Home : Arhiva revistei Drita / Prietenul Albanezului : Contact
HOME CINE SUNTEM COMUNITATE REVISTA DRITA GRUPUL SERENADA EDITURA PRIVIREA JURIDIC CONTACT
 
 
Cleric din Macedonia, distins cu Ordinul Skanderbeg
Maria Oprea
 
Spiritualitate, NR. 18 - Septembrie 2018
 La 28 ianuarie 2018, presedintele albanez Ilir Meta i-a conferit titlul de „Cavaler al Ordinului Skanderbeg” clericului Sulejman Redjepi (Reis ul ulema), liderul comunitatii islamice din FRI a Macedoniei. Clericul a primit aceasta distinctie „pentru merite remarcabile in promovarea valorilor pacii, iubirii, umanismului, armoniei interconfesionale; pentru protectia intereselor islamice si a vietii religioase albaneze, dezvoltarea educatiei, a institutiilor de cult si construirea de punti intre traditia islamica si tendintele din societatea contemporana albaneza”. La ceremonie au participat clerici si lideri de rang inalt din Albania, Kosovo, Muntenegru. Presedintele Albaniei a declarat: “Cu maturitate si hotarare, Sulejman a dezvoltat si consolidat viata religioasa islamica, facand din aceasta un simbol al identitatii albaneze”.
In 1991, Redjepi a militat pentru ca limba albaneza sa devina limba de cult in institutiile comunitare religioase din Macedonia, iar un an mai tarziu a fost unul dintre semnatarii Grupului de initiativa care au infiintat Universitatea din Tetovo. Sediul Muftiatului sau s-a transformat, in perioada crizei umanitare din Kosovo (1998-1999), in cel mai important adapost pentru refugiati. Cu toate acestea, liderul musulman de la Skopje este un personaj controversat, o parte a presei albaneze acuzandu-l de abuzuri si ilegalitati.

Istoria distinctiilor albaneze de stat

Stirea de mai sus este doar un fapt divers, un pretext care ne-a determinat sa aducem in discutie istoria ordinelor de stat albaneze despre care se stiu mai putine lucruri. De pilda, printre personali­tatile care au fost distinse pana acum cu acest ordin se numara fostul prim-ministru Fatos Nano, generalul american Colin Powell, contele Jean d’Ogny (Franta), politicianul albanez Azem Hajdari (decorat postum), primul presedinte al Kosovei, Fatmir Sejdiu, scriitorul Sabri Hamiti, emirul din Qatar, Hamad bin Khalifa Al Thani etc., precum si alte nume notorii din Marea Britanie, Israel, Germania, Italia, Croatia, Muntenegru. „Ordinul Skanderbeg” sau Ordinul „Gjergj Kastrioti Skënderbeu” este o decoratie onorifica de stat, atribuita de presedintele tarii unor lideri importanti care au contribuit in mod semnificativ la apararea si dezvoltarea Republicii Albania. Acesta nu trebuie confundat cu „Ordinul Regal Skanderbeg”, care este o distinctie dinastica acordata de Casa regala albaneza.

Prima decoratie care a fost instituita in Albania moderna dateaza din 1913 si se numeste „Ordinul Vulturului Negru”, urmata de „Ordinul Skanderbeg” (1925) si „Ordinul Devotamentului” (1926), cunoscut si sub numele de „Ordinul Besa”, acordate de presedintele (si mai tarziu regele) Ahmet Zogu. In timpul comunismului, dupa anul 1960, au fost create titlurile de „Artist Emerit” si „ Artist al Poporului”, dar si cel de „Erou al Muncii Socialiste”, „Erou al Poporului”, „Sculptor al poporului”, „Invatator Emerit”, anulate dupa 1990, si, de asemenea, „Ordinul National al Steagului” si „Ordinul Naim Frashëri”, acordate si dupa 1990.

„Medalia Recunostintei” pentru doi romani

Dupa aceasta data, odata cu intrarea in democratie, in Albania au fost infiintate noi ordine si medalii, ca „Ordinul Onoarea Natiunii”, „Ordinul Maica Tereza”, „Ordinul Mare Maestru al Muncii”, „Medalia de Aur a Vulturului”, „Medalia pentru Servicii Militare”, o alta pentru „Merite civile”, „Medalia Martir al Democratiei”, „Medalia Recunostintei” s.a. In semn de respect si de recunoastere a meritelor si contributiei aduse la promovarea imaginii Albaniei, numeroase personalitati albaneze si straine au fost recompensate cu asemenea distinctii, unul dintre acestia fiind scriitorul roman Marius Dobrescu, caruia presedintele Bujar Nishani i-a inmanat „Medalia Recunostintei” (in anul 2012). Aceeasi distinctie a primit-o si ambasadorul roman la Tirana, dl. Gheorghe Micu.

 
  Alte titluri din categoria "Spiritualitate" 
 CUPRINSUL REVISTEI
 NR. 18
 

  Actualitate


  Istorie

  Cultura

  Literatura

  Spiritualitate

  Interviu

  Caleidoscop

Arhiva revistei Drita / Prietenul Albanezului
| HOME | CINE SUNTEM | COMUNITATE | PRIETENUL ALBANEZULUI | GRUPUL SERENADA | EDITURA PRIVIREA | JURIDIC | CONTACT |

© 2006-2018
ASOCIATIA LIGA ALBANEZILOR DIN ROMANIA.
by Anadeea Advertising