Home : Arhiva revistei Drita / Prietenul Albanezului : Contact
HOME CINE SUNTEM COMUNITATE REVISTA DRITA GRUPUL SERENADA EDITURA PRIVIREA JURIDIC CONTACT
 
 
Alpii Albanezi si Valea Valbonei
Oprea maria
 
Caleidoscop, NR. 18 - Septembrie 2018
 Muntii din nordul Albaniei reprezinta inca un loc misterios, inaccesibil, cu sate izolate si razlete si cu o natura salbatica, ce asteapta sa fie descoperita si admirata de turistii cu experienta. In inima acestor Alpi Albanezi, in regiunea Tropoja, se afla Valea Valbonei, ce se intinde pe aproximativ 50 de kilometri, o atractie de o frumusete rara, preferata nu numai de catre albanezi, ci, mai ales, de strainii dornici de aventura si de cunoasterea obiceiurilor si traditiilor din satele aflate in nordul tarii. Sunt doua rute prin care se poate ajunge aici, iar una pleaca din Tirana spre Kuksi, Bajram Curri, Valea Valbonei si poate fi parcursa in cel putin 5 ore de drum. Profitand de privelistile traseului, se poate remarca excelenta autostrada, pe segmentul Rrëshen-Kalimash, cu o lungime de 61 de km si un dublu tunel de 5 km cu ventilatie, semnale luminoase, refugii. Depun marturie ca este impresionanta aceasta autostrada care faciliteaza accesul intr-o zona ce se dezvolta de la an la an. Romania nu dispune de asemenea sosele si se stie de ce.
A doua ruta e si mai spectaculoasa, deoarece ea este parcursa pe apa, cu feribotul, pe Lacul Koman, punctul de plecare fiind Shkodra. Cine va opta pentru un asemenenea drum se va alege cu o calatorie de doua-trei ore de vis, printr-un defileu croit printre peretii muntelui de calcar, iar din cand in cand, in spatiile mai largi si mai domoale, se pot vedea mici asezari umane pe mal, alcatuite din cateva case sau, din loc in loc, cate o kula de piatra. Satenii de pe ambele maluri comunica intre ei si calatoresc cu ajutorul unor mici ambarcatiuni, ceea ce creeaza o imagine de poveste.
De asemenea, drumul de 25 km dintre Bajram Curri si Valea Valbonei este deosebit de frumos, acesta trecand prin canionul Shoshani, Cheile Klisyres, Cheile Dragobiei si Cheile Qukut te Dunishes, iar la un moment dat se traverseaza o vale cu pante stancoase, paduri de fag si molid, dupa care revin cheile inguste cu peretii abrupti ai Klisyrei. Aici se afla cel mai mare sat din regiune, vechi de 200 de ani, cu maxim 100 de case de piatra, Dragobia. Turistul experimentat trebuie neaparat sa-l viziteze, pentru ca in mijlocul satului exista o cascada de zeci de metri inaltime, ce cade perpendicular pe panta muntelui, iar la iesirea din catun, in mijlocul padurii, sub o stanca, este intrarea in pestera Bajram Curri. Pe tot acest parcurs, apele Valbonei, de un verde-albastru cristalin, amplifica bucuria si uimirea turistului fascinat.
Un alt obiectiv il reprezinta satul Valbona, cu 30 de case, in cea mai mare parte kule de piatra, cu unul sau doua etaje, cu ziduri groase si acoperis din scanduri, situat la 1000 de metri altitudine. Kulele sunt inzestrate cu firide la ultimul etaj, de unde se poate trage cu pusca in orice directie, in caz de nevoie. Este un sat fara semnal la telefon, fapt ce te arunca in mijlocul naturii, eliberandu-te de dependenta de gadget-uri. Valea Valbonei din Alpii Albanezi este un parc national de 8.000 de hectare si una dintre cele mai frumoase zone naturale din Albania. Aici se gatesc anumite specialitati in aer liber, numite mazja si flija, un fel de placinte pe carbuni incinsi, servite cu miere. Dupa ce ai gustat aceste bunatati, poti pleca in drumetie spre izvorul raului Valbona, trecand prin ultimul sat, Rrogam. Este un loc izolat, cu peisaje ce-ti taie respiratia, cu apele limpezi ale Valbonei ce stralucesc in diferite culori si cu muntii fastuosi, plini de vegetatie, unde zapada tine pana in luna mai.
Si, desigur, satul Theth! Pana in urma cu zece ani, Theth, aflat chiar in inima Parcului National cu acelasi nume, era un sat alcatuit din cateva familii, rupt de civilizatie, fara curent electric, fara telefon, fara posibilitatea de aprovizionare cu cele necesare traiului. Cu toate acestea, el are mai multe mori de apa, o bisericuta de o suta de ani si o scoala mica pentru putinii copii care traiesc aici. Acum, odata cu consolidarea drumului catre orasul Koplik, turistii care au ajuns in Theth au descoperit un loc virgin si salbatic, cu peisaje uluitoare neatinse de interventia umana. Exista o legenda care povesteste cum s-a intemeiat acest sat intr-un loc atat de izolat. Se pare ca, in urma cu 300 de ani, sase frati albanezi impreuna cu familiile lor au ajuns aici pentru a se ascunde si a-si putea pastra religia catolica in fata agresiunilor de convertire la islamism. Azi, oamenii din Theth sunt toti catolici.
Semeti, salbatici, cu varfurile pierdute printre nori, Alpii albanezi reprezinta un loc homeric, unde legendele umbla prin padurile de fag si molizi, prin canioanele cu ape domoale sau involburate, un loc de neuitat, cu oameni ospitalieri si traditii ca acum o suta de ani.

 
  Alte titluri din categoria "Caleidoscop"


Lynx-ul albanez, un trofeu disputat

Ceaiul - o poveste de aproape cinci milenii 
 CUPRINSUL REVISTEI
 NR. 18
 

  Actualitate


  Istorie

  Cultura

  Literatura

  Spiritualitate

  Interviu

  Caleidoscop

Arhiva revistei Drita / Prietenul Albanezului
| HOME | CINE SUNTEM | COMUNITATE | PRIETENUL ALBANEZULUI | GRUPUL SERENADA | EDITURA PRIVIREA | JURIDIC | CONTACT |

© 2006-2018
ASOCIATIA LIGA ALBANEZILOR DIN ROMANIA.
by Anadeea Advertising