Home : Arhiva revistei Drita / Prietenul Albanezului : Contact
HOME CINE SUNTEM COMUNITATE REVISTA DRITA GRUPUL SERENADA EDITURA PRIVIREA JURIDIC CONTACT
 
 
Pastila pentru suflet. 17 Iulie - Sfanta Mare Mucenita Marina
pr. Gruia-Mihail Zamfirescu
 
Spiritualitate, NR. 19 - Octombrie 2018
 Sfanta Mare Mucenita Marina, traitoare in secolul al IV-lea, s-a nascut in familia unui preot pagan, pe numele sau Edesie, in Antiohia Pisidei. Ramasa orfana de mica, a fost crescuta in afara cetatii de catre o doica aleasa de tatal sau. Ajunsa la varsta de doisprezece ani, a auzit propovaduindu-se Evanghelia Domnului si s-a aprins de dragoste pentru Hristos, dorindu-si baia Botezului. Insa, din cauza unei cumplite prigoane care se dezlantuise, nu a gasit atunci episcop sau preot care sa o boteze.
Odata, pe cand mergea la camp, unde tatal sau avea o turma de oi, drumul i s-a intalnit cu eparhul Rasaritului, un mare prigonitor al crestinilor. Acesta s-a ranit indata de frumusetea fetei, acum trecuta de cinsprezece ani. Dorind sa stie de ce neam e si din ce familie se trage, Marina i-a raspuns la toate intrebarile; dar cand a aflat ca este dorita ca nevasta, a marturisit ca este crestina si ca isi doreste o viata in feciorie.
La auzul cuvintelor Marinei, eparhul a poruncit ostasilor sa o duca imediat in cetatea Antiohiei Pisidei, imaginandu-si ca fecioara va fi inspaimantata de chinurile la care erau supusi crestinii si va ceda dorintei lui. Insa Marina nu doar ca nu s-a infricosat, dar, mai mult, se ruga Domnului cu voce tare sa o intareasca in anchetele la care urma sa fie supusa. Aici, a marturisit Sfanta Treime si a aratat desertaciunea idoleasca, ceea ce a tulburat si mai tare inima eparhului, care a transformat ancheta in tortura. Dupa mai multe zile de munci, in care Marina a ramas neclintita in credinta ei, fecioara a fost lasata in temnita. Aici a fost infricosata de o aratare a diavolului sub forma de balaur, insotit de sute de serpi si vipere care s-au topit insa cand fecioara a facut semnul Sfintei Cruci. Apoi i s-a aratat o lumina mare, sub forma crucii, si o porumbita care ii spunea: „Bucura-te, Marina, inteleapta porumbita a lui Hristos, caci ai biruit pe dusmanul!”. Mult s-a intarit sufletul sfintei cu aceasta, incat a putut birui chinurile la care a fost supusa in zilele urmatoare. Puterea sfintei si minunile intamplate atunci, pastrate in Vietile Sfintilor, au fost vazute de multime multa de popor. Multi au crezut atunci in Hristos si au marturisit fara teama, primind moartea prin sabie, la porunca eparhului, devenind astfel mucenici-crestini prin Botezul sangelui.
Iar Sfanta Marina a primit moarte muceniceasca in ziua de 17 Iulie, prin taierea cinstitului ei cap. Viata sa a fost consemnata de un martor al acestor minunate fapte, soldatul Teotim, si s-a pastrat pana astazi.
Intreaga Ortodoxie o praznuieste pe Sfanta Mare Mucenita Marina cu cantari, cu slujbe, cu icoane si cu biserici inchinate ei. De asemenea, multe femei poarta numele Sfintei Marina, avand-o ca model in viata, pe calea mantuirii. In Apus ea este cunoscuta ca Margareta fecioara sau Margareta din Antiohia Pisidei, fiind considerata aici unul dintre cei „paisprezece grabnic ajutatori in caz de primejdie”. In traditia popoarelor din Balcani, Sfanta Marina este ocrotitoarea femeilor insarcinate. Ziua ei este tinuta cu evlavie pentru nastere usoara si pentru copii sanatosi. De asemenea, se crede ca cine nu cinsteste ziua de praznuire a Sfintei Marina se va umple de bube si nu-i va merge bine tot anul. Peste toate aceste traditii, cu un accentuat caracter rural, sta credinta in mijlocirea Sfintei pentru toti cei care se roaga cu staruinta lui Dumnezeu.

pr. Gruia-Mihail Zamfirescu
bis. Izvorul Tamaduirii – Mavrogheni, Bucuresti

 
  Alte titluri din categoria "Spiritualitate" 
 CUPRINSUL REVISTEI
 NR. 19
 

  Actualitate


  Istorie

  Cultura

  Literatura

  Spiritualitate

  Interviu

  Caleidoscop

Arhiva revistei Drita / Prietenul Albanezului
| HOME | CINE SUNTEM | COMUNITATE | PRIETENUL ALBANEZULUI | GRUPUL SERENADA | EDITURA PRIVIREA | JURIDIC | CONTACT |

© 2006-2018
ASOCIATIA LIGA ALBANEZILOR DIN ROMANIA.
by Anadeea Advertising