Home : Arhiva revistei Drita / Prietenul Albanezului : Contact
HOME CINE SUNTEM COMUNITATE REVISTA DRITA GRUPUL SERENADA EDITURA PRIVIREA JURIDIC CONTACT
 
 
Fata in fata cu trecutul. Myrtis, prietena copiilor si a ONU
Maria Oprea
 
Cultura, NR. 19 - Octombrie 2018
 In luna septembrie a fost prezenta la Tirana o expozitie cu un important mesaj social ce se refera la protectia impotriva bolilor infantile. Nu este vorba de conferinte, prezentare de medicamente sau aparatura novativa, ci de o expozitie speciala care vine pentru prima data in Albania direct din muzeele din Grecia, ce aduce in spatiile Centrului pentru Dialog si Comunicare o varietate de obiecte arheologice, picturi, sculpturi, fotografii, desene si instalatii cu un puternic mesaj medical.

Vedeta manifestarii a fost chipul reconstituit al lui Myrtis, o fetita de 11 ani, nascuta in Atena acum 2500 de ani si care a murit de tifos. Ambasadoarea Greciei la Tirana, doamna Eleni Sourani, a spus ca Myrtis aduce o multime de mesaje din trecut care sunt inca actuale: „Myrtis rememoreaza istoria pacii si nevoia de a trata bolile, in special pe cele care afecteaza copiii”. In 2010, Myrtis a devenit o prietena a Proiectelor de Dezvoltare ale Mileniului din cadrul ONU, alaturandu-se campaniei mondiale „Putem opri saracia”. Chipul sau este un simbol in Grecia si in alte tari, iar prin intermediul ei se cere guvernelor sa salveze vietile copiilor si sa lupte pentru prevenirea unor boli ca tifosul. Astfel, in urma expozitiilor itine­rante, fetita a devenit purtatoarea de cuvant a intalnirilor oficiale, un simbol pentru atentionarea autoritatilor cu privire la aceste probleme medicale si tratarea lor la timp. De ce este importanta aceasta constientizare? Pentru simplul fapt ca, in ultima perioada, au existat aprige dezbateri nationale si internationale pro si impotriva vaccinarii. Datele ONU arata ca bolile care pot fi prevenite prin vaccinuri sunt responsabile pentru 1,5 milioane de decese la nivel mondial, in fiecare an, in randul copiilor. Si in Roma­nia, aceasta disputa, asociata cu refuzul parintilor ori lipsa de medicamente originale, a bagat in mormant 31 de copii in 2017 si a imbolnavit de rujeola 15.027, din care au murit 59, in 2018. Aceleasi problematici si schimburi de opinii impotriva sau in favoarea vaccinu­rilor au loc si in Italia, India, China, unde, in unele cazuri, dozele aflate sub standardele de sigu­ranta au fost distribuite si injectate copiilor. De aceea, expozitia „Myrtis: fata in fata cu trecutul” este una speciala, cu un mesaj umanitar explicit.

Triumful unei povesti tragice

Povestea lui Myrtis este relatata de numeroasele artefacte arheologice descoperite in regiunea Kerameikos din Grecia si repovestita cu scop pedagogic intregii lumi. In acest sit de langa Atena, s-a gasit un mormant masiv cu schelete, iar in 1995, cand s-au demarat aici sapaturile pentru constructia unei statii de metrou, a fost descoperit craniul unei fetite din secolul al V-lea i.Hr. Capul, bine conservat timp de peste doua milenii, avea toti dintii permanenti si unii dintre dintii primari (de lapte), fapt ce a facut posibila reconstructia chipului ei. Tot pe baza lor s-a estimat ca fetita de 11 ani a murit in epidemia de febra tifoida care a lovit Atena in jurul anilor 430-427 i.Hr. Dantura a permis astfel reconstructia faciala si, astazi, Myrtis este ambasadoarea ONU a unui apel mondial pentru vaccinarea la timp a copiilor.
Profesorul de ortodontie Manolis Papagrigorakis de la Facultatea de stomatologie a Universitatii din Atena a modelat fata, in timp ce reconstructia a fost facuta in colaborare cu medici, sculptori, arheologi si alti experti din domeniu.
Fetitei i s-a dat numele de Myrtida, un nume po­pular pentru femei la vremea respectiva, dar ea este cel mai bine cunoscuta ca Myrtis. Pentru arheologi si istorici, portretul acestei fetite a adus la viata un aspect foarte important al istoriei grecesti si a raspuns la intrebarile cauzate de pierderea vietii multor atenieni (una din trei persoane), in secolul al V-lea i.Hr., inclusiv a lui Pericles, conducatorul Atenei si constructor al Parthenonului, care, prin nume­roasele reforme democratice, a transformat orasul intr-un centru politic, cultural, artistic si economic al lumii eline.

Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, actuala rata de deces cauzat de tifos este de aproximativ unul la fiecare 5.000.000 de persoane pe an si mai exista doar cateva focare de epidemii. De la sfarsitul secolului al XX-lea au fost raportate cazuri in Burundi, Rwanda, Etiopia, Algeria si in cateva zone din America de Sud si Centrala.
Aceasta expozitie, „Myrtis - Fata in fata cu trecutul” este insotita de vestigii antice, texte si imagini care readuc la viata epoca lui Pericle si a Razboiului din Peloponez, lumea in care a trait acum 2500 de ani un copil devenit peste timp ambasador al pacii.

 
  Alte titluri din categoria "Cultura"


O lucrare despre Dora d’Istria aparuta la Venetia

Un dictionar neobisnuit

Liviu Lungu, printre legende si povesti despre Ovidiu, in muntii Albaniei 
 CUPRINSUL REVISTEI
 NR. 19
 

  Actualitate


  Istorie

  Cultura

  Literatura

  Spiritualitate

  Interviu

  Caleidoscop

Arhiva revistei Drita / Prietenul Albanezului
| HOME | CINE SUNTEM | COMUNITATE | PRIETENUL ALBANEZULUI | GRUPUL SERENADA | EDITURA PRIVIREA | JURIDIC | CONTACT |

© 2006-2018
ASOCIATIA LIGA ALBANEZILOR DIN ROMANIA.
by Anadeea Advertising