Home : Arhiva revistei Drita / Prietenul Albanezului : Contact
HOME CINE SUNTEM COMUNITATE REVISTA DRITA GRUPUL SERENADA EDITURA PRIVIREA JURIDIC CONTACT
 
 
Ceaiul - o poveste de aproape cinci milenii
Marius Dobrescu
 
Caleidoscop, NR. 18 - Septembrie 2018
 



Statisticile spun ca, in intreaga lume, sunt consu­mate mai mult de trei miliarde de cesti de ceai zilnic. Cum s-a putut ajunge la aceasta cifra ramane un mister. Totusi, este evident ca numarul bautorilor acestei licori parfumate il depaseste pe cel al consumatorilor de cafea. Dupa apa, ceaiul este bautura cea mai consumata pe glob. Conform statisticilor furnizate de catre Comitetul International al Ceaiului (ITC), productia globala de ceai a crescut cu 40% in perioada 2001 – 2011, ajungand in prezent la 4,3 milioane de tone anual (sursa: www.toptenstip.com).
In privinta varietatilor de ceai, se considera ca exista in jur de 1.500 de tipuri, toate obtinute din Camellia Sinensis. Aceasta planta are frunzele verzi tot timpul anului si, daca este lasata sa creasca in voie, poate atinge inaltimea de noua metri. Ea poate trai timp de 50 de ani, in conditiile in care o planta de ceai obisnuita produce in jur de 3.000 de frunze in fiecare an. Cei mai mari producatori de ceai din lume sunt, in ordine: China, India, Kenya, Sri Lanka, Turcia, Vietnam, Iran, Indonezia, Argentina si Japonia.

Ceaiul la asiatici

Cel care a “inventat” aceasta bautura nobila este imparatul chinez Shen Nung, care, in timpul unei calatorii, a avut surpriza ca frunza unui copac sa ajunga in bolul sau cu apa fierbinte. Impresionat, imparatul a apreciat imediat gustul si calitatea noii bauturi rezultate si a ordonat adoptarea ei in meniul imperial. Se spune ca aceasta intamplare ar fi avut loc in anul 2737 i. Hr., deci cu aproape cinci mii de ani in urma. O alta legenda mai spune ca fondatorul scolii Zen, Bodhidharma, a atipit pret de cateva clipe dupa noua ani in care a meditat continuu. Profund dezamagit de momentul lui de slabiciune, s-a autopedepsit taindu-si pleoapele. Iar in locul in care au cazut pleoapele sale au crescut arbusti de ceai. Astfel a aparut Camellia Sinensis.
Si tot legenda ne mai spune ca obiceiul de a oferi ceai unui oaspete a inceput in China, cu Kwanyin (sau Yin His), faimosul discipol al lui Laotse, care i-a oferit “batranului filosof” o ceasca cu licoare aurie la portile trecatoarei Hangu.
La randul ei, Ceremonia Ceaiului Japonez isi are originile tot in ritualul zen. Adeptii budisti ai credintei zen din Japonia, care isi insusisera o mare parte din doctrinele taoiste, au formulat un ritual complex al ceaiului, in care calugarii se adunau in fata imaginii lui Bodhidharma (calugarul budist care a adus zen-ul in insulele japoneze in secolul al V-lea) si beau cu totii ceai din aceeasi cupa. Si, tot in Japonia, samuraii isi lasau sabia la intrarea in Casa Ceaiului, deoarece aceasta a fost, este si va ramane, se spune, Casa Pacii.

Europa bea si ea ceai

Prima tara europeana in care a ajuns ceaiul este Olanda. Vapoarele companiilor orientale au adus in Europa primul transport de ceai in anul 1610. In Anglia, ceaiul ajunge in anul 1650, iar obiceiul de a bea ceai este introdus de catre printesa lusitana Ecaterina de Braganza, in urma casatoriei cu viitorul rege Carol al II-lea al Angliei. In Franta, ceaiul ajunge in jurul anului 1636, iar in Rusia dupa anul 1638.
In Anglia, mare consumatoare de ceai, exista doua feluri de a servi ceaiul: afternoon tea si high tea (insotit de o masa completa). Este celebru obiceiul aristocratiei engleze al “ceaiului de la ora cinci”. Rusii au inceput sa bea ceai in secolul al XVII-lea, dar, datorita pretului sau prea ridicat, ceaiul a devenit popular abia in secolul al XIX-lea. Ei au invatat sa prepare ceai in hanurile negustorilor chinezi. In Rusia, ceaiul este preparat in samovar – un recipient din metal incalzit care mentine bautura calda cateva ore.
Ceaiul sub forma de pliculet a fost inventat de Thomas Sulliman, care trimitea clientilor sai, la New York, mostre de ceai in saculete de hartie de filtru in locul cutiilor de metal obisnuite. La randul sau, ceaiul instant a fost folosit prima data in anul 1940. El isi etaleaza aroma si devine solubil si in apa rece.

