Home : Arhiva revistei Drita / Prietenul Albanezului : Contact
HOME CINE SUNTEM COMUNITATE REVISTA DRITA GRUPUL SERENADA EDITURA PRIVIREA JURIDIC CONTACT
 
 
Restaurari pe Drumul Credintei
Luiza Qerreti
 
Spiritualitate, NR. 19 - Octombrie 2018
 Restaurarile si grija fata de obiectivele de cult sunt incluse in noua oferta turistica din cadrul programului “Drumul Credintei”, din sudul in nordul Albaniei. Au fost inaugurate santiere pentru restaurarea completa a cinci monumente de cult islamic, unde interventia specialistilor, dupa ce au fost abandonate zeci de ani, va scoate la lumina valoarea exceptionala a acestora. Dupa terminarea lucrarilor, aceste obiective vor fi incluse pe lista de oferte a turismului albanez si vor putea fi vizitate in orice anotimp.
“Santierele acestea sunt doar o parte din noua oferta turistica din programul Drumul Credintei, unde, de la sud la nord, oferim turistilor locurile de cult cele mai tipice si reprezentative nu numai pentru cultura si arta, ci si pentru coexistenta religioasa exemplara specifica albanezilor”, a spus ministrul culturii Mirela Kumbaro la inaugurarea santierelor. Aceste importante investitii au ca tinta cateva obiective de cult din toata tara: restaurarea Geamiei Mbret, restaurarea Geamiei Bechiarilor, restaurarea Teqesë së Helvetive, a Geamiei lui Et’hem Beu din Tirana si a Geamiei Bazarului din Gjirokastra. Grupului de specialisti de la Institutul Monumentelor de Cultura li s-a adaugat si prof. Aleksandër Meksi, de la Directia de cultura din Berat, precum si reprezentanti ai societatilor turcesti “TÜMAS” si Turkish Cooperation and Coordination Agency.
“Drumul Credintei” trece si pe la Biserica Sf. Maria, din Peshkëpia e Sipërme (Dropull), care va fi de asemenea restaurata dupa decenii intregi de uitare. Tot astfel, vor incepe in curand lucrarile de restaurare a picturii murale de la Biserica “Sf. Veneranda”, la Pllanë-Lezha, unde vor fi efectuate interventii de conservare-restaurare asupra scenelor biblice de pe peretii bisericii. Pornind de la proiectul de restaurare a fragmentelor de pictura murala distruse de la Biserica Sf. Vineri, din Valsh, Elbasan, specialistii de la Institutul Monumentelor de Cultura au intocmit si un plan de restaurare a obiectivului. De asemenea, a inceput activitatea de restaurare a Podului Sf. Prodhromi, din Voskopoja, monument de cultura de prima importanta, construit in sec. al XVIII-lea, precum si a bisericii Sf. Thanasi din Leshnica. Proiectul de restaurare a fost intocmit de specialistii Institutului si prevede consolidarea zidurilor fisurate, refacerea coloanelor, a cupolelor si a firidelor din piatra, refacerea zidului de imprejmuire din latura de sud a bisericii, refacerea acoperisului si sistematizari exterioare.

 
  Alte titluri din categoria "Spiritualitate" 
 CUPRINSUL REVISTEI
 NR. 19
 

  Actualitate


  Istorie

  Cultura

  Literatura

  Spiritualitate

  Interviu

  Caleidoscop

Arhiva revistei Drita / Prietenul Albanezului
| HOME | CINE SUNTEM | COMUNITATE | PRIETENUL ALBANEZULUI | GRUPUL SERENADA | EDITURA PRIVIREA | JURIDIC | CONTACT |

© 2006-2018
ASOCIATIA LIGA ALBANEZILOR DIN ROMANIA.
by Anadeea Advertising