Home : Arhiva revistei Drita / Prietenul Albanezului : Contact
HOME CINE SUNTEM COMUNITATE REVISTA DRITA GRUPUL SERENADA EDITURA PRIVIREA JURIDIC CONTACT
 
 
Uimitorul Turn Babel. 26 septembrie - Ziua Europeana a Limbilor
Maria Oprea
 
Actualitate, NR. 19 - Octombrie 2018
 Incepand cu 2001, Ziua Europeana a Limbilor este celebrata in fiecare an, in data de 26 septembrie, in urma initiativei propuse de Consiliul Europei. Este foarte importanta aceasta sarbatoare a limbii nationale, pentru ca ea se afla in certificatul de nastere al fiecarui om ce are misiunea s-o transmita genetic generatiilor viitoare.
Cele sapte miliarde de locuitori ai Terrei vorbesc intre 6000 si 7000 de limbi diferite, iar cele peste 800 de milioane de europeni folosesc in jur de 225 de limbi indigene. Un adevarat Turn Babel al lumii, reconstituit nu din mitologia antica, ci din diversitatea lingvistica si culturala a planetei noastre. Pluriling­vismul repre­zinta un patrimoniu mondial deosebit, iar cunoasterea a cat mai multe idiomuri aduce avantaje economice si faciliteaza circulatia lesnicioasa a valorilor materiale si imateriale.
Se presupune ca la originea limbilor s-ar fi aflat una singura, indo-europeana, folosita acum aproxi­mativ 5.000 de ani, din care s-au format marile familii lingvistice de pe glob. Astazi, aproape jumatate din populatia lumii vorbeste una din limbile grupului indo-european. Din pacate, disparitia frecventa a unora dintre ele, vorbite de mai putin de 100 de oameni, este o realitate. Anual, zece idiomuri mor undeva in lume, iar unele pier intr-un interval de numai doua sapta­mani, se arata intr-un raport UNESCO. Feno­me­nul este intalnit in regiuni de foarte mare diversitate lingvistica, precum Africa unde mai mult de 200 de limbi cu mai putin de 500 de vorbitori fiecare sunt pe cale de disparitie. Europa detine cifre la fel de ingrijoratoare: din cele 123 de limbi folosite mai restrans, 9 sunt aproape moarte, 26, in grav pericol de moarte, iar 38, numai in pericol. Dupa ce Iugoslavia si Cehoslovacia s-au destramat, au aparut tari noi, cu idiomuri in curs de afirmare: bosniaca, sarba, croata, ceha, muntenegreana, slovena. Mai mult, din cauza afluentei imigrantilor si a refugiatilor din toata lumea, Europa a devenit un continent din ce in ce mai multilingv. La Londra, mai mult de 300 de limbi materne sunt utilizate in familii. In majoritatea oraselor mari, in special in Europa occidentala, in mediul scolar se utilizeaza in calitate de limba materna intre 100 si 200 de limbi, din care cele mai frecvente sunt: araba, berbera, turca, hindi, kurda, pundjabi si chineza. Este important sa vorbim despre toate aceste aspecte ale existentei limbilor, despre innoirea, supravietuirea sau pericolul care le paste, pentru ca ele sunt fenomene morfologice supuse dinamicii timpului si schimbarilor care au loc in urma noilor paradigme ale comunicarii si miscarilor de populatie.
Si, ca un corolar, redam in incheiere cele 36 de litere ale alfabetului albanez (alfabetul limbii romane are 31, dintre care cinci cu semne diacritice, n.n.) pentru prietenii revistei Drita: a, b, c, ç, d, dh, e, ë, f, g, gj, h, i, j, k, l, ll, m, n, nj, o, p, q, r, rr, s, sh, t, th, u, v, x, xh, y, z, zh.

 
  Alte titluri din categoria "Actualitate"


Presedintele Institutiei Supreme de Audit a Republicii Albania in vizita la Bucuresti

Identitate si etnicitate albaneza in conferinta universitara din Bucuresti

Simpozion romano-albanez. In memoriam Gjergj Kastrioti Skanderbeg. 550 de ani de la moartea eroului national al albanezilor 
 CUPRINSUL REVISTEI
 NR. 19
 

  Actualitate


  Istorie

  Cultura

  Literatura

  Spiritualitate

  Interviu

  Caleidoscop

Arhiva revistei Drita / Prietenul Albanezului
| HOME | CINE SUNTEM | COMUNITATE | PRIETENUL ALBANEZULUI | GRUPUL SERENADA | EDITURA PRIVIREA | JURIDIC | CONTACT |

© 2006-2018
ASOCIATIA LIGA ALBANEZILOR DIN ROMANIA.
by Anadeea Advertising