Home : Arhiva revistei Drita / Prietenul Albanezului : Contact
HOME CINE SUNTEM COMUNITATE REVISTA DRITA GRUPUL SERENADA EDITURA PRIVIREA JURIDIC CONTACT
 
 
Johann Thunmann - un deschizator de drumuri in albanologia occidentala
Radu Savulescu
 
Cultura, NR. 18 - Septembrie 2018
 Pentru occidentalii din epoca moderna, albanezii erau inca un popor invaluit in mister. Pentru cercetatorii din Europa de vest era o adevarata aventura sa exploreze zona Albaniei de astazi, aflata atunci sub stapanire otomana, astfel incat informatiile care ajungeau in Occident nu puteau sa contureze o imagine clara asupra limbii si originii etnice a albanezilor.
In acest context si-a desfasurat activitatea teologul, istoricul si lingvistul suedez Johann Erich Thunmann, de al carui nume se leaga primele incercari de explicare a originilor poporului albanez. Nascut in anul 1746, la Thoresund, in regiunea Södermanland, Thunmann a studiat la prestigioasele universitati scandinave de la Strängnäs si Uppsala, iar mai apoi la Universitatea din Greifswald, in Germania. Ulteror, carturarul suedez a devenit profesor la Universitatea din Halle, iar aici s-a dedicat cercetarii popoarelor din estul Europei. De altfel, el a fost primul autor care a intrebuintat sintagma „est-europeni” pentru a-i desemna pe locuitorii acestei zone a continentului, in lucrarea Cercetari asupra istoriei popoarelor est-europene, publicata la Leipzig, in anul 1774.
In acelasi an, Thunmann a publicat si o lucrare extrem de importanta, atat pentru albanezi, cat si pentru romani, intitulata Despre istoria si limba albanezilor si vlahilor. Acest tratat inglobeaza dictionarul latin-vlah-albanez elaborat de Teodor Kavalioti din Moscople, dar contine si o istorie a Albaniei – foarte detaliata, daca tinem cont de nivelul cunoasterii subiectului in Occidentul european. Pentru albanezi, importanta operei lui Johann Erich Thunmann este covarsitoare. Profesorul suedez este primul cercetator care a oferit o explicatie stiintifica privind originile ilire ale poporului albanez. Thunmann afirma ca nu a putut gasi nicio dovada istorica pentru o presupusa migratie a albanezilor catre teritoriile pe care le locuiesc, iar acest lucru, impreuna cu caracteristicile limbii albaneze, contureaza imaginea unei natiuni autohtone, continuatoare a vechilor iliri. In ciuda controverselor din secolele urmatoare, teoria ilira a lui Johann Thunmann domina dezbaterea academica privitoare la originea albanezilor, ceea ce dovedeste puternicul impact al cercetarilor savantului suedez.

 
  Alte titluri din categoria "Cultura"


Doi pionieri ai filmului balcanic: fratii Manakia

Pianista Elida Dakoli condamna prin concertele sale crimele comunismului albanez 
 CUPRINSUL REVISTEI
 NR. 18
 

  Actualitate


  Istorie

  Cultura

  Literatura

  Spiritualitate

  Interviu

  Caleidoscop

Arhiva revistei Drita / Prietenul Albanezului
| HOME | CINE SUNTEM | COMUNITATE | PRIETENUL ALBANEZULUI | GRUPUL SERENADA | EDITURA PRIVIREA | JURIDIC | CONTACT |

© 2006-2018
ASOCIATIA LIGA ALBANEZILOR DIN ROMANIA.
by Anadeea Advertising