Home : Arhiva revistei Drita / Prietenul Albanezului : Contact
HOME CINE SUNTEM COMUNITATE REVISTA DRITA GRUPUL SERENADA EDITURA PRIVIREA JURIDIC CONTACT
 
 
Calea minoritatilor etnice din Dumbrava Sibiului. Muzeul Astra, cel mai mare muzeu in aer liber din Europa
Maria Oprea
 
Ethnos, NR. 19 - Octombrie 2018
 Intr-unul din cele mai frumoase muzee ale satului din Transilvania, specialistii etnografi au reprodus spiritualitatea multiculturala a Romaniei, valorificand astfel tezaurul etnic al minoritatilor, alcatuit din gospodarii taranesti, ateliere, bisericute de lemn, troite, stane, crame, mori de apa si de vant.

Acest fragment de cultura traditionala din Muzeul Astra a fost denumit “Calea minoritatilor etnice”, unde, pe drumuri impadurite asemeni satelor de munte ardelenesti, case ale romanilor se invecineaza cu cele ale sasilor, maghiarilor, secuilor, svabilor, sarbilor etc. Pe baza patrimoniului existent, Muzeul Astra a dezvoltat un program interdisciplinar de animatii culturale, organizat cu scopul promovarii patrimoniului cultural tangibil si intangibil al minoritatilor. Muzeul se transforma zi de zi intr-un sat viu, unde poti intalni pe ulitele lui oameni care ascut coasa, unul care pune sita sau impleteste un tarn, altul care intoarce fanul, o caruta cu cai care merge agale dintr-un colt in altul, iar in zilele de targ mesteri ai covoarelor, vesmintelor, ceramicii, opincilor, icoanelor, sculpturii in lemn isi etaleaza cele mai frumoase creatii. Exista pe Calea Minoritatilor o Gospodarie de rudar din Poiana, jud. Valcea, cu corturi traditionale, caruta cu coviltir, strung, o alta de pescar din Mahmudia cu barci din Delta Dunarii si instrumentar de pescuit, dar si garduri traditionale din impletitura de lemn si gradini de flori specifice sasilor si landlerilor. O cherhana din Tulcea, o zdrobitoare din Rosia, jud. Sibiu, un teasc viticol medieval din Vintu de Jos, jud. Alba, un alt teasc cu masa de piatra (“roman”) din Cristian, jud. Sibiu, o moara cu cai, una cu ciutura si admisie prin butoni si alta de vant cu panze apartinand svabilor, sarbilor sau turcilor-tatari, o ghetarie veche din Mahmudia, un atelier de olari din Corund, jud. Harghita, o gospodarie de miner sarar din Sarateni, jud. Mures - toate la un loc alcatuiesc satul multicultural al etnicilor din Romania de pe Calea Minoritatilor.

Intins pe o suprafata de 100 de hectare, Muzeul Astra din Dumbrava Sibiului este unul dintre cele mai mari si frumoase muzee de acest gen din Europa. Doar 42 de hectare sunt ocupate cu expozitia propriu zisa, alcatuita din gospodarii, biserici, mori (cele mai multe din lume), restul sunt ale potecilor, aleilor, copacilor si lacurilor, fenomen pentru care Ghidul Verde Michelin i-a conferit Muzeului Astra 3 stele. O plimbare cu caruta sau cu sania iarna, ori cu barca pe lac reprezinta, de asemeni, atractiile din Dumbrava Sibiului.
In cele peste 300 de monumente amplasate in peisajul impresionant al padurii seculare de la marginea Sibiului, in locuintele din intreaga tara, cu scoli si lacasuri de cult, sunt reconstituite interioarele vetrelor traditionale, cu paturile inalte, pline de perne cusute cu motive populare, cu mese si scaune mici de lemn, sobe din lut cu cuptor pentru paine si cozonac, ferestre cu perdele brodate de in si icoana cu busuioc atarnata in coltul de la rasarit. Cel mai vechi exponat din muzeu este Biserica din lemn de la Dretea, jud. Cluj, ce dateaza din anul 1672, in care se tin ceremonii religioase, insa la fel de atractive sunt casa de cioban din Marginimea Sibiului (1854), colorata in albastrul denumit “Mandra Marie” ce denota bogatia celui care locuia in ea, ”Casa cu blazoane” din Chiojdu (Buzau, 1835), aflata pe bancnota de 10 lei, moara de apa din Poieni (Sibiu), de pe bancnota de 200 lei sau Casa-scoala din Stanesti (Alba), unde se spune ca ar fi invatat carte Avram Iancu. La evenimentele specifice acestui muzeu, mai ales la inaugurarea unor noi monumente, vin multi locuitori ai satelor din jur, imbracati in costume populare, care canta si joaca la fel ca acum o suta de ani, si-i imbie pe turisti cu placinte sasesti cu varza si cartofi sau cu branza cu marar. Nu trebuie ratati nici celebrii virsli din carne de oaie sau tocana cu mamaliguta aburinda.

Muzeul ASTRA, cea mai importanta institutie fondata de Asociatiunea Transilvana pentru Literatura Romana si Cultura Poporului Roman, a fost inaugurat la 19 august 1905. Avand ca model muzeele deja constituite ale sasilor, ungurilor si secuilor, acesta s-a nascut din dorinta romanilor ardeleni de a-si defini propria identitate etnoculturala in conglomeratul etnic al Imperiul Austro-Ungar si pe fondul emanciparii culturale a tuturor popoarelor din centrul si sud-estul Europei. Momentul a fost considerat de contemporani “cea mai splendida sarbatoare culturala ce au ajuns-o pana acum romanii din tarile Coroanei ungare”. Au fost prezenti liderii Asociatiunii, delegatii despartamintelor, conducatorii bisericilor din Transilvania, intelectuali, conationali germani, reprezentanti ai romanilor din Bucovina, oaspeti din Romania, ziaristi de la principalele publicatii din Romania si din Ardeal, dar mai ales tarani veniti intr-un numar impresionant de mare pentru a participa la serbarile de la Sibiu.
In perioada de dupa unire (1918-1919), muzeul a cunoscut o dezvoltare impetuoasa devenind, dupa Muzeul Brukenthal, cel mai valoros si important muzeu al Ardealului.

 
  Alte titluri din categoria "Ethnos" 
 CUPRINSUL REVISTEI
 NR. 19
 

  Actualitate


  Istorie

  Cultura

  Literatura

  Spiritualitate

  Interviu

  Caleidoscop

Arhiva revistei Drita / Prietenul Albanezului
| HOME | CINE SUNTEM | COMUNITATE | PRIETENUL ALBANEZULUI | GRUPUL SERENADA | EDITURA PRIVIREA | JURIDIC | CONTACT |

© 2006-2018
ASOCIATIA LIGA ALBANEZILOR DIN ROMANIA.
by Anadeea Advertising