Home : Arhiva revistei Drita / Prietenul Albanezului : Contact
HOME CINE SUNTEM COMUNITATE REVISTA DRITA GRUPUL SERENADA EDITURA PRIVIREA JURIDIC CONTACT
 
 
Miscarea Slow-food in Albania
Maria Oprea
 
Caleidoscop, NR. 19 - Octombrie 2018
 



Intr-unul din numerele revistei Drita scriam despre entuziasmul jurnalistului BBC, Rick Stein, fata de mancarea din Balcani si fata de cea din Albania, experiente memorabile pentru realizatorul filmului documentar, dar si pentru cei care au intalnit prin intermediul ecranului o civilizatie aproape necunoscuta. Criticul culinar a fost surprins de meniurile traditionale, ingredientele ecologice, retetele vechi ale bunicilor, dar si de cele noi, aduse de diaspora. El s-a ospatat cu frumusetile peisajelor maritime si montane, dar si cu sosurile rafinate, carnea de berbec la protap, pregatite de micile comunitati albaneze prin care a trecut. Acest periplu al jurnalistului BBC a deschis apetitul tuturor celor dornici de noi aventuri turistice si experiente culinare. Tot o calatorie prin bucataria ecologica au intreprins si celebrii chefi antrenati in strainatate care au initiat si dezvoltat in Albania miscarea Slow food, in urma cu cativa ani, curent care incearca sa redimensioneze scena gastronomica, propunandu le oamenilor sa-si schimbe obisnuintele culinare cu unele sanatoase. Paste uscate la soare, dulceata de pepene verde, paine de porumb si branza alba, omleta cu cimbru salbatic, prajituri cu prune si miere sunt cateva din mancarurile bune ale copilariei, invocate de membrii noii miscari din Albania, in contrapartida cu supele gri si ratiile mici din timpul lui Enver Hogea.
De ce este importanta miscarea slow-food? Unul dintre motive este ca dupa prabusirea comunismului, caracterizat prin saracie si mancare proasta, oamenii s-au imbulzit catre fast-food-uri, alimente cu arome artificiale, procesate chimic, la temperaturi foarte mari. Aceste obiceiuri trebuie schimbate, subliniaza initiatorii slow-food din Shkodra, pentru ca tara, de la coasta adriatica la Muntii Blestemati, are ce oferi. Prin climatul sau mediteranean si montan, apropierea de Grecia si Italia, prin campiile fertile, Albania redescopera obiceiurile traditionale de gatit si, cu ajutorul maestrilor bucatari scoliti in strainatate, resta­urantele au devenit mai exigente in alegerea ingredientelor.

Slow Food este o miscare internationala, initiata in Italia, in 1986, care lupta pentru pastrarea buca­tariei regionale, incurajand cultivarea hranei ca­racte­ristice ecosistemului local. Miscarea ocroteste principiile comertului echitabil, incurajeaza fermierii si micii producatori, dar are ca scop si educarea cetatenilor cu privire la riscurile feno­menului fast-food, folosirea pesticidelor sau consumul de alimente modificate genetic. Ea s-a dezvoltat in intreaga lume ca o alternativa la productia industriala si a devenit un stil de viata pentru mii de oameni care cred ca inca se mai poate manca bine si curat, cu produse din gradina si pivnita bunicii. Branza de burduf este data de exemplu de practicantii slow-food, fiind comparat produsul din comert cu cel din gospodariile de la tara. 150 de tari au adoptat miscarea slow-food, printre ultimele venite in club fiind si Albania, iar organizatia reuneste peste 100.000 de membri, repartizati in 1.300 de conviviumuri (asociatii locale) si o retea de 2.000 de comunitati alimentare, alcatuite din mici producatori axati pe calitatea hranei si pe respectarea principiilor ecologice si ale durabilitatii. In concluzie, Slow-food nu militeaza pentru un anume tip de dieta (vegetariana, vegana etc.), ci cuprinde toate stilurile de alimentatie si recomanda mancarea buna, sanatoasa, produsa traditional, care sa respecte atat omul, cat si mediul. “Festina lente!” este principiul si indemnul acestui curent in secolul vitezei.

 
  Alte titluri din categoria "Caleidoscop"


Orasul pierdut. A fost descoperita o mare cetate antica in tinutul Shkodrei



 
 CUPRINSUL REVISTEI
 NR. 19
 

  Actualitate


  Istorie

  Cultura

  Literatura

  Spiritualitate

  Interviu

  Caleidoscop

Arhiva revistei Drita / Prietenul Albanezului
| HOME | CINE SUNTEM | COMUNITATE | PRIETENUL ALBANEZULUI | GRUPUL SERENADA | EDITURA PRIVIREA | JURIDIC | CONTACT |

© 2006-2018
ASOCIATIA LIGA ALBANEZILOR DIN ROMANIA.
by Anadeea Advertising