Proprietatile terapeutice ale ceaiului

Ceaiul contine polifenoli – antioxidanti naturali care previn bolile cardiovasculare, cancerul si osteoporoza. Pentru a valorifica polifenolii din ceai, alegeti o apa “moale”, plata, in niciun caz de la chiuveta, care este plina de clor si posibile substante nocive (apa “dura” de la robinet inactiveaza polifenolii din frunzele de ceai) si nu adaugati lapte in ceai, deoarece studii recente au aratat ca laptele reduce capacitatea antioxidanta a ceaiului. Specialistii de la Universitatea Harvard au descoperit ca persoanele care au baut cate cinci cesti de ceai verde zilnic, timp de doua saptamani, si-au imbunatatit sistemul imunitar atat de mult incat acesta producea de zece ori mai multi interferoni decat in cazul celor care nu au consumat ceai. Interferonul este o proteina care lupta impotriva infectiilor, a racelii si gripei.
Ca o curiozitate, o ceasca de ceai negru contine jumatate din cantitatea de cofeina dintr-o ceasca de cafea. Cu cat este mai putin fermentata, frunza de ceai are mai multi antioxidanti. Asadar, ceaiul verde are mai multi antioxidanti decat cel negru. La randul sau, ceaiul alb (nevestejit, nefermentat) are mai multi antioxidanti decat oricare alt tip de ceai. Printre beneficiile ceaiului verde sunt urmatoarele: reduce riscul de cancer, pe cel al bolilor de inima, asigura sanatatea creierului, ajuta la echilibrarea nivelului de zahar din sange, previne artrita, diminueaza simptomele alergiilor sezoniere, ajuta in procesul de slabire si detoxifiere, reduce nivelul de stres, energizeaza. Asadar, cine bea ceai verde are mai putine motive sa mearga la medic.

Obiceiuri de consum si curiozitati

In India, al doilea cel mai mare producator de ceai al lumii, ceaiul traditional se prepara dupa o reteta speciala: frunzele de ceai se fierb cu zahar si lapte, rezultand o bautura cremoasa, numita Masala Chai.
De asemenea, in India si Sri Lanka se adauga in ceai ghimbir, nucsoara, menta, iar uneori ceaiul este fiert in loc sa fie infuzat, ceea ce ii scoate si mai mult in evidenta aroma.
Tibetanii au un ceai uleios special, numit Su Yu Ch’a, in care adauga putin unt de yak si sare. In Mongolia, ceaiul se bea cu lapte si sare.
Rusii adauga zahar si lamaie sau lapte, miere, dulceata sau mirodenii.
Turcii il beau dupa o masa copioasa, ajutand (se spune) digestia.
In Marea Britanie se beau aproximativ 165 de milioane de cesti de ceai pe zi (sau 62 de miliarde de cesti pe an).
Poate parea o gluma, dar degustarea de ceai este similara cu degustarea de vinuri. Specialistii trebuie sa stabileasca particularitatile fiecarui tip de ceai in functie de procesul de oxidare si fer­men­tare, de provenienta plantei de ceai, sa stabileasca nivelul de teina, sa gaseasca combinatiile perfecte pentru amestecurile de ceaiuri.
Poate nu stiati, dar exista cititori ai viitorului in… ceai! Aceasta “stiinta” se numeste Astrotea. In Asia, cititorii in ceai sunt la fel de respectati ca astrologii.
Cea mai veche ceainarie din lume se afla in Japonia si poarta numele „Casa de ceai Tsuen”, din Uji. A fost infiintata in secolul al XII-lea de catre un samurai retras din activitate. Acum, “Casa de ceai Tsuen” se afla la generatia 23 – 24 de urmasi care servesc oaspetilor din toata lumea ceai in stil japonez.
Ceaiul Earl Grey - Legenda spune ca aristocratul englez Earl Charles Grey (1764 – 1845) a primit cadou din partea unor diplomati chinezi un transport maritim de ceai negru si portocale (depozitate in acelasi loc). Calatoria prelungindu-se, ceaiul negru a absorbit aroma de portocale si astfel s-a nascut ceaiul aromat “Earl Grey”.
Cel mai scump ceai din lume este un ceai chinezesc rar numit Tieguanyin, care costa in jur de 3.000 dolari /kilogram. Ceaiul este numit asa dupa zeitatea budista Guan Yin.
Frunzele de ceai reprezinta o modalitate naturala de a alunga tantarii. Umeziti frunzele de ceai si folositi-le in camerele de unde doriti sa indepartati tantarii.

Iata, asadar, cat de necunoscut ne era pana acum banalul ceai si ce benefica este utilizarea lui.

 
  Alte titluri din categoria "Caleidoscop"


Alpii Albanezi si Valea Valbonei

Lynx-ul albanez, un trofeu disputat



 
 CUPRINSUL REVISTEI
 NR. 18
 

  Actualitate


  Istorie

  Cultura

  Literatura

  Spiritualitate

  Interviu

  Caleidoscop

Arhiva revistei Drita / Prietenul Albanezului
| HOME | CINE SUNTEM | COMUNITATE | PRIETENUL ALBANEZULUI | GRUPUL SERENADA | EDITURA PRIVIREA | JURIDIC | CONTACT |

© 2006-2018
ASOCIATIA LIGA ALBANEZILOR DIN ROMANIA.
by Anadeea Advertising