Home : Arhiva revistei Drita / Prietenul Albanezului : Contact
HOME CINE SUNTEM COMUNITATE REVISTA DRITA GRUPUL SERENADA EDITURA PRIVIREA JURIDIC CONTACT
 
 
Monografia romanilor din Albania
Florin Colonas
 
Cultura, NR. 19 - Octombrie 2018
 In 1906, prin grija Ministerului Instructiunii si al Cultelor, aparea la Bucuresti, in litotipografia Mota­tea­nu (intrarea Rosetti 6), lucrarea semnata de Constantin N. Burileanu, licentiat al scolii de Diplo­ma­tie coloniala a Universitatii din Roma, volumul „Dela Romanii din Albania”.
Lucrarea, avand un numar de 290 de pagini pe hartie velina si doua harti alb-negru, beneficiaza de un format generos (29,5 x 20 cm) si de un important numar de fotografii ale autorului, celelalte provin de la fotograful roman Manachia, de la un altul grec si de la unul albanez din Korça. In finalul cartii se anunta aparitia unei harti color cu itinerariul si zonele unde se gaseste populatie romana.
Itinerariul albanez a beneficiat de indrumarea si sprijinul profesorului universitar italian Antonio Baldacci, care efectueaza circa douazeci de calatorii prin tinuturile Albaniei. De altfel, autorul a efectuat el insusi doua calatorii de studiu pe teritoriul albanez.
Structurata in saisprezece capitole, se descriu etapele parcurse la Korça, Pogradec, Moscopole si Berat, unde ajunge dupa doua zile si jumatate pe spinarea unui catar, apoi Volona si Durrës. Alte doua capitole sunt dedicate consideratiunilor istorice si limbii romanilor din Albania. Este descrisa amabilitatea consulului nostru la Janina, Alexandru Padescu, sau vizita unei „deputatiuni de farseroti”, care vin la hotelul la care trasese la Korça pentru a-i ura bun sosit, „toti inalti, bine facuti, dulci la figura, la vorba, inteligenti mai mult decat m-as fi asteptat”, spune autorul.
In legatura cu vizitele in familii: „am admirat gentiletea si blandetea femeilor, tot asa de inteligente si dulci la vorba si infatisare ca si barbatii lor. Tentatia incepea „cu lucumi si dulceata, finind cu un paharel de tuica in zgomotul cantecelor si al veseliei”.
O exuberanta poza de grup infatiseaza copiii scolii romanesti din Korça, circa saptezeci, in frunte cu invatatoarele lor. In apropiere de Korça, viziteaza Mboria, Drenova si Bobostita, unde traiau peste cincizeci de familii romanesti.
O alta imagine este aceea a banditului roman Mitru Vlahu, personaj purtand o barba mare, neagra si stufoasa, inarmat cu iatagane si pistoale la brau, stand sprijinit in pusca, pozand, evident, intr-o vedeta. O mare asemanare, peste veac, cu talibanii afgani… Nici autorul nu a fost scutit de intalniri cu cei din tagma lui Vlahu, si urmatoarea poza ne arata pe cei patru indivizi cu care a avut loc o disputa. Unul din grupul lor spuse: „Domnul acesta care vine din Europa, nu stie ce este frica?” Autorul insa marturiseste ca minutele scurse la acest adevarat interogatoriu i s-au parut nesfarsit de lungi.
Si totusi, atat de nesigurele carari si poteci ale Albaniei, ca despre drumuri nu poate fi vorba la acel inceput de secol, au atras atentia multor cercetatori ai tarii acesteia cu un relief aparent neprimitor, dar insufletit de spiritul unor oameni de isprava, obisnuiti cu greul si care nu s-au lasat vitregiti de soarta.
„Un sentiment de admiratie te cuprinde la vederea acestor romani care si-au conservat nationalitatea lor neatinsa, cu toate calamitatile ce au venit peste ei si cu toate greutatile in care traiesc sub un guvern strain si barbar” marturiseste autorul.
In cea de-a doua calatorie, Burileanu a incercat sa verifice daca observatiile sale se puteau generaliza pentru toti romanii din Albania. Este redata si o comparatie intre cuvinte romanesti, farserotesti si albaneze, din care reiese evidenta radicalilor lingvistici comuni.
O calatorie indelungata, pe spinarea catarului, intalniri cu briganzi, ciobani si oameni cumsecade, din care a rezultat o carte-document despre o legatura de suflet intre doua neamuri. O calatorie care a dat roade!

Vorba cantecului: „Pi Tirana mi-alagam/ Meri arosia mi-adunam.”

 
  Alte titluri din categoria "Cultura" 
 CUPRINSUL REVISTEI
 NR. 19
 

  Actualitate


  Istorie

  Cultura

  Literatura

  Spiritualitate

  Interviu

  Caleidoscop

Arhiva revistei Drita / Prietenul Albanezului
| HOME | CINE SUNTEM | COMUNITATE | PRIETENUL ALBANEZULUI | GRUPUL SERENADA | EDITURA PRIVIREA | JURIDIC | CONTACT |

© 2006-2018
ASOCIATIA LIGA ALBANEZILOR DIN ROMANIA.
by Anadeea Advertising