Home : Arhiva revistei Drita / Prietenul Albanezului : Contact
HOME CINE SUNTEM COMUNITATE REVISTA DRITA GRUPUL SERENADA EDITURA PRIVIREA JURIDIC CONTACT
 
 
Orasul pierdut. A fost descoperita o mare cetate antica in tinutul Shkodrei
Maria Oprea
 
Caleidoscop, NR. 19 - Octombrie 2018
 Localnicii au crezut dintotdeauna ca dealul inverzit din apropiere este unul obisnuit, asa cum sunt toate celelalte din mica lor asezare de langa Shkodra. La fel au crezut pana mai deunazi si cercetatorii care il investigau inca din 2016, ca este neinteresant la prima vedere. Misiunea lor, inceputa in 2016, era de a alcatui schite si harti ale tuturor siturilor arheologice din jurul orasului Shkodra. Insa, in iunie 2018, impreuna cu o echipa de specialisti polonezi, au descoperit ca dealul ascundea unul dintre marile orase pierdute ale Antichitatii, despre care ei presupun ca ar fi Bassania, pomenit in scrierea istoricului roman Titus Livius (59 i.Hr.-17 d.Hr.), Ab urbe condita. In amintita lucrare, istoricul vorbeste despre acest loc unde a avut loc o batalie intre romani si ultimul rege al Illyriei. Potrivit lui Titus Livius, regele ilir Gent a adunat o armata de 15.000 de barbati la Lyssus, o colonie greceasca (azi, orasul albanez Lezhë), si a mers spre Bassania, cetate stapanita de romani, aflata la aproximativ opt kilometri distanta de Lyssus. In paginile cartii este amintit generalul roman Appius Claudius (340 i.Hr.-273 i.Hr), zis Orbul - sustinator al infiintarii de colonii romane pe tot teritoriul Latiumului si Campaniei, regiuni din centrul si sudul actualei Italii - care a mers in Illyria pentru a ridica asediul asupra Bassaniei. Consul si magistrat, Apius Claudius a ramas in istorie pentru doua importante edificii de care si-a legat numele: Via Appia, primul drum roman important, care se desfasoara intre Roma si Beneventum, la sud, si primul apeduct din Roma, Aqua Apia. Am subliniat aceste evenimente istorice pentru a intra in atmosfera dinamica, mobila a lumii antice, pentru a ne imagina cum ar fi aratat orasul Bassania. Insa, razboaiele ilire s-au incheiat in 168 i.Hr. cu victoria romanilor si se crede ca Bassania a fost ulterior distrusa de o armata condusa de Octavian Augustus, in secolul I d.Hr.

“Sarpele de piatra”

Pornind de la descrierile lui Titus Livius, arheo­logii albanezi au cautat initial orasul pierdut, Bassania, pe o raza mica din Lezhë, numele actual al cetatii antice Lyssus. Dar, descoperirea pe care au facut-o anul acesta se situeaza la 30 de kilometri de Lezhë si este una impresionanta datorita vastei ei intinderi. Echipa de arheologi a gasit aici un oras surprinzator de mare, care acopera aproximativ 20 de hectare de teren, cu ziduri defensive de trei metri grosime, construite in stil elenistic. Potrivit profesorului Piotr Dyczek, de la Universitatea din Varsovia, “orasul este urias”, asa cum a spus pentru Science Poland. El sustine ca cetatile subterane abandonate dezvaluie deseori structuri mult mai bine conservate decat cele de deasupra solului, care au fost reconstruite in mod continuu de-a lungul secolelor. “Abandonarea orasului in epoca romana ne da speranta ca este foarte bine conservat”, a intarit si prof.Saimir Shpuza, arheolog albanez, pentru Gazeta Shqiptare.
Impreuna cu zidurile fortificate, arheologii au descoperit si obiecte de ceramica si fier care ar putea ajuta la datarea exacta a asezarii. Totusi, afirma Shpuza, “este prea devreme pentru a spune sigur ca aceasta este Bassania, dar stim ca orasul a inflorit din secolul IV pana in secolul al II-lea i.Hr. si a fost abandonat treptat dupa caderea regatului ilir”. Ca un arc peste timp, ajungem in prezent si aflam de la Kolë Shabani, un localnic care a insotit arheologii in timpul sapaturilor, ca oamenii stiau bine dealul pe care-l numeau “sarpele de piatra”, datorita unei carari in forma de sarpe care a ramas pe deal si pe care ei mergeau intotdeauna. Niciunul dintre ei nu si-a imaginat ca pasii ii purtau pe un drum al vechilor iliri, greci si romani, ca aici s-au purtat celebrele razboaie ilire si ca un oras antic se ascundea sub pamant.

Ca este sau nu este orasul pierdut Bassania, municipalitatea din Vau i Dejës, din apropiere de Shkodra, a dispus protejarea lui prin amplasarea gardienilor in jurul sitului pentru a descuraja sapaturile ilegale si promite ca va folosi descoperirea pentru includerea cetatii in circuitul turistic.

Maria Oprea
Sursa foto: News Network Archaeology

 
  Alte titluri din categoria "Caleidoscop"


Miscarea Slow-food in Albania 
 CUPRINSUL REVISTEI
 NR. 19
 

  Actualitate


  Istorie

  Cultura

  Literatura

  Spiritualitate

  Interviu

  Caleidoscop

Arhiva revistei Drita / Prietenul Albanezului
| HOME | CINE SUNTEM | COMUNITATE | PRIETENUL ALBANEZULUI | GRUPUL SERENADA | EDITURA PRIVIREA | JURIDIC | CONTACT |

© 2006-2018
ASOCIATIA LIGA ALBANEZILOR DIN ROMANIA.
by Anadeea Advertising