Home : Arhiva revistei Drita / Prietenul Albanezului : Contact
HOME CINE SUNTEM COMUNITATE REVISTA DRITA GRUPUL SERENADA EDITURA PRIVIREA JURIDIC CONTACT
 
 
Scurta istorie a literaturii albaneze (6). Pjetër Bogdani si Cuneus Prophetarum
Dr. Luan Topciu
 
Literatura, NR. 19 - Octombrie 2018
 Pjetër Bogdani (aproximativ 1630-1689) este cel mai original scriitor din literatura timpurie in limba albaneza. El este autorul operei Cuneus Prophetarum (Ceata profetilor), aparuta in 1685, prima lucrare de proza de substanta scrisa in limba albaneza (nu o traducere).
S-a nascut in localitatea Guri i Hasit, din nordul Albaniei, insa anul nasterii nu se cunoaste cu exactitate. Se presupune ca a trait intre 1625 si 1689. Provine dintr-o familie de inalti prelati ai bisericii catolice din Albania, fiind nepotul lui Ndre Bogdani (1600-1683), arhiepiscopul orasului Skopje si autorul unei gramatici latino-albaneze, acum pierduta. Bogdani a studiat la scoala elementara franciscana de la Ciprovac, din nord-vestul Bulgariei, si apoi la Colegiul Iliric din Loretto, langa Ancona. Din 1651 pana in 1654 a slujit ca preot paroh in Pult, iar intre 1654 si 1656 a studiat la Colegiul Propagandei Fide din Roma, unde a devenit doctor in filosofie si teologie. In 1656 a fost numit episcop de Shkodra, post pe care l-a detinut timp de douazeci si unu de ani, apoi a fost numit administrator al Arhiepiscopiei Antivari pana in 1671. In anii cei mai tulburi ai razboiului turco-austriac (1665-1669), Bogdani s-a ascuns in satele de langa Shkodra, fiind urmarit de otomani. A fost unul dintre organizatorii revoltelor antiotomane care au izbucnit in nordul Albaniei, in contextul conflictului armat dintre Austria si Italia cu otomanii. Zelul sau religios si fervoarea patriotica l-au pus in conflict cu fortele turcesti, iar in atmosfera de razboi si confuzia care domneau, amenintat sa-si piarda viata, Bogdani a fost obligat sa fuga la Ragusa (Dubrovnik), de unde si-a continuat drumul spre Venetia si Padova, luand cu el si manuscrisele sale.
La Padova a fost primit de Cardinalul Gregorio Barbarigo (1622-1697), episcopul Padovei. Acesta era responsabil cu problemele bisericesti din Est, manifestand un interes deosebit fata de culturile Orientului si fata de Albania. el a infiintat o tipografie in Padova, Tipografia del Seminario. Barbarigo a fost dispus sa-l ajute pe Bogdani in angajamentul sau politic si cultural. In 1685 Pjeter Bogdani publica la Padova cartea sa „Çeta e profetëve” (Ceata profetilor), prima lucrare in proza, scrisa initial in limba albaneza - un tratat vast despre teologie si stiinta.
Dupa ce a publicat Cuneus Prophetarum, Bogdani s-a intors in Balcani, in martie 1686, si a petrecut anii urmatori promovand rezistenta impotriva Imperiului Otoman, in special in Kosovo. El a contribuit cu o forta de 6.000 de soldati albanezi la armata austriaca sosita la Prishtina. Totusi, el si majoritatea armatei sale au fost intampinati de un alt adversar, la fel de cumplit, ciuma. Bogdani s-a stins din viata la Prishtina din cauza ciumei, in decembrie 1689. Nepotul sau, Gjergj, a raportat, in 1698, ca ramasitele unchiului sau au fost mai tarziu exhumate de soldatii turci si tatari, care au hranit cu ele caini din mijlocul pietei din Prishtina. Astfel s-a stins una dintre marile figuri ale culturii timpurii albaneze, scriitorul numit adesea tatal prozei albaneze.
Cuneus Prophetarum a fost tiparit in limba albaneza cu alfabet latin, cu adaugarea acelorasi caractere chirilice folosite de predecesorii sai Pjetër Budi si Frang Bardhi. Cartea este o abordare teoretica si literara a unor probleme fundamentale teologice, dar si a unor probleme strict stiintifice, tratate prin prisma teologiei. Sunt cuprinse o serie de poeme si sunt descrise momente din viata albanezilor. Este o lucrare umanista a epocii baroce, influentata de traditiile filosofice ale lui Platon, Aristotel, Sf. Augustin si ale Sfantului Toma Aquino.

 
  Alte titluri din categoria "Literatura" 
 CUPRINSUL REVISTEI
 NR. 19
 

  Actualitate


  Istorie

  Cultura

  Literatura

  Spiritualitate

  Interviu

  Caleidoscop

Arhiva revistei Drita / Prietenul Albanezului
| HOME | CINE SUNTEM | COMUNITATE | PRIETENUL ALBANEZULUI | GRUPUL SERENADA | EDITURA PRIVIREA | JURIDIC | CONTACT |

© 2006-2018
ASOCIATIA LIGA ALBANEZILOR DIN ROMANIA.
by Anadeea Advertising