Home : Arhiva revistei Drita / Prietenul Albanezului : Contact
HOME CINE SUNTEM COMUNITATE REVISTA DRITA GRUPUL SERENADA EDITURA PRIVIREA JURIDIC CONTACT
 
 
Papusa lui Kadare, de la Iasi la Bucuresti
Marius Dobrescu
 
Actualitate, NR. 16 - Iulie 2018
 Daca, dintr-un motiv sau altul, scriitorul albanez Ismail Kadare nu a putut ajunge in anii trecuti la festivalul FILIT de la Iasi, iata ca ultimul sau roman tradus in Romania, „Papusa”, si-a facut deja intrarea in inimile prietenilor literaturii albaneze din capitala moldava. Gazda evenimentului organizat de ALAR la Iasi au fost Galeriile-Anticariat „Dumitru Grumazescu”, locul de care se leaga extraordinara „Colectie Eminescu” a neobositului nea Mitica (cum il alinta prietenii) de pe strada Lapusneanu. Omul este, intr-adevar, extraordinar, caci pasiunea pentru cultura si traditie l-a facut sa adune cea mai fascinanta colectie de carti, documente si obiecte legate de marele poet roman. Dar nu numai atat; omul acesta detine o valoroasa colectie „Napoleon Bonaparte” si una la fel de impresionanta „Jules Verne”. Pacat ca oameni de calibrul lui Dumitru Grumazescu nu se bucura de vizibilitatea fantilor de doi bani sau a mondenelor curtate de televiziuni!
Asadar, in aceasta ambianta stilata, in ziua de 10 mai, a avut loc lansarea ultimei aparitii Kadare, romanul „Papusa”, publicat de editura Humanitas la incepu­tul acestui an. Probabil ca marele roman­cier, daca ar fi fost prezent la Iasi, s-ar fi bucurat nespus vazand interesul aratat de publicul iesean cartilor sale. Despre romanul care zugraveste, intr-un stil inconfundabil, portretul mamei scriitorului au vorbit criticul literar Marius Chelaru, un fin cunoscator al literaturii albaneze, scriitorul de origine albaneza Luan Topciu si traducatorul romanului, Marius Dobrescu. In final, o fericita coincidenta: evenimentul de la Iasi a avut loc sub privirea imperiala a lui Mihai Eminescu, poetul roman din care Ismail Kadare a tradus cu maiestrie o seama de poeme!

Duminica, 3 iunie, la Targul de carte Bookfest, „Papusa” lui Kadare a avut parte de o a doua intalnire cu publicul editurii Humanitas. De data aceasta, la eveniment au fost prezenti Denisa Comanescu, director editorial, Tania Radu, critic literar, Irina Horea, scriitor, si traducatorul romanului. Si, fireste, un public numeros si fidel scriitorului albanez.

Ultima ora: Anuntam cu nespusa durere ca, in dimineata zilei de 8 iunie, a incetat din viata prietenul nostru iesean, colectionarul si iubitorul de arta Dumitru Grumazescu. Exemplu de pasiune si devotament pentru actul de cultura, Mitica Grumazescu a fost alaturi de comunita­tea noastra si a apreciat permanent eforturile ei pentru conservarea mostenirii spirituale a acestei etnii in Romania. Dumnezeu sa-l ierte!

 
  Alte titluri din categoria "Actualitate" 
 CUPRINSUL REVISTEI
 NR. 16
 

  Actualitate


  Istorie

  Cultura

  Literatura

  Ethnos

  Spiritualitate

  Caleidoscop

Arhiva revistei Drita / Prietenul Albanezului
| HOME | CINE SUNTEM | COMUNITATE | PRIETENUL ALBANEZULUI | GRUPUL SERENADA | EDITURA PRIVIREA | JURIDIC | CONTACT |

© 2006-2018
ASOCIATIA LIGA ALBANEZILOR DIN ROMANIA.
by Anadeea Advertising