Home : Arhiva revistei Drita / Prietenul Albanezului : Contact
HOME CINE SUNTEM COMUNITATE REVISTA DRITA GRUPUL SERENADA EDITURA PRIVIREA JURIDIC CONTACT
 
 
Primul festival dedicat zeului Pan
Maria Oprea
 
Ethnos, NR. 18 - Septembrie 2018
 Satul Nivica, din regiunea muntoasa Kurvelesh, sudul Albaniei, a gazduit in luna iunie, pentru prima data, Festivalul Pan. Pentru a sustine turismul in aceasta zona, evenimentul va fi organizat in fiecare an si va promova vechile traditii locale. Este o manifestare populara care il celebreaza pe zeul Pan, protectorul pastorilor si al animalelor si, pornind de la aceasta idee, vor fi reinviate ritualuri ale stramosilor oieri, crescatori de capre si bovine, ale caror produse constituiau candva singura sursa de venit pentru putinii locuitori din zona. Dar satul Nivica ofera nu numai branzeturi si traditii, ci si peisaje montane ce-ti taie rasuflarea, canioane spectaculoase sapate in stancile de calcar, cascade iesite din comun care atrag fani ai sporturilor extreme si ai altor activitati recreative, alpinisti profesionisti, mandri ca au descoperit un loc salbatic, cu o natura de basm. Poate de aceea si mitul zeului Pan si vechile trasee antice pe care se deplasau ciobanii cu turmele lor au fost reinsufletite la Nivica, frumosul sat necunoscut, cu un extraordinar potential turistic si istoric.

Pan, cu infatisarea lui ciudata de jumatate-om, jumatate-animal, ilustrata de statuile si frescele antice, avea coarne, barba si copite de tap, iar trupul ii era acoperit de par. Traia la adapostul codrilor, de unde pandea nimfele, si adeseori il insotea pe Dionysos, zeul vegetatiei, al pomiculturii, al vinului, extazului si fertilitatii. Grecii il denumeau Pan, iar romanii ii spuneau Faunus sau Lupercus si indeplinea aceleasi sarcini mitologice de a-i proteja pe pastori si animalele lor. Apropiindu-se de o nimfa, aceasta s-a transformat intr-o trestie din care el a faurit naiul, instrument emblematic pentru ghidusul zeu. El si-a avut propria sarbatoare, Lupercalia (15 februarie), celebrata pana tarziu in epoca crestina.

Prima editie a festivalului de la Nivica s-a bucurat de un targ traditional si de o parada de capre, acesta fiind cel mai important moment al evenimentului. Este locul perfect pentru cei care iubesc natura si istoria. Viata in sat si in intreaga regiune se desfasoara intr-un ritm lent, care reflecta ponderea agriculturii si a obiceiurilor pastoresti. Mediile internationale, precum Washington Post si FOX News au scris despre Nivica, atragand atentia asupra trasaturilor unice ale naturii si ale oamenilor din zona, care raman neatinse de viata moderna. Nivica este un loc de legende si mituri, dar natura pare a fi cultul locuitorilor sai.

 
  Alte titluri din categoria "Ethnos" 
 CUPRINSUL REVISTEI
 NR. 18
 

  Actualitate


  Istorie

  Cultura

  Literatura

  Spiritualitate

  Interviu

  Caleidoscop

Arhiva revistei Drita / Prietenul Albanezului
| HOME | CINE SUNTEM | COMUNITATE | PRIETENUL ALBANEZULUI | GRUPUL SERENADA | EDITURA PRIVIREA | JURIDIC | CONTACT |

© 2006-2018
ASOCIATIA LIGA ALBANEZILOR DIN ROMANIA.
by Anadeea Advertising