Home : Arhiva revistei Drita / Prietenul Albanezului : Contact
HOME CINE SUNTEM COMUNITATE REVISTA DRITA GRUPUL SERENADA EDITURA PRIVIREA JURIDIC CONTACT
 
 
Serie de cutremure puternice in Albania
Mira Skënderi
 
Actualitate, NR. 19 - Octombrie 2018
 In ziua de 4 iulie, Albania a fost zguduita de cateva cutremure semnificative. Conform unor informatii oficiale, este vorba de patru miscari seismice, una dupa alta. Prima, care a avut loc la ora 11.03, a fost si cea mai puternica, de 5,2 grade pe scala Richter, cu epicentrul la Gjirin e Lalzit, in apropiere de Durrës. Cea de-a doua a avut o intensitate ceva mai mica, de 3,9 grade. Al treilea cutremur, inregistrat la ora 13.24, a avut intensitatea de 4,3 grade si epicentrul in zona Hamallaj, iar al patrulea a avut magnitudinea de 3,8 grade si a avut loc la ora 13.35. Cele patru miscari seismice au fost resimtite la mari distante si au semanat panica in randul populatiei.
Locuitorii din Tirana, capitala Albaniei, si din localitatile din jur si-au parasit in graba locuintele, iar cei aflati la locul de munca au iesit pe strazi. Epicentrul primului cutremur s-a aflat la o distanta de 28 km de capitala, in directia nord-vest. Seismul s-a simtit pana la Vlora, in sud, si la Fier. Ulterior s-a aflat ca a “zgaltait” si capitala Kosovei, orasul Prishtina. Conform seismologilor albanezi, in intervalul mentionat au avut loc 20 de miscari seismice si replici. Nu s-au produs distrugeri materiale, singurele probleme fiind legate de intreruperea temporara a comunicatiilor.
In noaptea urmatoare, de 5 iulie, capitala Albaniei a fost zguduita de alte miscari seismice. Un nou cutremur, de 4,3 grade Richter, a avut loc la ora 0.48 la Tirana, cu epicentrul in Marea Adriatica. Cutremurul s-a produs la o adancime de 2 km, la o distanta de 32 km nord vest de Tirana. Acesta a fost urmat de cateva replici.
Intrebat asupra periodicitatii acestor fenomene distrugatoare, seismologul Rrapo Ormeni a declarat ca ele au loc in medie o data la trei ani, si a dat exemplul miscarilor seismice din zonele Belsh, din anul 2014, sau Theth, din 2010. Zonele cele mai expuse seismelor ar fi cele din jurul litoralului, respectiv Vlora si Saranda. De asemenea, de la sud la nord: Vlora, Lushnja, Elbasan, Dibra. Ultimul cutremur devastator a avut loc in Albania in anul 1967, a avut o magnitudine de 6,7 grade Richter si a facut pagube insemnate.
Amintim cu aceasta ocazie ca Albania se afla intr-o cunoscuta zona seismica, iar cutremure de mare intensitate au loc periodic in aceasta tara.

 
  Alte titluri din categoria "Actualitate" 
 CUPRINSUL REVISTEI
 NR. 19
 

  Actualitate


  Istorie

  Cultura

  Literatura

  Spiritualitate

  Interviu

  Caleidoscop

Arhiva revistei Drita / Prietenul Albanezului
| HOME | CINE SUNTEM | COMUNITATE | PRIETENUL ALBANEZULUI | GRUPUL SERENADA | EDITURA PRIVIREA | JURIDIC | CONTACT |

© 2006-2018
ASOCIATIA LIGA ALBANEZILOR DIN ROMANIA.
by Anadeea Advertising