Home : Arhiva revistei Drita / Prietenul Albanezului : Contact
HOME CINE SUNTEM COMUNITATE REVISTA DRITA GRUPUL SERENADA EDITURA PRIVIREA JURIDIC CONTACT
 
 
30 martie 1937 - Femeile albaneze fara feregea
Luiza Qerreti
 
Istorie, NR. 18 - Septembrie 2018
 Ziarul francez „L’Intransigeant” a publicat in ziua de 31 martie 1937 un articol referitor la decizia istorica a regelui Zogu I de a se renunta la unul dintre simbolurile islamismului istoric, feregeaua. Articolul incepe asa: „Frumoasele albaneze si-au descoperit, in urma cu patru zile, chipurile. Musulman credincios, dar stapanitor modern, regele Ahmet Zogu a promulgat o lege adoptata in parlament care permite femeilor musulmane sa renunte la feregea si implicit la vechiul obicei impus in sec. al XV-lea de stapanirea otomana, atunci cand turcii au ocupat Albania dupa moartea eroului national Skanderbeg. Decizia regelui a produs o mare bucurie in toata Albania: femeilor, in primul rand, fiicelor Evei, fericite sa poata fi admirate, ca si intregului tineret. Tirana a devenit dintr-o data un oras fericit… Veselia se vede pe fiecare chip… Iar strainii sunt multumiti ca descopera frumuseti doar banuite…
Peste tot decizia suveranului este aprobata fara rezerve. El a devenit popular la 1 martie 1928, cand a adoptat o alta lege trecuta prin parlament, care proclama egalitatea in drepturi a femeilor cu barbatii. Fireste, comenteaza cotidianul francez, batranii musulmani, care contesta modernizarea tarii, protesteaza in centrul Tiranei cand intalnesc femei fara feregea, dar acestia sunt o minoritate care nu deranjeaza pe nimeni. Iar frumoasele albaneze le raspund prin cele mai fericite zambete”.
Cei zece ani de domnie ai regelui Ahmet Zogu au constituit o perioada de reforme si modernizare pentru Albania. Amintim ca aceasta tara a iesit din sfera de influenta a Turciei abia la inceputul sec. al XX-lea, odata cu castigarea independentei.

 
  Alte titluri din categoria "Istorie"


Anul Skanderbeg. Batalia de la Albulena - 2 septembrie 1457

Albania in Liga Natiunilor

Prabusirea pasalacului de Ianina (1822) 
 CUPRINSUL REVISTEI
 NR. 18
 

  Actualitate


  Istorie

  Cultura

  Literatura

  Spiritualitate

  Interviu

  Caleidoscop

Arhiva revistei Drita / Prietenul Albanezului
| HOME | CINE SUNTEM | COMUNITATE | PRIETENUL ALBANEZULUI | GRUPUL SERENADA | EDITURA PRIVIREA | JURIDIC | CONTACT |

© 2006-2018
ASOCIATIA LIGA ALBANEZILOR DIN ROMANIA.
by Anadeea Advertising