Home : Arhiva revistei Drita / Prietenul Albanezului : Contact
HOME CINE SUNTEM COMUNITATE REVISTA DRITA GRUPUL SERENADA EDITURA PRIVIREA JURIDIC CONTACT
 
 
Ce suveniruri poti cumpara din Albania
Maria Oprea
 
Caleidoscop, NR. 19 - Octombrie 2018
 Frumusetile naturale ale Albaniei, traditiile sale, muzeele, gastronomia, istoria, ospitalitatea fac din “Tara vulturilor” un loc agreabil pentru turistii din toata lumea. Ea a devenit o destinatie din ce in ce mai solicitata, dovada programul national de crestere a locurilor de cazare, de dezvoltare a infrastructurii si serviciilor. Situri antice, sate neschimbate de vremuri, folclor etc., toate acestea pot fi luate acasa, ca amintire, din targuri, bazaruri si magazine. Pe langa obiectele obisnuite care se gasesc de regula in toate tarile – brichete, cani sau magneti de frigider – turistii pot achizitiona cadouri care se gasesc numai in Albania si care sunt semnificative pentru identitatea ei culturala.

Cele mai cautate sunt lucrarile de arta in filigran, busturi sau statuete ecvestre cu Skanderbeg, picturi vechi cu scene de razboi, gravuri in lemn ce-l infatiseaza pe eroul national al acestei tari si pot fi cumparate cu preturi intre 10 si 200 de euro.

Cea de-a doua mare personalitate de care albanezii sunt mandri este Maica Tereza. Obiectele care o reprezinta pe Sfanta Tereza de Calcutta sunt disponibile la numai 10 euro. Un brand recunoscut este ilustrat de buncare si se stie ca, in anii ‘90, cativa cetateni straini si-au achizitionat cate o astfel de cazemata reala. Singurele buncare care pot fi oferite in prezent sunt cele sub forma de scrumiere.

Se pot cumpara si cifteline, instrumente traditionale cu doua corzi folosite in nordul Albaniei, Kosovo si sudul Muntenegrului. Acestea sunt intalnite frecvent la nunti si concertele de muzica populara si acompaniaza baladele si cantecele batranesti.

Butelcile de lemn cu raki de struguri, ornamentate cu motive traditionale sau steagul albanez, pot fi suvenire apreciate de prieteni si nu sunt foarte scumpe.

Vechiul bazar din Kruja reprezinta rasfatul oricarui turist care poate fi sedus nu numai de obiectele din arama - talgere, vase de apa, opaite, piese de anticariat etc. -, dar si de costumele din diferite zone etnografice, de kilimele ori covoarele realizate manual. Kilimul poate fi folosit ca element decorativ, covor de rugaciune sau poate sta pe podeaua caselor. Cu exceptia lucrarilor de arta in filigran si a hainelor traditionale, covoarele si kilimele sunt cele mai scumpe suveniruri pe care le puteti cumpara in Albania. De asemenea, specifice sunt straitele si sosetele din lana, ornamentate cu motive populare.

Alaturi de plajele la marile Ionica si Adriatica, de peisajele montane, cetati si amfiteatre stravechi, suvenirurile reprezinta doar un segment infim al atractiilor care fac din Albania o destinatie turistica din ce in ce mai solicitata. Iar preturile unui sejur aici constituie un avantaj si o ispita.

 
  Alte titluri din categoria "Caleidoscop" 
 CUPRINSUL REVISTEI
 NR. 19
 

  Actualitate


  Istorie

  Cultura

  Literatura

  Spiritualitate

  Interviu

  Caleidoscop

Arhiva revistei Drita / Prietenul Albanezului
| HOME | CINE SUNTEM | COMUNITATE | PRIETENUL ALBANEZULUI | GRUPUL SERENADA | EDITURA PRIVIREA | JURIDIC | CONTACT |

© 2006-2018
ASOCIATIA LIGA ALBANEZILOR DIN ROMANIA.
by Anadeea Advertising