Home : Arhiva revistei Drita / Prietenul Albanezului : Contact
HOME CINE SUNTEM COMUNITATE REVISTA DRITA GRUPUL SERENADA EDITURA PRIVIREA JURIDIC CONTACT
 
 
Paulina, sa-ti dansezi viata. Un film realizat de marele balerin de origine albaneza Angelin Preljocaj
Mira Skënderi
 
Cultura, NR. 16 - Iulie 2018
 Pelicula franceza l-a adus din nou in fata publicului albanez pe unul dintre marii maestri ai baletului, francezul cu origini albaneze Angelin Preljocaj (n. 1957, Sucy-en-Brie, Franta). Initial, stirea a fost confirmata de ambasada Frantei la Tirana, trezind curiozitatea publicului albanez atasat artei dansului.

Filmul a fost prezentat in ziua de 23 martie, la Cinematograful Millenium din centrul Tiranei. Ceea ce a adaugat un spor de interes evenimentului a fost faptul ca pelicula a fost regizata de sotia lui Angelin Preljocaj, Valérie Müller, care l-a insotit pe cunoscutul maestru la premiera. A fost pentru prima data cand cei doi s-au aflat impreuna in Albania.
Valérie este un nume cunoscut in cinematografia franceza ca regizoare si scriitoare. Filmul povesteste, la modul simbolic, despre biografia si cariera Paulinei, o tanara rusoaica ajunsa pe malurile Senei pentru a-si transforma visul in realitate: dorinta de a performa in baletul clasic. Personajul care a inspirat aceasta poveste de viata este o tanara balerina de origine rusa, Anastasia Sevtova, plecata dintr-un orasel friguros din nordul tarii sale in Franta, unde se supune unor antrenamente draconice numai si numai pentru a reusi sa ajunga o balerina celebra. Portretul psihologic al tinerei aspirante la glorie in balet este creionat cu maiestrie, iar scenele de dans sunt filmate cu un ochi de mare maestru. Filmul aduce in fata spectatorului cateva secvente de dans uimitoare, camera devenind ea insasi o parte a actului coregrafic.
Nascut in Franta, din parinti albanezi, Angjelin Preljocaj si-a inceput studiile in baletul clasic, dupa care s-a dedicat dansului contemporan sub bagheta unei maestre a genului, Karin Waehner. In anii ’80, a mers la New York, unde s-a perfectionat cu Zena Rommet si Merce Cunningham, dupa care si-a continuat studiile in Franta. A lucrat in colaborare cu Dominique Bagouet, dupa care, in 1985, si-a creat propria companie de dans modern. Pana in prezent a creat coregrafia pentru cincizeci de spectacole, de la interpretari solistice pana la evenimente mult mai complexe. “Paulina” a fost prezentat pentru prima data in septembrie 2016 la Pavillon Noir d’Aix en Provence, in Franta. Este prima productie de lung metraj realizata in colaborare cu sotia lui, Valérie Müller.
“Paulina, sa-ti dansezi viata” nu este primul film realizat de Preljocaj. El a mai facut cateva pelicule cu motive coregrafice, cele mai multe scurt metraje, printre care amintim: “Le postier, Idées noires”, “Un Trait d’Union”, “Annonciation” si “Alba ca Zapada”. Preljocaj este considerat unul dintre cei mai importanti coregrafi contemporani. In anii ’90 el a colaborat cu Opera Nationala de la Paris, iar incepand cu 1985 a fost fondatorul si conducatorul propriei sale companii coregrafice.

 
  Alte titluri din categoria "Cultura" 
 CUPRINSUL REVISTEI
 NR. 16
 

  Actualitate


  Istorie

  Cultura

  Literatura

  Ethnos

  Spiritualitate

  Caleidoscop

Arhiva revistei Drita / Prietenul Albanezului
| HOME | CINE SUNTEM | COMUNITATE | PRIETENUL ALBANEZULUI | GRUPUL SERENADA | EDITURA PRIVIREA | JURIDIC | CONTACT |

© 2006-2018
ASOCIATIA LIGA ALBANEZILOR DIN ROMANIA.
by Anadeea Advertising