Home : Arhiva revistei Drita / Prietenul Albanezului : Contact
HOME CINE SUNTEM COMUNITATE REVISTA DRITA GRUPUL SERENADA EDITURA PRIVIREA JURIDIC CONTACT
 
 
Albania - China. O alianta inegala
Maria Oprea
 
Caleidoscop, NR. 18 - Septembrie 2018
 In vreme ce lumea este cu ochii pe superputerile lumii, cand in Orientul Mijlociu sunt dispute pentru obtinerea unei influente mai mari sau a unei intaietati in teritoriu, este greu de imaginat rolul pe care natiunile mici il pot juca pe campul de lupta al politicii globale. De ce natiunile mici sunt aliate cu uriasi ai lumii? Care sunt beneficiile in urma acestor tratate, cum pot coopera doua tari de calibre diferite? Sunt intrebari pe care si le pune Elez Biberaj (istoric si jurnalist albano-american, n.n.) in cartea Albania - China. O alianta inegala, publicata in anul 1986. Autorul, sef al departamentului albanez al “Vocii Americii”, ofera o perspectiva asupra unui astfel de parteneriat, prin examinarea aliantei chinezo - albaneze (1964-1978), din punctul de vedere al subalternului. Pornind de la ideologia comuna si mergand pana la dusmanii obisnuiti, Biberaj ofera o explicatie importanta asemanarilor care au adus impreuna aceste natiuni atat de diferite, precum si slabiciunilor din relatia lor, care le-au condus in cele din urma la ruperea aliantei. Atat guvernul albanez, cat si cel chinez si-a consolidat prietenia in ochii lumii cu o propaganda atent sustinuta, dezvoltata pe credinta si devotamentul fanatic fata de marxism-leninism si pe denuntarea inamicilor, Uniunea Sovietica si Iugoslavia, care au tradat fundamentele comunismului prin introducerea politicilor de piata libera si prin negocierile cu Occidentul. Ideologia lor comuna a reprezentat piatra de temelie a aliantei, dar, dupa cum explica Biberaj, aceasta a fost doar o latura secundara a nevoilor economice ale Albaniei si intereselor strategice ale Chinei. Primul capitol al cartii ofera o scurta, dar esentiala imagine a relatiilor Albaniei cu aliatii sai puternici, inainte de China. Acest lucru ne ajuta sa intelegem motivul pentru care liderul comunist al Albaniei, Enver Hodja, a ajuns la Mao Zedong, in Republica Populara Chineza, pentru a semna un acord ce parea imposibil.
Intotdeauna, spune autorul, Albania a favorizat in politica sa externa o relatie de colaborare cu o mare putere. Inainte de a se alia cu chinezii, dupa ce si-a castigat independenta dupa Al Doilea Razboi Mondial, Albania s-a coalizat cu Iugoslavia lui Tito si cu Uniunea Sovietica. Pozitia geografica a tarii si istoria turbulenta, disputele teritoriale cu natiunile vecine, precum si dependenta fata de ajutorul strain au facut ca prietenia cu o natiune puternica sa fie o necesitate. Ca urmare, in anii 1960, Albania avea nevoie disperata de ajutor economic dupa ce alianta sa cu Uniunea Sovietica s-a prabusit. Potrivit lui Biberaj, cincizeci la suta din comertul tarii se derula cu Uniunea Sovietica si, odata rupta relatia, Albania a pierdut o piata imensa. De asemenea, a pierdut sprijin financiar si asistenta militara.

Tara avea nevoie de un aliat puternic pentru a suplini rolul URSS si, in mod convenabil pentru Hodja, China, care se confrunta cu Uniunea Sovietica la granitele sale si respingea noua relatie aparenta pe care Nikita Hrusciov o dezvolta cu Statele Unite, devine partenerul agreat de Albania. Pentru China, pozitia strategica a Albaniei in Balcani si ruperea acordurilor cu sovieticii au facut din aceasta o tara cu care merita sa se imprieteneasca. De aceea, China a oferit ajutor generos Albaniei, umpland gaura economica lasata prin plecarea URSS. Biberaj crede ca orice spectator strain ar putea fi surprins de o asemenea alianta neobisnuita, avand in vedere, mai ales, distanta uriasa dintre cele doua tari. Insa, Albania avea nevoie de un partener care s-o protejeze de vecinii ostili, dar sa nu-i ameninte suveranitatea. Acesta a fost motivul aliantei istorice dintre China si Albania in timpul regimului comunist. Insa, in cele din urma, slabele legaturi politice intre natiuni au dus inevitabil la dezintegrarea aliantei, detaliu punctat de scriitor cu extrase din presa vremii in Albania si China. O Alianta inegala, volum ce ofera o analiza interesanta a manevrelor politice care au condus la formarea si la ruperea unei prietenii intre doua tari indepartate si foarte diferite.

 
  Alte titluri din categoria "Caleidoscop" 
 CUPRINSUL REVISTEI
 NR. 18
 

  Actualitate


  Istorie

  Cultura

  Literatura

  Spiritualitate

  Interviu

  Caleidoscop

Arhiva revistei Drita / Prietenul Albanezului
| HOME | CINE SUNTEM | COMUNITATE | PRIETENUL ALBANEZULUI | GRUPUL SERENADA | EDITURA PRIVIREA | JURIDIC | CONTACT |

© 2006-2018
ASOCIATIA LIGA ALBANEZILOR DIN ROMANIA.
by Anadeea Advertising