia 
 CUPRINSUL REVISTEI
 NR. 19
 

  Actualitate


  Istorie

  Cultura

  Literatura

  Spiritualitate

  Interviu

  Caleidoscop

Arhiva revistei Drita / Prietenul Albanezului
| HOME | CINE SUNTEM | COMUNITATE | PRIETENUL ALBANEZULUI | GRUPUL SERENADA | EDITURA PRIVIREA | JURIDIC | CONTACT |

© 2006-2018
ASOCIATIA LIGA ALBANEZILOR DIN ROMANIA.
by Anadeea Advertising