Home : Arhiva revistei Drita / Prietenul Albanezului : Contact
HOME CINE SUNTEM COMUNITATE REVISTA DRITA GRUPUL SERENADA EDITURA PRIVIREA JURIDIC CONTACT
 
 
Strainii din Biblie
Maria Oprea
 
Spiritualitate, NR. 18 - Septembrie 2018
 In incinta Bisericii Manastirii, biserica luterana a sasilor sighisoreni, este prezenta o expozitie ce documenteaza un concept cu semnificatii universale, trait de multi migranti ai lumii, din timpurile biblice pana in prezentul tumultuos: strainatatea.

Evenimentul realizat din portrete simbolice ce insotesc texte referitoare la cel departat, purtat de destin in locuri necunoscute, a fost realizat de un comitet ecumenic din Austria si prezentat in Romania, in cetatea Sighisoarei. Nu este o expozitie alcatuita in tiparele clasice ale lucrarilor de arta, ci o expozitie-parabola, de afise, cu un puternic impact spiritual si emotional, dedicata unei probleme fundamentale a existentei umane: comportamentul fata de straini. Iar aceasta este cu atat mai importanta cu cat astfel de provocari s-au intensificat in ultimii doi ani din cauza miscarilor de refugiati in numar semnificativ catre Europa.
Oricare dintre noi a cunoscut acest sentiment candva, mai mult sau mai putin, iar soarta de a fi strain este o problema specifica tuturor celor care aleg sa traiasca sau sa munceasca in alte tari, in alt loc decat cel in care s-a nascut. Este valabil pentru diaspora albaneza, pentru romanii din afara granitelor, pentru sasii care se intorc dupa 800 de ani in regiunile germanice, pentru orice strain care a ales strainatatea. Iar acest concept care vizeaza in prezent refugierea, primirea, expulzarea, integrarea strainilor a fost relatat cu mii de ani in urma, in Sfanta Scriptura.
Expozitia aduce in prim-plan destinul impresio­nant al unor emigranti din timpurile biblice care din diverse motive au fost nevoiti sa traiasca departe de patria lor. Sunt prezentate astfel, in prima parte, viata unor personaje ca Avram si sotia lui, Sara, apoi cele ale lui Iisus, Iosif, Moise si Rut. Partea a doua ne arata poruncile vesnice si actuale referi­toare la protectia strainilor, iar partea a treia ilustreaza conceptul biblic al ospitalitatii.

Marturiile din Cartea Sfanta

Despre straini se stie si azi ca sunt intotdeauna bine primiti acolo unde ajung. Dar sunt sfasiati intre nevoia de integrare sau asimilare si propria cultura, intre identitatea lor si caracterul strain al locului. A fi strain intr-o tara straina este o experienta reala, perena a umanitatii, care strabate Biblia ca un fir rosu, iar in Cartea Sfanta pot fi descoperite numeroase perspective actuale si provocari concrete privind atitudinea fata de strainii din mijlocul nostru. Desigur, Cartea Sfanta contine marturii diferite ale oamenilor din mai multe secole care nu-i abordeaza intotdeauna in acelasi fel pe straini. Gasim si aici aceleasi temeri ale oamenilor locului fata de invazia elementelor straine si pierderea propriei identitati. Deja din acele timpuri a existat tendinta de a diferentia intre strainii „buni” si „rai”, cei cu care se puteau face afaceri sau incheia aliante politice, priviti altfel decat cei lipsiti de mijloace si in permanenta cautare de refugiu. Si nici in acele timpuri nu erau toti imigrantii atat de dornici de integrare precum si-ar fi dorit localnicii. Iar problema cea mare, perceputa chiar ca o amenintare, o constituiau religiile acestor straini. Si totusi, pornind de la experienta istorica a poporului evreu, el insusi rob timp de 400 de ani in Egipt si mai tarziu in Babilon, Dumnezeul Bibliei indeamna, porunceste si incurajeaza pe oamenii de atunci si de acum sa ofere ocrotire, adapost si sprijin celor straini si singuri.

Marii Straini, marii calatori: Iisus, Moise, Iosif etc.

Marii calatori din Biblie, marii straini sunt pilde pentru contemporani. Iisus s-a nascut la Bethleem, iar dupa unele surse, la Nazaret. Din cauza lui Irod, familia Lui s-a retras in Egipt, pana la moartea regelui Iudeei, si s-a intors in Nazaret dupa cativa ani. A copilarit la Nazaret, apoi a mers in Galileea, s-a stabilit la Capernaum si a inceput sa predice venirea imparatiei lui Dumnezeu, dedicandu-si timpul invataturilor si tamaduirii celor bolnavi, cutreierand pe jos, prin intreaga tara evreiasca. A fost rastignit pe Dealul Golgotei din Ierusalim. Avram si Sara sunt alti emigranti celebri din Biblie. Ei pleaca din orasul antic caldeean Ur (azi, in Irak) spre Haran, in Turcia de sud-est. O perioada de seceta si foamete ii determina sa plece in Egipt. Iosif, cel de-al unsprezecelea fiu al patriarhului Iacob si cel dintai al Rahilei, a fost vandut de fratii sai pe 20 de arginti unor negustori din Egipt. La varsta maturitatii, insusi Moise ajunge sa fie refugiat in tinutul Maidan, unde isi intemeiaza o familie pe pamant strain. Este locul de unde Domnul ii face chemare sa-si ia destinul in maini si sa-si salveze propriul popor. Se intoarce in Egipt si impreuna cu evreii ia calea desertului Sinai, fiind migranti fara tara timp de 40 de ani, pana cand ajung in tara promisa lor si stramosilor lor. Exilul este, in acest caz, o maturizare intru credinta.

„Multi traiesc astazi departe de patria lor”, scrie pe unul dintre exponate. La nivel mondial exista 250 de milioane de migranti si 15 milioane de refugiati internationali. Ei se confrunta cu unele prejudecati ale localnicilor si cu teama acestora de patrundere a elementelor straine. Sunt oameni din natiuni diferite, care vorbesc diverse limbi, au obiceiuri, culturi si povesti de viata diferite, iar azilantii si refugiatii care vin in Europa aduc si experientele traumatizante din trecutul lor.
Aplicarea in viata a conceptului biblic de ospitalitate, in ciuda inevitabilelor dezamagiri, prezinta pana in ziua de azi o provocare. Expozitia este un prilej de reflectie asupra modului in care ii privim pe strainii ce traiesc astazi printre noi, in special pe refugiati si azilanti.
„Caci intreaga lege este implinita intr-un singur cuvant: “Sa iubesti pe aproapele tau ca pe tine insuti.” (Galateni 5:14)

 
  Alte titluri din categoria "Spiritualitate"


Pestera lui Sari Salltuk

Minuni ala arhitecturii islamice: Geamia de Plumb din Shkodra

Pastila pentru suflet. Sfantul Ierarh Iosif cel Nou - Mitropolitul Banatului 
 CUPRINSUL REVISTEI
 NR. 18
 

  Actualitate


  Istorie

  Cultura

  Literatura

  Spiritualitate

  Interviu

  Caleidoscop

Arhiva revistei Drita / Prietenul Albanezului
| HOME | CINE SUNTEM | COMUNITATE | PRIETENUL ALBANEZULUI | GRUPUL SERENADA | EDITURA PRIVIREA | JURIDIC | CONTACT |

© 2006-2018
ASOCIATIA LIGA ALBANEZILOR DIN ROMANIA.
by Anadeea Advertising