Home : Arhiva revistei Drita / Prietenul Albanezului : Contact
HOME CINE SUNTEM COMUNITATE REVISTA DRITA GRUPUL SERENADA EDITURA PRIVIREA JURIDIC CONTACT
 
 
Papusa, un plus de Kadare
Nicoleta Dabija
 
Literatura, NR. 19 - Octombrie 2018
 De la inceputul lui 2018 astept „Papusa” lui Ismail Kadare. Printre altele, pentru ca citisem ca este o carte autobiografica, centrata pe portretul mamei scriitorului. Asta dupa ce in articolul pe care i l-am dedicat la Cronica ideilor, in „Viata Romaneasca”, scriam: „Este singurul scriitor a carui viata nu ma intereseaza, pe mine care ma intereseaza indeosebi vietile autorilor.” Dar mie mi se intampla adesea ca imediat ce fac o afirmatie, ceva sa ma convinga de contrariul. E ca o luare de grija, ca o eliberare de o idee, scrisul. Apoi devin libera sa ma contrazic, sa vad lucrurile mai nuantat cel putin.
Pe cand citeam „Poveste despre dragoste si intuneric”, capodopera lui Amos Oz, m-am gandit ca o astfel de carte ar fi necesara in biografia oricarui mare scriitor. Este, pe de o parte, un ajutor de nadejde dat biografilor, caci autorul stie cel mai bine cum si ce a trait, dar, pe de alta parte, o astfel de scriere face lumina asupra celorlalte, intelegi deodata obsesia pentru o tema, aparitia unui personaj, cum efectiv a ajuns acel prozator sa scrie un anumit roman etc. Dar ceea ce Oz marturiseste in peste 600 de pagini, Kadare scrie in 130. Nu fac nici o comparatie, nu cred de fapt in comparatiile intre scriitorii mari. Spun doar ca sunt acelasi gen de carte, autobiografica si binefacatoare.
Cu fiecare nou roman, scriitorul albanez ma provoaca sa retraiesc spaima unui prea repede final al lecturii. Scrie fabulos, ca niciodata sa nu fie destul. De aceea poate s-a si creat un ritual. Dupa ce am cartea pe noptiera, ii dau tarcoale cateva zile, practicand un dificil exercitiu al amanarii. Am nevoie de doua-trei zile, pentru visare. Pe urma, nu mai rezist. Si totusi, o citesc cu o lentoare uimitoare, de parca as fi obligata sa invat un alfabet secret, stiut numai de Kadare, iar eu, ca o umila initiata, l-as descifra cu greu.
De obicei, recitesc cam toate paragrafele imediat ce am ajuns la finalul lor. Iar cu „Papusa”, s-a intamplat mai mult de atat. Cand am ajuns la sfarsitul cartii, am luat-o repede de la capat.
„Papusa” e diferita de toate romanele lui Kadare. Si necesara, pentru ca, citind-o, gasesti o multime de explicatii. Cand spuneam ca e singurul autor a carui viata nu ma intereseaza pentru ca literatura lui e totul, nu ma inselam. Cel putin nu asupra partii a doua a afirmatiei. Dar „Papusa” e un surplus, un plus de extaz si totodata o fereastra deschisa spre acel tot al romanelor sale. Felul singular de a scrie, personajele lui fantomatice, pragul acela dintre lumea aceasta si cea a mortilor, unde locuieste singur, intelegi acum ca nu sunt din neant, ca sunt cumva consecinte ale trairilor personale. Descoperi un Kadare copil-fudul, un Kadare care scrie cu autoironie si umor pentru prima data, un Kadare care inca mai traieste printre nalucile casei parintesti din Gjirokastra, un Kadare care vrea sa priceapa ce a fost in trecut, dar care nu poate cu niciun chip renunta la mister… Un Kadare, pentru mine si pentru totdeauna, cel mai iubit dintre scriitori.

Nicoleta Dabija
Iasi, 9 mai 2018


Din presa albaneza
Letërsia shqipe promovohet në Rumani

Promovohet romani “Kukulla” i Kadaresë, i përkthyer nga Marius Dobrescu, dhe do të mbahet një mbrëmje poetike me vargjet e poetëve Frederik Rreshpja, Ilirian Zhupa, Visar Zhiti, Dritero Agolli, Skënder Rusi, Rita Petro, Bardhyl Londo, Ermir Nika, Luljeta Lleshanaku etj.
Pas suksesit të letërsisë shqipe në Sibiu, vazhdon promovimi i saj në qytetin e Iasi-it.
Promovohet romani “Kukulla” i Kadaresë, i përkthyer nga Marius Dobrescu, dhe do të mbahet një mbrëmje poetike me vargjet e poetëve Frederik Rreshpja, Ilirian Zhupa, Visar Zhiti, Dritero Agolli, Skënder Rusi, Rita Petro, Bardhyl Londo, Ermir Nika, Luljeta Lleshanaku etj.
Veprimtaria organizohet nga Shoqata Lidhja e Shqiptareve të Rumanisë dhe Shtëpia Botuese “Humanitas”, më e rëndësishmja në Rumani.
Në promovimin e romanit të Kadaresë do të flasin Marius Dobrescu, Luan Topciu dhe Marius Chelaru.

In: Shqip
Data: 02 Maj 2018 10:52

 
  Alte titluri din categoria "Literatura" 
 CUPRINSUL REVISTEI
 NR. 19
 

  Actualitate


  Istorie

  Cultura

  Literatura

  Spiritualitate

  Interviu

  Caleidoscop

Arhiva revistei Drita / Prietenul Albanezului
| HOME | CINE SUNTEM | COMUNITATE | PRIETENUL ALBANEZULUI | GRUPUL SERENADA | EDITURA PRIVIREA | JURIDIC | CONTACT |

© 2006-2018
ASOCIATIA LIGA ALBANEZILOR DIN ROMANIA.
by Anadeea Advertising