Home : Arhiva revistei Drita / Prietenul Albanezului : Contact
HOME CINE SUNTEM COMUNITATE REVISTA DRITA GRUPUL SERENADA EDITURA PRIVIREA JURIDIC CONTACT
 
 
Scurta istorie a literaturii albaneze (7). Pjeter Budi
Dr. Luan Topciu
 
Literatura, NR. 18 - Septembrie 2018
 Pjetër Budi (1566-1622) este al doilea reprezen­tant important al literaturii timpurii albaneze. Este autorul a patru lucrari religioase in limba albaneza. S-a nascut in satul Gur i Bardhë, in regiunea Mat. A fost instruit pentru preotie la ”Collegium Illyricum” din Loretto, Italia. La varsta de 21 de ani a fost hirotonisit ca preot catolic si a fost trimis sa slujeasca in Macedonia si Kosovo. In 1610 este pomenit capelan al crestinismului din Skopje, iar in 1617 capelan la Prokupolje, in sudul Serbiei.
Activitatea sa capata si caracter politic, fiind anga­jat in miscarile antiotomane. In Kosovo, Budi a venit in contact cu catolicii franciscani din Bosnia, co­nexiuni care s-au dovedit a fi fructuoase pentru eforturile sale politice de a sprijini rezistenta albaneza impotriva Inaltei Porti. In 1599 Budi a fost numit vicar general al Serbiei, post ocupat timp de saptesprezece ani. In calitate de reprezentant al bisericii catolice din Balcani, el a trait si a lucrat intr-o atmosfera politica tensionata. Budi a avut dorinta arzatoare de a-si vedea poporul albanez eliberat de robia otomana. In aceasta perioada a avut contacte cu figuri importante, cum ar fi calugarul ordinului ospitalier Francesco Antonio Bertucci si conducatorii albanezi ai revoltei antiotomane.

In 1616, Pjetër Budi a calatorit la Roma, unde a stat timp de patru ani. Din martie 1618 pana in septembrie 1619 a mers in pelerinaj la Santiago de Compostela, in Spania. La 20 iulie 1621 a devenit Episcop de Sapa si Sarda (Episcopus Sapatensis et Sardensis) al regiunii Zadrima. Dupa aceea, in 1622 revine in Albania. Unul dintre scopurile lui a fost inlocuirea clericilor straini cu clerici nativi albanezi. Pjetër Budi a devenit un personaj popular nu numai prin angajarile sale politice, ci si prin operele publicate. In decembrie 1622 Pjetër Budi s-a inecat in timp ce traversa raul Drin.
Prima lucrare a lui Budi este Dottrina Christiana, tradusa in albaneza cu titlul Doktrina e Kërshtenë - o traducere de 169 de pagini dupa catehismul lui Robert Bellarmine (1542-1621). Aceasta carte a fost publicata la Roma, in 1618, si retiparita de cateva ori, ultima publicare fiind in anul 1868. Din punct de vedere literar, prezinta mare interes cele treizeci si ceva de pagini cu poezie religioasa tradusa in albaneza din latina sau italiana, anexate doctrinei crestine. Multe dintre ele sunt poezii originale. Este cea mai veche poezie albaneza in dialectul gheg (nordic).
Printre alte carti publicate de Budi, cele mai importante sunt: Rituali Roman (Rituale Romanum, o colectie de rugaciuni si texte sacre latine cu comen­tarii in albaneza, de 319 de pagini; o scurta lucrare intitulata Cusc zzote mesce keto cafsce i duhete me scerbyem (Cine face liturghie trebuie sa stie aceste lucruri), o explicatie de 16 pagini a slujbei catolice; Pasheqyra e t’rrëfyemit (Speculum Confessionis) - o traducere de 401 de pagini sau o adaptare mai buna a cartii Specchio di Confessione de Emerio de Bonis. Si aceasta carte este completata cu versuri in limba albaneza.
La prima vedere, Pjetër Budi poate fi privit ca un traducator si editor de texte religioase din latina si italiana. De fapt, importanta sa ca scriitor de proza reiese din prefetele si postfetele cartilor sale, din scrisorile pastorale etc., care inseamna peste o suta de pagini de proza originala in albaneza. Comparativ cu Gjon Buzuku si Pjetër Bogdani, limba albaneza la Pjetër Budi este vie si colorata. A incercat sa inlocuiasca termenii straini cu sinonime albaneze. Desi textul sau nu este atat de elaborat si abstract ca la Bogdani, Pjetër Budi ramane cel mai spontan si prolific scriitor al vremii.

El este, de asemenea, primul scriitor albanez care s-a dedicat poeziei. Lucrarile sale cuprind peste 3.300 de versuri religioase. Totusi, lexicul folosit este limitat, iar vocabularul sau nu depaseste mai mult de 2450 de cuvinte.

 
  Alte titluri din categoria "Literatura" 
 CUPRINSUL REVISTEI
 NR. 18
 

  Actualitate


  Istorie

  Cultura

  Literatura

  Spiritualitate

  Interviu

  Caleidoscop

Arhiva revistei Drita / Prietenul Albanezului
| HOME | CINE SUNTEM | COMUNITATE | PRIETENUL ALBANEZULUI | GRUPUL SERENADA | EDITURA PRIVIREA | JURIDIC | CONTACT |

© 2006-2018
ASOCIATIA LIGA ALBANEZILOR DIN ROMANIA.
by Anadeea Advertising