Home : Arhiva revistei Drita / Prietenul Albanezului : Contact
HOME CINE SUNTEM COMUNITATE REVISTA DRITA GRUPUL SERENADA EDITURA PRIVIREA JURIDIC CONTACT
 
 
Lynx-ul albanez, un trofeu disputat
Maria Oprea
 
Caleidoscop, NR. 18 - Septembrie 2018
 Ecologistii albanezi doresc ca regiunea montana nord-estica, singurul loc in care mai traieste rasul balcanic, aflat pe cale de disparitie, sa fie declarata zona protejata. Asociatia pentru Protectia si Conservarea Mediului Natural din Albania, PPNEA, declara ca muntele Munella ar putea fi acest parc natural protejat, ceea ce ar duce la salvarea lynxului, pus in pericol de extinderea zonelor locuite si interventia oamenilor, de vanatoarea ilegala, incendiile intentionate si exploatarile miniere. Odata cu rasul, ar putea fi ocrotite mai multe specii amenintate la nivel local care se reproduc acolo, cum ar fi ursul brun, lupul, capra salbatica si cerbul.
Expertii estimeaza ca mai sunt aproximativ 40 de exemplare de rasi balcanici adulti in Munella, care este unul din primele doua locuri de reproducere din regiune, dupa parcul national Mavrovo din Macedonia, unde planurile de dezvoltare a centralelor hidroelectrice au esuat, iar bancile si-au retras fondurile de finantare in urma presiunii exercitate de organele de supraveghere, alertate de distrugerea habitatului natural al rasului balcanic.
Munella, la randul lui, gazduieste o mare fabrica de cupru, fiind cel mai mare angajator din zona. In ciuda lobby-ului continuu din ultimii patru ani, ecologistii nu au reusit sa convinga autoritatile centrale si locale de importanta declararii Munellei zona protejata. Lynxul balcanic a fost vazut prima data in regiunea muntelui Munella in anul 2011, iar in 2015 s-au gasit doi pui, dintre care unul fusese impuscat de un taran. Albania a interzis vanatoarea in ultimii ani si a impus un nou moratoriu de cinci ani pentru a pune capat vanatorii necontrolate si ilegale, care a decimat populatiile de animale salbatice din tara, in cele doua decenii si jumatate de la prabusirea comunis­mului. Cu toate acestea, prinderea animalelor si exploatarea forestiera au continuat la Munella, in ciuda interdictiilor, spun ecologistii, care au probat cu cartuse goale si copaci taiati dezastrul. La sfarsitul anului 2017, activistii pentru drepturile animalelor au depus o petitie adresata deputatilor, semnata de peste 37.000 de persoane, pentru a fi sanctionata legal cruzimea fata de animale si a impune pedepse cu amenzi sau inchisoare, insa initiativa nu a fost examinata inca de Parlament. Multe animale, printre care ursul, capra salbatica, cerbul si rasul sunt ucise pentru a deveni trofee in restaurante sau feluri de mancare in farfurii, iar puii sunt tinuti captivi pentru a atrage clientii in localuri.
“Desi prezenta unei mici populatii de lynx balcanic face ca regiunea Munella sa fie unica si importanta, rasul continua sa se confrunte cu pericolul disparitiei, din cauza activitatilor umane ilegale”, spun ecologistii.

 
  Alte titluri din categoria "Caleidoscop"


Alpii Albanezi si Valea Valbonei

Ceaiul - o poveste de aproape cinci milenii 
 CUPRINSUL REVISTEI
 NR. 18
 

  Actualitate


  Istorie

  Cultura

  Literatura

  Spiritualitate

  Interviu

  Caleidoscop

Arhiva revistei Drita / Prietenul Albanezului
| HOME | CINE SUNTEM | COMUNITATE | PRIETENUL ALBANEZULUI | GRUPUL SERENADA | EDITURA PRIVIREA | JURIDIC | CONTACT |

© 2006-2018
ASOCIATIA LIGA ALBANEZILOR DIN ROMANIA.
by Anadeea Advertising