Home : Arhiva revistei Drita / Prietenul Albanezului : Contact
HOME CINE SUNTEM COMUNITATE REVISTA DRITA GRUPUL SERENADA EDITURA PRIVIREA JURIDIC CONTACT
 
 
Satul turistic Dhërmi. De sus, de pe munte, totul pare un peisaj de poveste
Maria Oprea
 
Caleidoscop, NR. 19 - Octombrie 2018
 



Mi s-a parut intotdeauna o provocare sa simt vecinatatea norilor, sa ating cerul cristalin unde vulturii se rotesc peste stancile albe, spre care te poarta soseaua care uneste Vlora cu Saranda, din Muntii Ceraunian (Vargu Detar). Sunt emotii ca la un examen la care n-ai invatat destul, starnite de spectaculosul drum aflat la peste 1000 de metri, pe o panta abrupta, aproape verticala, deasupra Marii Ionice, ce-ti ia aerul. Insa frica amestecata cu bucuria unei privelisti de basm este de neuitat. Soseaua, ca un sarpe arcuit, face legatura, de-a lungul marii ori traversand crestele muntilor, intre cele doua orase turistice, un drum unic, periculos pentru cei slabi de inima, asemanator cu cele din Anzii Cordilieri. Insa, trecand pe deasupra plajelor de la “parter”, prin Pasul si Parcul National Llogara, te alegi cu un peisaj spectaculos si experiente de vis. Sigur, trebuie neaparat sa opresti masina sus, in nori, pe platoul mic de repaos pentru a privi magia creata de Dumnezeu. Daca nu ai rau de inaltime, bineinteles. La poalele muntelui se astern firesc ca intr-un tablou pictat in albastru marea, insulele si vapoarele ca niste jucarii ce insufletesc linistea aceea incremenita de pe creasta, plajele aurii ce abia se intrezaresc la picioarele masivului si umbrelele care se ivesc ca niste tivuri de dantela colorata. Asa este peisajul mediteranean al coastei de vest albaneze, un spatiu mitic in care te astepti ca zeii sa apara si sa-ti spuna “bun venit”, ca nimfele sa iasa din apa si din paduri si sa te insoteasca o bucata de timp, un loc al bucuriei si purificarii spiritului.

Intre Plaja Drymades si Pestera Piratilor

Satul Dhërmi, intins la picioarele Muntilor de Coasta ori asezat in trepte pe fata Muntelui Llogara, este un sat turistic aflat la jumatatea distantei dintre Vlora si Saranda, adica la cate 40 de km stanga-dreapta fata de aceste orase. Localitatea este construita pe o panta a muntelui, la o altitudine de 200 de metri deasupra Marii Ionice si este formata din trei cartiere: Gjilek, Kondraq (cunoscut si sub numele de Kallam) si Dhërmi. Aceste creste coboara spre sud-vest pana spre Corfu si satul Palasë. Locuitorii din Dhërmi vorbesc, pe langa albaneza, o varianta a dialectului Himariot ce contine un fond de arhaisme pe care limba neogreaca nu le mai foloseste azi. In ultimii ani, aceasta zona a cunoscut un boom imobiliar pentru a oferi facilitati de cazare turistilor aflati in sejur la plaja sau pe cararile Parcului National Llogara. Acestia pot merge la Plaja Drymades, in Porturile Gramata si Gjipe, Pestera Piratilor ori la Bisericile Hypapante, Sfantul Stefan sau Manastirea Panagia. Este locul unde a activat revolutionarul grec Panos Bitsilis si unde s-a nascut Petro Marko, scriitor si fondator al prozei moderne albaneze.

Desi regiunea are o clima mediteraneana, cu veri fierbinti si ierni uscate, aici prevaleaza peisajul alpin, cu paduri de foioase si conifere, pin negru, brazi argintii, frasini, stejari s.a., pe care curentii de aer i-au modelat ca pe niste lumanari. Cu putin noroc poti vedea vulturi grifon, caprioare, cerbi, capre negre, veverite, lupi, vidre etc. De-a lungul drumului exista mai multe restaurante, hoteluri si un complex de pensiuni din lemn, iar vanzatori ambulanti de miere, citrice si ceai de munte dau o nota aparte Rivierei albaneze de la Dhërmi.

 
  Alte titluri din categoria "Caleidoscop"



 
 CUPRINSUL REVISTEI
 NR. 19
 

  Actualitate


  Istorie

  Cultura

  Literatura

  Spiritualitate

  Interviu

  Caleidoscop

Arhiva revistei Drita / Prietenul Albanezului
| HOME | CINE SUNTEM | COMUNITATE | PRIETENUL ALBANEZULUI | GRUPUL SERENADA | EDITURA PRIVIREA | JURIDIC | CONTACT |

© 2006-2018
ASOCIATIA LIGA ALBANEZILOR DIN ROMANIA.
by Anadeea Advertising