Home : Arhiva revistei Drita / Prietenul Albanezului : Contact
HOME CINE SUNTEM COMUNITATE REVISTA DRITA GRUPUL SERENADA EDITURA PRIVIREA JURIDIC CONTACT
 
 
Scurta istorie a literaturii albaneze (5). Lekë Matranga si Doctrina crestina
Luan Topciu
 
Literatura, NR. 19 - Octombrie 2018
 Lekë Matranga (1567-1619), cunoscut in limba italiana ca Luca Matranga, a fost un cleric ortodox al comunitatii italo-albaneze din Sicilia. Lekë Matranga s-a nascut la Piana degli Albanesi (in albaneza Hora e Arbëreshëvet), la sud de Palermo. Data exacta a nasterii sale nu este cunoscuta.
El a fost autorul celei de-a doua lucrari majore a literaturii timpurii albaneze, intitulata E mbsuame e krështerë (Doctrina crestina, Roma 1592), care este un catehism de douazeci si opt de pagini tradus din latina. Lucrarea lui Matranga contine o introducere in italiana, catehismul in sine fiind o instructiune religioasa a doctrinelor bisericesti sub forma de intrebari si raspunsuri, si o poezie de opt versuri care constituie cea mai veche atestare a unui poem scris in limba albaneza.
Varianta in dialectul sudic (tosk) al limbii albane­ze (din nord) a Missalei lui Gjon Buzuku este o carte modesta, dar reprezinta, totusi, primul document scris in dialectul limbii albaneze din sud. Cartea a fost publicata la Roma, in anul 1592. Lekë Matranga s-a intors sa slujeasca in satul natal, dupa terminarea studiilor la Roma, timp in care a aparut si cartea sa. Opera lui Lekë Matranga este de fapt o traducere din italiana a operei latinesti a preotului iezuit spaniol Iacob Ledesma (1516-1575). Manuscrisul exista in trei variante diferite si se pastreaza la Biblioteca din Vatican.
Din prima varianta a manuscrisului, in care exista si autograful autorului, rezulta ca Lekë Matranga a terminat aceasta lucrare la 20 martie 1592, la Piana degli Albanesi. In prefata cartii, autorul afirma ca menirea acestei traduceri este intelegerea catehismului de catre comunitatea albaneza din Italia, care nu cunostea limba italiana, subliniind ca aceasta traducere va fi utila sutelor de familii din Calabria si Puglia.
Matranga, care a fost si invatator, a predat copiilor, alaturi de cultura greaca si latina, si „catehismul in limba albaneza“. De fapt, istoria acestei lucrari este in stransa legatura cu activitatea didactica a lui Matranga, activitate de cultivare a valorilor crestine copiilor arbaresi din Piana degli Albanesi, in conformitate cu indrumarea Consiliului din Trento. Exista dovezi ca opera E mbsuame e krështerë a fost utilizata, fara intrerupere, o lunga perioada de timp, chiar si dupa moartea lui Lekë Matranga. Alfabetul utili­zat de el este gasit in unele inscriptii albaneze din secolul al XVI lea. Cercetatorii arbaresi vorbesc, printre altele, despre existenta unei scoli albaneze in secolul al XVI-lea. A fost o scoala in care lectiile s-au predat in limba albaneza, iar acest lucru a fost posibil datorita permisiunii acordate de catre autoritatile religioase siciliene. Scoala a fost de mare succes si a functionat timp indelungat. Pe baza ei, la inceputul secolului al XVIII-lea, parintele George Guxeta, precursorul conceptului de astazi al „identitatii culturale“ albaneze, a fondat Seminarul Arbëresh din Palermo. Conceptul sau a trecut mai tarziu in Balcani, unde a creat miscarea ideologica, politica si culturala a Renasterii nationale albaneze.
Desi o carte putin voluminoasa, opera lui Lekë Matranga are o mare importanta ca prima opera a unui arbares, fiind cea dintai carte scrisa in dialectul sudic (tosk) al limbii albaneze. Matranga a folosit un alfabet pur latin, fara adaosuri chirilice. O alta observatie a cercetatorilor este faptul ca Matranga nu a fost influentat de Gjon Buzuku, pe care, dupa toate probabilitatile, nici nu l-a cunoscut, chiar daca trecusera doar 37 de ani de la publicarea Psaltirii acestuia. Opera lui, in totalitatea ei, este alcatuita din 450 de cuvinte si se deschide cu o poezie intitulata Canzona spirituale. Lekë Matranga devine, in acest mod, si primul poet cunoscut in limba albaneza.

 
  Alte titluri din categoria "Literatura" 
 CUPRINSUL REVISTEI
 NR. 19
 

  Actualitate


  Istorie

  Cultura

  Literatura

  Spiritualitate

  Interviu

  Caleidoscop

Arhiva revistei Drita / Prietenul Albanezului
| HOME | CINE SUNTEM | COMUNITATE | PRIETENUL ALBANEZULUI | GRUPUL SERENADA | EDITURA PRIVIREA | JURIDIC | CONTACT |

© 2006-2018
ASOCIATIA LIGA ALBANEZILOR DIN ROMANIA.
by Anadeea Advertising