Home : Arhiva revistei Drita / Prietenul Albanezului : Contact
HOME CINE SUNTEM COMUNITATE REVISTA DRITA GRUPUL SERENADA EDITURA PRIVIREA JURIDIC CONTACT
 
 
Chipul Maicii Tereza in fotografii de epoca
Maria Oprea
 
Spiritualitate, NR. 18 - Septembrie 2018
 Chipul Maicii Tereza de la maturitate, imbracata in vesmintele Ordinului Congregatia Misionarelor Caritatii, infiintat de ea insasi, ne este atat de familiar precum portretele lui Eminescu sau Van Gogh. Raspandita pe intreg mapamondul, aceasta imagine-simbol a batranei luminoase, care suradea fiecarui sarman, cu sariul alb si bordura albastra, va fi intotdeauna echivalenta cu Sfanta Tereza de Calcutta. Este poza de pasaport a acestei mari personalitati a secolului XX – un patrimoniu al spiritualitatii crestine – care circula pe toate meridianele, incat ai impresia ca s-a nascut direct la aceasta varsta: 80 de ani. Extrapoland, este similara, azi, cu poza personala a fiecaruia de pe pagina de Facebook, dupa care este identificat de miile de prieteni.
Insa calugarita care s-a contopit cu misionarismul crestin si cu aceste haine specifice nu maicilor catolice, ci saracilor bengalezi, detine o reprezentare imagistica mult mai diversa. Fotografiile pe care le reproducem in acest numar al revistei sunt mai putin cunoscute si apartin site-ului Pinterest.

Eforturile umanitare pe care Maica Tereza le-a purtat celor necajiti timp de 45 de ani, grija, ajutorul, compasiunea, devotiunea intru Hristos i-au adus nu numai notorietatea mondiala si 124 de distinctii, ci si Premiul Nobel pentru Pace, in 1979, si canonizarea Fericitei de catre Biserica Catolica, la 4 septembrie 2016.

Maica Tereza (n. la 27 august 1910, Skopje, Macedonia - d. la 5 septembrie 1997, Calcutta, India) se numara printre cele mai mari celebritati ale lumii, alaturi de Bill Gates, Johann Wolfgang von Goethe, Wolfgang Amadeus Mozart si Pablo Picasso, se arata intr-un studiu german. Despre biografia ei am relatat pe larg in articolele anterioare ale revistei; tinem insa sa subliniem universalitatea sa si modelul de caritate christica pe care l-a reprezentat, de credinta absoluta asemanator cu sacrificiul sfintilor din sinaxar. In ultimii sai 20 de ani de viata, n-a fost scutita nici ea de problemele de sanatate. A avut doua atacuri de cord, iar la al doilea i-a fost instalat un pacemaker, a avut malarie si a fost tratata pentru o infectie serioasa la plamani. Nimic n-a oprit-o insa sa isi continue misiunea si sa aduca liniste si iubire celor bolnavi.

 
  Alte titluri din categoria "Spiritualitate" 
 CUPRINSUL REVISTEI
 NR. 18
 

  Actualitate


  Istorie

  Cultura

  Literatura

  Spiritualitate

  Interviu

  Caleidoscop

Arhiva revistei Drita / Prietenul Albanezului
| HOME | CINE SUNTEM | COMUNITATE | PRIETENUL ALBANEZULUI | GRUPUL SERENADA | EDITURA PRIVIREA | JURIDIC | CONTACT |

© 2006-2018
ASOCIATIA LIGA ALBANEZILOR DIN ROMANIA.
by Anadeea Advertising