Home : Arhiva revistei Drita / Prietenul Albanezului : Contact
HOME CINE SUNTEM COMUNITATE REVISTA DRITA GRUPUL SERENADA EDITURA PRIVIREA JURIDIC CONTACT
 
 
Cea mai mare geamie din Kosova
Marius Dobrescu
 
Spiritualitate, NR. 19 - Octombrie 2018
 Frictiuni intre autoritatile din Prishtina si cultul musulman

Construirea celei mai mari geamii din Kosova, Geamia Centrala, a fost amanata din pricina unor probleme administrative. Aceasta ar urma sa fie cel mai mare lacas al cultului musulman din aceasta tara si va costa circa 35-40 milioane de euro.
Pana la finalizarea proiectului, credinciosii musulmani din Kosova se pot ruga in cele peste 800 de lacasuri de cult existente. Cel mai vechi lacas de acest tip dateaza din anul 1289, cand a fost construita prima geamie, Geamia din Mlika, situata in localitatea Dragash. Oficial, insa, primul loc de rugaciune pentru musulmanii din Kosova este considerat a fi “Geamia Qarshiei” (Xhamia e Qarshisë), din Prishtina, pentru ridicarea careia au fost necesari 51 de ani. “Cea mai veche geamie din Kosova se crede a fi Geamia din Mlika, construita in anul 1289 in satul Dragash, in vreme ce documentele oficiale spun ca ar fi Geamia Qarshiei, din Prishtina, inceputa in anul 1389 si finalizata in 1440. Avem geamii noi care se construiesc frecvent in diferite localitati din Kosova”, a declarat pentru ziarul “Fjala” purtatorul de cuvant al Comunitatii Islamice din Kosova, Ahmet Sadriu.
Construirea noilor geamii, conform oficialului CIK, se face prin contributia credinciosilor musulmani din tara, dar si prin cea a unor contributori straini, in principal din Turcia si Arabia Saudita. Totusi, un numar apreciabil de cetateni continua sa practice ritualurile religioase in afara lacasurilor de cult. Numarul mare al celor care se roaga in afara laca­surilor arata ca suprafata de rugaciune este, totusi, insuficienta. “Numarul credinciosilor care se roaga in geamii in ziua de vineri este, in functie de gea­mie, intre 150 si o mie”, a declarat Sadriu pentru “Fjala”.
In fiecare lacas exista o ierarhie conducatoare, formata din imam, muezin si consiliul geamiei. Un imam este retribuit pentru activitatea sa intre 250 si 450 euro, bani care provin din bugetul CIK.

Un proiect (totusi) controversat

Se pare ca proiectul marii geamii din Prishtina, pentru care s-a si pus piatra de temelie in anul 2012, nu intruneste aprecierile tuturor decidentilor administrativi din capitala. Seful Comunitatii Islamice din Kosova, Naim Tërnava, a sustinut ca nu exista nicio piedica serioasa in calea materializarii proiectului. El a declarat ca isi va lua raspunderea pentru ducerea la indeplinire a acestui obiectiv, chiar cu pretul ignorarii deciziei responsa­bililor locali, respectiv primariei din Prishtina. La randul sau, purtatorul de cuvant al CIK l-a contrazis pe Tërnava, sustinand ca santierul geamiei nu va fi deschis fara autorizatiile cerute de lege. Problema autorizarii acestei mega-geamii nu este noua, ea treneaza (conform presedintelui CIK) de ani buni. De mentionat ca proiectul geamiei a fost intocmit de o firma specializata din capitala Turciei, Ankara.
Totusi, primarul orasului Prishtina, Shpend Ahmeti, a afirmat ca geamia va fi construita si ca echipa de arhitecti si proiectanti studiaza unele probleme ridicate de aspectul urbanistic si estetic al constructiei. “Geamia va fi construita, iar obligatia Primariei este sa aplice legea. Pentru ca este geamia cea mai mare din Kosova, trebuie sa avem in vedere aspectul urbanistic si estetic mai mult decat pentru orice alt obiectiv din capitala. Ea va fi un punct de referinta indiferent de functiile noastre sau de mofturile cuiva. Geamia nu se face nici in ciuda cuiva, nici pentru hatarul altcuiva”, a spus Ahmeti. El a adaugat ulterior ca geamia va fi construita in zona care i-a fost atribuita si ca raman doar cateva lucruri de definit. Primarul Prishtinei a mai afirmat ca problema geamiei nu trebuie politizata.

 
  Alte titluri din categoria "Spiritualitate" 
 CUPRINSUL REVISTEI
 NR. 19
 

  Actualitate


  Istorie

  Cultura

  Literatura

  Spiritualitate

  Interviu

  Caleidoscop

Arhiva revistei Drita / Prietenul Albanezului
| HOME | CINE SUNTEM | COMUNITATE | PRIETENUL ALBANEZULUI | GRUPUL SERENADA | EDITURA PRIVIREA | JURIDIC | CONTACT |

© 2006-2018
ASOCIATIA LIGA ALBANEZILOR DIN ROMANIA.
by Anadeea Advertising