Home : Arhiva revistei Drita / Prietenul Albanezului : Contact
HOME CINE SUNTEM COMUNITATE REVISTA DRITA GRUPUL SERENADA EDITURA PRIVIREA JURIDIC CONTACT
 
 
Minuni ala arhitecturii islamice: Geamia de Plumb din Shkodra
Marius Dobrescu
 
Spiritualitate, NR. 18 - Septembrie 2018
 Se afla pe harta celor mai vizitate obiective culturale ale orasului Shkodra. Este vorba despre Geamia de Plumb. I se mai spune si Geamia lui Mehmet pasa Bushati si a fost construita, conform marturiilor de epoca, in doar doi ani, 1773-1774, de catre Mehmet pasa Bushati (Batranul), cel care a intemeiat dinastia de stapanitori a Bushatliilor.

Acest clan feudal razboinic a condus pret de 75 de ani pasalacul Shkodrei, pana la prabusirea sa, in 1831. Geamia construita de Mehmet pasa este una dintre cele mai vechi din localitate si cea mai mare constructie de acest fel pana in prima jumatate a secolului trecut. Constructia a fost acoperita cu placi de plumb, ceea ce i-a dat si numele folosit pana in zilele noastre.
Pentru frumusetea si originalitatea ei, aceasta constructie religioasa a fost clasificata de cunoscuta gazeta americana “The Huffington Post”, in 2013, printre primele 50 de geamii din lume. Pe aceasta lista, ea este situata pe locul 37, inaintea geamiei Vahsiz Khan din Lahore (Pakistan) si in urma geamiei Jami Ul Alfar din Sri Lanka. Si, ca sa realizam cata importanta i se da acestei constructii in ziarul american, mai trebuie sa spunem ca renumita Geamie Albastra din Istanbul ocupa pe aceeasi lista locul 31. Iar zece locuri sub Geamia de Plumb este clasificata Marea Geamie din Paris!
Geamia este situata in partea exterioara a fostului bazar al orasului Shkodra, in apropierea cetatii Rozafat, pe o pajiste in lunca raurilor Kir si Drin. Forma sa este inspirata de cea a geamiilor sultanilor din Istanbul. Este unica in Albania, cu o curte cu coloane imense care te intampina inainte de a intra in sala de rugaciune. Construirea ei in aceasta structura are de-a face cu aceea ca pasalacul Shkodrei avea dreptul ca si in domeniul constructiilor de cult sa sfideze formele arhitecturale oficiale decretate de guvernantii otomani. Aceasta ii da constructiei in cauza nota de originalitate si frumusete. Interiorul respecta traditia obiectivelor musulmane de cult, iar materialul de constructie este o piatra colorata alb-albastru, foarte rezistenta in fata eroziunii. Geamia a stat inchisa ani la rand din cauza distrugerilor repetate si revarsarilor raului Kir, iar din anul 1978, perioada in care in Albania au fost distruse constructii frumoase si vechi legate de credintele religioase ale albanezilor, a fost acoperita cu ciment si conservata in acest fel. Prin construirea acestei geamii la Shkodra se poate observa aparitia unui stil svelt, bine proportionat in arhitectura acestei zone a Albaniei, ceea ce s-a mai intamplat si in alte parti ale Imperiului Otoman, ca de exemplu in Bulgaria, Anatolia centrala etc.
In interior se afla inscriptionat un text care ne da informatii asupra persoanei si perioadei in care a fost ridicata geamia: “Maria sa generoasa si binefaca­toare, Mehmet pasa a construit aceasta mareata geamie in anul 1773. Administratorul acestei geamii, Hadji Mahmut Berberi, data renovarii 1863”. Cons­tructia a fost reparata inaintea anului 1865, perioada in care la Shkodra a avut loc catastrofala inundatie care a distrus o mare parte din orasul vechi. Dupa aceasta nenorocire, administrarea acestei geamii a fost luata de cunoscuta familie shkodrana a myftiilor Tabaku, la inceput de catre Hafiz Isuf Tabaku, dupa care a continuat generatie dupa generatie pana in zilele noastre. Ea a fost ingrijita de catre urmasii acestei familii chiar si atunci cand comunistii au interzis religia in Albania.
Se spune ca la construirea acestei geamii a luat parte insusi Mehmet pasa, care si-a explicat gestul prin daruirea sa religioasa, voind sa arate populatiei ca munca este inaltatoare, mai ales atunci cand este facuta in beneficiul public. In legatura cu acest moment, exista si o anecdota care spune ca un satean dorea sa-i prezinte pasei o plangere. El a aflat ca acesta se afla printre muncitori, dar nu stia care dintre ei e, pentru ca pasa era imbracat la fel de modest ca si ei. Si s-a intamplat ca sateanul sa-l intrebe tocmai pe pasa. Care dintre voi e pasa Mehmet? Iar celalalt i-a spus sa astepte putin. Dupa terminarea muncii, pasa s-a imbracat dupa rangul sau si asa s-a prezentat inaintea sateanului, uimindu l prin simplitatea sa.

Marius Dobrescu
(Sursa: www.shqiptarja.al)

 
  Alte titluri din categoria "Spiritualitate"


Pestera lui Sari Salltuk

Strainii din Biblie

Pastila pentru suflet. Sfantul Ierarh Iosif cel Nou - Mitropolitul Banatului 
 CUPRINSUL REVISTEI
 NR. 18
 

  Actualitate


  Istorie

  Cultura

  Literatura

  Spiritualitate

  Interviu

  Caleidoscop

Arhiva revistei Drita / Prietenul Albanezului
| HOME | CINE SUNTEM | COMUNITATE | PRIETENUL ALBANEZULUI | GRUPUL SERENADA | EDITURA PRIVIREA | JURIDIC | CONTACT |

© 2006-2018
ASOCIATIA LIGA ALBANEZILOR DIN ROMANIA.
by Anadeea Advertising