Home : Arhiva revistei Drita / Prietenul Albanezului : Contact
HOME CINE SUNTEM COMUNITATE REVISTA DRITA GRUPUL SERENADA EDITURA PRIVIREA JURIDIC CONTACT
 
 
Gjirokastra - numar record de vizitatori in acest sezon
Maria Oprea
 
Caleidoscop, NR. 18 - Septembrie 2018
 Cetatea Gjirokastra ramane una dintre cele mai importante atractii turistice din Albania. Peste 10.000 de vizitatori, locali si internationali, au ajuns aici in intervalul ianuarie - mai 2018. Numarul acestora s-a dublat comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, cand cetatea a primit 4.700 de turisti.

„Gjirokastra, aflata pe valea raului Drin, in sudul Albaniei, detine o serie de case din piatra cu doua etaje, construite in secolul al XVII-lea. In oras se afla, de asemenea, un bazar, o moschee din secolul al XVIII-lea si doua biserici din aceeasi perioada”, subliniaza UNESCO, pe lista careia Gjirokastra a fost inclusa in anul 2005. Cea mai impresionanta cladire a asezarii montane cu casele ce coboara in trepte, strazile mici si linistite, fara masini nervoase si claxoane stridente, cu cafenele intime, rupte parca din alte timpuri si cu batrane care stau la taifas, este cetatea, azi Muzeul Armelor (deschis in 1971). Este un loc aproape magic, descris de faimosul scriitor Ismail Kadare, in “Cronica in piatra”, un sit vechi de 2500 de ani, unde stapanirea otomana si-a pus la randul ei amprenta, mai ales in timpul dominatiei lui Ali pasa Tepelena, care a efectuat importante lucrari de infrastructura si un apeduct de 12 km, distrus in anii ‘30.

Mituri si case faimoase

Conform legendei, numele vine de la Printesa Argjiro, o figura emblematica in mitologia greaca si albaneza, sora regelui din acea vreme, care a trait in secolul al XV-lea. Se spune ca printesa a sarit de pe zidurile castelului impreuna cu copilul ei pentru a nu fi capturata de otomani. Aflata in Epirul istoric, etimologia Gjirokastrei vine de fapt de la cuvantul grec Argyrokastro, care inseamna Castelul de argint, iar toponimul este mult mai vechi decat perioada in care a trait printesa. Urbei i se mai spune si Orasul gri, datorita atmosferei cenusii pe care o capata in zilele ploioase sau cu ceata, insa nimic nu impiedica vizitatorul sa se bucure de stradutele pavate cu piatra, de obiectivele turistice, festivaluri si targuri. Cele mai frecventate obiective turistice sunt Muzeul Etnografic, situat in casa unde s-a nascut fostul dictator comu­nist Enver Hodja, Muzeul memorial Ismail Kadare, amenajat in locuinta natala, ambele aflate pe aceeasi strada mica - Sokaku i të Marrëve - cu o panorama ce se intinde din varful muntelui pana la linia orizontului, si cu exponate atragatoare. Se mai pot vizita casa familiei Zekati din cartierul Palorto, una dintre cele mai impresionante cladiri ale Gjirokastrei, construita intre 1811-1812, un imobil magnific cu trei etaje si doua turnuri gemene. O caracteristica speciala a casei o reprezinta plafoanele sculptate si camera de oaspeti, tipica acestui oras, iar de la balconul din lemn de la etajul al treilea se deschide o priveliste impresionanta asupra Gjirokastrei. Alte cladiri traditionale importante sunt Casa Angonati, Casa Babaramo, recent renovata, Casa Skendulaj, Casa Eqrem Çabej, Casa Kikino, statuia din piata centrala dedicata patriotului Cerciz Topulli si alte monumente religioase specifice sectei Bektashi si religiei ortodoxe.

Situl Antigonea si Teatrul antic Hadrianapolis

La Gjirokastra se mai pot vizita parcul arheologic Antigonea si Teatrul antic Hadrianapolis, ambele parte a patrimoniului cultural, precum si cateva situri naturale. Aflat la 14 km distanta de Gjirokastra, in satul Saraqinishte, Antigonea, intins pe o suprafata de 92 de hectare, a fost fondat de regele Pyrrhus din Epir in 295 i.Hr. care a denumit orasul dupa prima sa sotie, Antigona. La sfarsitul secolului al III-lea si inceputul secolului al II-lea i.Hr., el a devenit un important centru economic, cultural si politic si a luat forma unui stat (polis). Era inconjurat de fortificatii lungi de 4.000 de metri, iar din vechiul sit se mai pastreaza un mozaic, coloanele, locul de promenada, o scara antica, zidurile inconjuratoare etc. In apropiere, in satul Labovë e Kryqit, situat langa micul oras Libohova, se poate vedea una dintre cele mai vechi si mai frumoase biserici bizantine din Albania, cu hramul Sfanta Maria, construita intr-un stil similar cu cel al bisericii Sfanta Sophia din Istanbul. Se crede ca lacasul pastra o relicva deosebita, care a disparut, si aceasta era o particica din crucea pe care a fost rastignit Hristos.
Tot la distanta de 14 km fata de Gjirokastra, in satul Sofratika, se afla Teatrul antic Hadrianapolis. Amfiteatrul, cu o capacitate de 4.000 de locuri, a fost descoperit de arheologul austriac Prashniker si dateaza din secolul al II-lea i.Hr. Aici, in zona Lunxheria, se afla statiunea Çajupi, situata la o inaltime de 1310 metri deasupra nivelului marii si este cautata pentru aerul curat, apele reci si peisajele inconjuratoare.
Gjirokastra este cunoscuta si pentru arta sa culinara traditionala, in care se disting cateva feluri de mancare speciale, precum pasha qofte, shapkat, oshaf cu smochine uscate (un desert cu lapte de oaie, zahar si smochine) s.a. Considerat “orasul celor o mie de trepte”, al sutelor de locuinte-cula de tip otoman, acest loc protejat de UNESCO este o zona deosebita a Albaniei, unica si foarte diferita fata de obiectivele cu care turistul de pretutindeni este obisnuit. Este o pagina de istorie si o sursa de inspiratie pentru scriitori si artisti plastici, muzicieni si regizori.

 
  Alte titluri din categoria "Caleidoscop" 
 CUPRINSUL REVISTEI
 NR. 18
 

  Actualitate


  Istorie

  Cultura

  Literatura

  Spiritualitate

  Interviu

  Caleidoscop

Arhiva revistei Drita / Prietenul Albanezului
| HOME | CINE SUNTEM | COMUNITATE | PRIETENUL ALBANEZULUI | GRUPUL SERENADA | EDITURA PRIVIREA | JURIDIC | CONTACT |

© 2006-2018
ASOCIATIA LIGA ALBANEZILOR DIN ROMANIA.
by Anadeea Advertising