Home : Arhiva revistei Drita / Prietenul Albanezului : Contact
HOME CINE SUNTEM COMUNITATE REVISTA DRITA GRUPUL SERENADA EDITURA PRIVIREA JURIDIC CONTACT
 
 
Arta stradala la Tirana
Maria Oprea
 
Cultura, NR. 19 - Octombrie 2018
 Picturile murale de mari dimensiuni au cucerit capitala albaneza. Un grup de artisti autohtoni si straini au finalizat recent 13 lucrari de street art in diferite zone ale orasului Tirana, in cadrul MurAl Fest 2018, desfasurat intre 26 mai si 3 iunie. Scopul sau a fost de a reuni 13 artisti cunoscuti care au realizat creatii de zeci de metri patrati pe peretii cladirilor rezidentiale construite in timpul regimului comunist. Evenimentul a fost organizat de Asociatia Street 167 / B in colaborare cu Primaria Tiranei si a fost sustinut de Institutul Italian de Cultura si Ambasada Frantei in Albania. Cele mai multe dintre picturile murale se gasesc in fosta zona a blocurilor si imprejurimile ei, dar si in spatii uitate ale capitalei. Festivalul a adaugat o noua atractie capitalei albaneze, iar pentru vizitare edilii au conceput o harta a celor 13 lucrari care reprezinta portrete, simboluri traditionale sau diferite desene moderne.

Acest gen de arta stradala, care aminteste oarecum de frescele exterioare ale manastirilor romanesti, nu trebuie asimilat cu graffiti, care este supus criticilor sau aprecierilor trecatorilor. Graffiti poate distruge peretele renovat al unei cladiri de patrimoniu ori urati panourile publicitare, zidurile unei scoli sau ale unei biserici. Ideea este ca mazgalelile acestea diletante pot sluti cladirile, daca nu sunt niste lucrari facute de artisti profesionisti. In cazul MurAl Fest, picturile sunt creatiile unor artisti cu experienta si sunt interesante si placute, mai ales ca acopera pereti anosti, ce capata o noua personalitate. Stilul lor variaza de la clasic pana la abstract (trompe l’oeil, adica “inselarea ochiului”), iar in diferite cazuri, pe ziduri se poate picta direct cu vopsele de ulei sau apa, se pot atasa postere mari sau proiecta imagini electronice.
Toti acesti artisti si edilii care acceseaza astfel de programe vor sa arate ca frumosul, esteticul pot exista oriunde si pot oferi trecatorilor un zambet sau putina buna dispozitie.

 
  Alte titluri din categoria "Cultura" 
 CUPRINSUL REVISTEI
 NR. 19
 

  Actualitate


  Istorie

  Cultura

  Literatura

  Spiritualitate

  Interviu

  Caleidoscop

Arhiva revistei Drita / Prietenul Albanezului
| HOME | CINE SUNTEM | COMUNITATE | PRIETENUL ALBANEZULUI | GRUPUL SERENADA | EDITURA PRIVIREA | JURIDIC | CONTACT |

© 2006-2018
ASOCIATIA LIGA ALBANEZILOR DIN ROMANIA.
by Anadeea Advertising