Home : Arhiva revistei Drita / Prietenul Albanezului : Contact
HOME CINE SUNTEM COMUNITATE REVISTA DRITA GRUPUL SERENADA EDITURA PRIVIREA JURIDIC CONTACT
 
 
Un maestru al artei figurative: pictorul Skënder Kamberi
Mira Skënderi
 
Cultura, NR. 19 - Octombrie 2018
 “Painea mainilor noastre” este tabloul in care cateva fete cu rochii albe se bucura vazand campia plina de roade. Este opera pictorului Skënder Kamberi, unul dintre sutele de tablouri pe care acest pictor le-a creat de-a lungul anilor. Skënder Kamberi face parte din grupul celor mai importanti pictori albanezi din sec. al XX-lea. El s-a nascut in orasul Vlora, in preziua izbucnirii celui De-al Doilea Razboi Mondial (1939). A absolvit, la Tirana, Liceul artistic “Jordan Misja”, dupa care Institutul de Arte Frumoase din acelasi oras. In acesti ani, Kamberi si-a aratat pasiunea pentru pictura si dorinta de a se perfectiona frecventand atelierele unor maestri ai penelului, precum Danish Jukniu si Vilson Kilica. Dupa ce a realizat primele tablouri de compozitie cu teme din lupta de eliberare nationala si evenimentele politice care au urmat, Skënder Kamberi s-a evidentiat in anii ’70 – ‘80 ai secolului trecut ca un pictor care aduce ceva nou in pictura albaneza, chiar si in limitele stricte ale artei realismului socialist. Bogatia coloristica, pe care artistul o imprumuta din evantaiul de nuante al naturii, este una dintre trasaturile artei lui Kamberi, cea care il face remarcat printre confratii lui albanezi.
Pictorul din Vlora se remarca, deci, prin puterea si bogatia de culori, rezolvarile interesante, unice, ale temelor istorice, legendare sau ale celor actuale. Dupa terminarea studiilor, Skënder Kamberi a luat parte la toate expozitiile locale, la concursurile si expozitiile nationale, unde a fost premiat de multe ori. In lunga sa activitate, a realizat peste 1400 opere, in genuri diferite: compozitie, portret, peisaj, natura statica, grafica, desen etc. Creatia lui se imparte in doua perioade. Prima cuprinde anii 1965-1990, iar a doua se desfasoara dupa anii ’90 si in continuare. In tablourile din prima perioada, realizate in epoca realismului socialist, Kamberi a abordat tema istorica, a luptei de eliberare nationala, precum si pe cea de actualitate (clasa muncitoare, taranimea cooperativista, tineretul si armata), dar si alte aspecte caracteristice epocii. Iata cateva dintre operele acestei perioade: compozitia “Submarinele se intorc la baza” (1968. Galeria Nationala de Arta, Tirana), “Juramantul lui Vrana Konti” (1968, GNA, Tirana), “Capitanul Sali Vranishti”(1972), “Noapte cu luna la Kallarat”(1970), “Portret de femeie”(1974), “Iarna la Llogara”(1974)”, “Painea mainilor noastre” (1976, GNA, Tirana), “Toamna pe litoral” (1976, GNA, Tirana) etc. Ceea ce-l caracterizeaza pe pictorul Skënder Kamberi, in prima perioada a creatiei sale, este varietatea rezolvarilor compozitionale din tablourilor lui, unghiurile de abordare interesante, in care domina pornirea lui spre arta monumentala. In tablourile din aceasta perioada se simte schimbarea paletei coloristice de la un tablou la altul.
In perioada de dupa anii ’90 se vede ca pictorul ramane tot pe terenul picturii figurative, introducand in tablourile lui chipuri si elemente simbolice. In tablourile din aceasta perioada exista mai multa expresie, culorile au un caracter mai accentuat decorativ, subiectele alese sunt din categoria socio-politica (greutatile tranzitiei, condamnarea razboiului si a violentei, exodul si emigratia etc.). In panzele din aceasta perioada se vede ca pictorul este permanent in cautarea noilor mijloce si forme figurative. Printre lucrarile realizate in ultimii ani putem evidentia “Unde mergi”,“Golful”,“Barci navigand”,“Apus de soare pe mare”,“Fata din valuri”,“Exodul”,“Durerea mamei” s.a.
In arta albaneza a secolului al XX-lea, pictorul Skënder Kamberi ramane un maestru al picturii compozitionale. In fondul Galeriei Nationale de Arta de la Tirana se afla 34 de tablouri ale acestui artist, iar la Galeria din orasul sau natal, Vlora, 53. Lucrarile acestui maestru al culorii se afla in muzee albaneze si straine, precum si in colectii particulare din Albania si Europa.

 
  Alte titluri din categoria "Cultura" 
 CUPRINSUL REVISTEI
 NR. 19
 

  Actualitate


  Istorie

  Cultura

  Literatura

  Spiritualitate

  Interviu

  Caleidoscop

Arhiva revistei Drita / Prietenul Albanezului
| HOME | CINE SUNTEM | COMUNITATE | PRIETENUL ALBANEZULUI | GRUPUL SERENADA | EDITURA PRIVIREA | JURIDIC | CONTACT |

© 2006-2018
ASOCIATIA LIGA ALBANEZILOR DIN ROMANIA.
by Anadeea Advertising