Home : Arhiva revistei Drita / Prietenul Albanezului : Contact
HOME CINE SUNTEM COMUNITATE REVISTA DRITA GRUPUL SERENADA EDITURA PRIVIREA JURIDIC CONTACT
 
 
Sentimental, poetic, pogradecar: Vangjo Vasili
Maria Oprea
 
Cultura, NR. 18 - Septembrie 2018
 Pictorul Vangjo Vasili, ca multi artisti albanezi din Pogradec care traiesc in anturajul si sub fascinatia Lacului Ohrid, este dominat de chipurile pe care luciul de apa le creeaza cand ca un copil neastamparat ori un indragostit visator, cand ca un batran intelept. Aceasta suprematie este resimtita in toate lucrarile sale, nu doar in acelea in care soarele, acest Narcis blond, se admira zilnic in oglinda uriasa. Peisajele in general, naturile statice, concentreaza in cadrul ramei atatea expresii, sentimente, dar mai ales liniste, incat se rasfrang in afara ca un alint, ca o muzica de relaxare asupra celui care le priveste. Vangjo Vasili este cunoscut de altfel tocmai pentru acest stil poetic impregnat in fiecare tablou ca o inserare, ca un amurg peste lacul Ohrid. Panzele sale, uneori diafane ca niste panze subtiri de borangic, alteori viguroase si energice ca ploile de vara, transmit tacerea si tihna unei lumi bucolice, aflata departe de experimentele artei moderne. Lumina este cea care caracterizeaza toate aceste lucrari, in special peisaje, tarmuri, strazi, case din zona Korcea si Pogradec si este sustinuta de culori deschise, cu nume de fructe sau animale: acvamarin, verde avocado sau azurin, morcov, roz pal sau sampanie, lamaie, mac, grau, galben puisor, alb zapada, soarece, rosu capucin. In aceste nuante solare trebuie sa va imaginati picturile lui Vangjo Vasili, prin care artistul reda romantismul tinutului in care traieste si dragostea ce-l inconjoara.

Lucrurile nu au fost intotdeauna pline de poezie in biografia sa. Ca multi artisti captivi in comunismul totalitar, el a fost nevoit sa picteze cuplul prezidential, pe Nexhmije si Enver Hodja, la comanda. Unul dintre tablouri ii infatiseaza pe cei doi plimbandu-se de-a lungul deltei Drillon din zona Pogradec, tinandu-se de brat. Este un ulei pe panza de 60 pe 40 cm, realizat in 1987, in nuante de soarece si albastru de chiciura.

Totusi, Lacul este cel care canta toate serena­dele din cadre in ritmuri senine ce amintesc de vechea Elada sau rusticul Balcic. Este un tinut mitic, arhetipal care s-a imprimat pe aceste panze ce reflecta sentimente si emotii.

 
  Alte titluri din categoria "Cultura" 
 CUPRINSUL REVISTEI
 NR. 18
 

  Actualitate


  Istorie

  Cultura

  Literatura

  Spiritualitate

  Interviu

  Caleidoscop

Arhiva revistei Drita / Prietenul Albanezului
| HOME | CINE SUNTEM | COMUNITATE | PRIETENUL ALBANEZULUI | GRUPUL SERENADA | EDITURA PRIVIREA | JURIDIC | CONTACT |

© 2006-2018
ASOCIATIA LIGA ALBANEZILOR DIN ROMANIA.
by Anadeea Advertising