Home : Arhiva revistei Drita / Prietenul Albanezului : Contact
HOME CINE SUNTEM COMUNITATE REVISTA DRITA GRUPUL SERENADA EDITURA PRIVIREA JURIDIC CONTACT
 
 
Pe scurt din Albania
 
Actualitate, NR. 19 - Octombrie 2018
 Al doilea aeroport din Albania va fi functional in toamna acestui an

Un nou aeroport aflat in stadiul de finalizare a lucrarilor va fi gata la toamna. Situat langa localitatea Kukës, din nord-estul Albaniei, acesta va fi al doilea perimetru amenajat cu instalatii pentru asigurarea traficului aerian din aceasta tara, dupa Rinas-Tirana, si va oferi zboruri low-cost. Un alt proiect asemanator este preconizat a se construi la Vlora. Conform promisiunilor facute de autoritati, oamenii spera ca vor folosi aeroportul din Kukës in preajma sarbatorilor de sfarsit de an.


95 de ani de la crearea comunitatii musulmane albaneze

Recent, a avut loc la Tirana o ceremonie dedicata aniversarii a 95 de ani de la crearea comunitatii musulmane albaneze. La eveniment au participat credinciosi, clerici si reprezentanti ai autoritatilor. Armonia religioasa a fost dintotdea­una o valoare speciala a societatii albaneze. Coabitarea si toleranta intre diferitele confesiuni au fost fundamentele spirituale ale acestui popor, chiar daca regimul comunist ateu a scos in afara legii religia, a distrus moscheile si bisericile, i-a persecutat pe clerici si pe credinciosi. Aceste drame nu au putut invinge credinta in Dumnezeul la care se inchina fiecare enorias.

Centenarul industriei petroliere din Albania

Albania a marcat recent aniversarea a 100 de ani de la crearea industriei petroliere pe teritoriul sau. Primul put de petrol a fost forat in urma cu un secol la Drashovica, Vlora. Cu ocazia acestei aniversari, Ministerul Infrastructurii si Energiei a organizat o ceremonie speciala in orasul Kuçova, cea mai cunoscuta localitate petroliera din tara, iar ministrul Damian Gjiknuri, ambasadorul Italiei la Tirana, Alberto Cutillo, primarul din Kuçova, Selfo Kapllani, si reprezentanti ai companiilor de petrol au vizitat puturile de extractie din anii 1930.

Este necesara o crestere a numarului de locuri la cazare pentru turistii straini

Principala provocare a Albaniei in sectorul turismului este de a raspunde cererii in crestere a turistilor straini care vor sa viziteze tara. Acest lucru a fost afirmat la deschiderea celei de-a doua editii a Targului mediteranean din 2018, desfasurat la Tirana, la care au participat operatori de turism din intreaga regiune mediteraneana. O crestere de 10% a veniturilor tarii provine din acest sector. De aceea, pentru a satisface cererea tot mai mare pe aceasta piata e nevoie de o suplimentare a locurilor de cazare. Albania este o destinatie importanta in regiunea Marii Mediterane, iar 80% dintre vizitatorii ei provin din Europa.

11 milioane de euro pentru agroturism

Cu toate ca este o tara mica, potentialul turistic al Albaniei, cu peisajele montane si maritime spectaculoase, cu legendele si miturile sale, cu traditia culinara si ospitalitatea oamenilor, este urias. Un nou plan de dezvoltare este cel al agroturismului, care ar putea obtine fonduri europene in valoare 11 milioane de euro. Autoritatile se straduiesc astfel sa atraga turisti 365 de zile pe an, obiectiv ce ar putea duce la cresterea Produsului Intern Brut.

 
  Alte titluri din categoria "Actualitate" 
 CUPRINSUL REVISTEI
 NR. 19
 

  Actualitate


  Istorie

  Cultura

  Literatura

  Spiritualitate

  Interviu

  Caleidoscop

Arhiva revistei Drita / Prietenul Albanezului
| HOME | CINE SUNTEM | COMUNITATE | PRIETENUL ALBANEZULUI | GRUPUL SERENADA | EDITURA PRIVIREA | JURIDIC | CONTACT |

© 2006-2018
ASOCIATIA LIGA ALBANEZILOR DIN ROMANIA.
by Anadeea Advertising