Home : Arhiva revistei Drita / Prietenul Albanezului : Contact
HOME CINE SUNTEM COMUNITATE REVISTA DRITA GRUPUL SERENADA EDITURA PRIVIREA JURIDIC CONTACT
 
 
Virgjil Muci - Premiul Kadare 2018
Marius Dobrescu
 
Literatura, NR. 18 - Septembrie 2018
 La sfarsitul lunii mai, in sala de ceremonii a Universitatii Europene din Tirana, a avut loc un eveniment special in cadrul caruia scriitorul, traducatorul si diplomatul Virgjil Muçi a primit Premiul “Kadare” pe anul 2018, premiu acordat de Institutul European “Pashko” pentru ultimul sau roman intitulat “Piramida sufletelor”. “Sunt onorat de doua ori primind acest premiu, a declarat castigatorul, pentru ca el este legat de doua nume ce sunt expresia europenismului Albaniei si albanezilor: acestia sunt prietenul meu Gramoz Pashko si Ismail Kadare, cu operele caruia ne-am format. A fost prima noastra scoala de scris literatura moderna intr-o vreme cand literatura noastra era saraca si schematica”. Anul 2018 este al patrulea an cand este oferit acest premiu destinat unui romancier, in valoare de 10.000 de euro.
Dupa cum s-a aflat ulterior, juriul a trebuit sa aleaga intre romanele a doi scriitori, Vera Bekteshi si Virgjil Muçi, competitie castigata de acesta din urma cu urmatoarea motivatie: “Pentru modul in care a construit cu ajutorul cuvintelor un destin. Grotescul fata in fata cu banalitatea, care incearca sa distruga umanul, sfintenia, inlocuind individualitatea cu arta ucigasa a unei adaptari nesfarsite”. Alaturi de Muçi au mai concurat pentru acest premiu si alti 32 de scriitori. In cei patru ani de existenta a premiului au fost prezentate 140 de romane, de diversi autori. De mentionat ca una dintre conditiile pentru participare a fost ca operele inaintate comisiei sa fie in manuscris. Din comisia care a analizat cartile au facut parte Kim Mehmeti, presedinte, Genciana Abazi Egro, Ledia Dushi, Eni Vasili si Agim Baçi. Premiul “Kadare” este singurul premiu privat din Albania
Romanul “Piramida sufletelor” este o satira la adresa fenomenelor care au loc in Albania, ca si in celelalte tari foste comuniste, in asa numita “perioada de tranzitie”. Autorul a incercat sa dea un tablou realist al vietii cotidiene din Albania, fiind convins ca in aceasta confruntare inegala adesea realitatea intrece fantezia, facandu-l pe scriitor sau pe jurnalist sa se simta de-a dreptul neputincios.

 
  Alte titluri din categoria "Literatura" 
 CUPRINSUL REVISTEI
 NR. 18
 

  Actualitate


  Istorie

  Cultura

  Literatura

  Spiritualitate

  Interviu

  Caleidoscop

Arhiva revistei Drita / Prietenul Albanezului
| HOME | CINE SUNTEM | COMUNITATE | PRIETENUL ALBANEZULUI | GRUPUL SERENADA | EDITURA PRIVIREA | JURIDIC | CONTACT |

© 2006-2018
ASOCIATIA LIGA ALBANEZILOR DIN ROMANIA.
by Anadeea Advertising