Home : Arhiva revistei Drita / Prietenul Albanezului : Contact
HOME CINE SUNTEM COMUNITATE REVISTA DRITA GRUPUL SERENADA EDITURA PRIVIREA JURIDIC CONTACT
 
 
Scurta istorie a literaturii albaneze (3). Marin Barleti - umanist de talie europeana
Luan Topciu
 
Literatura, NR. 18 - Septembrie 2018
 Cel mai important scriitor umanist albanez, de talie europeana, a fost Marin Barleti (lat. Marinus Barletius, it. Marino Barlezio). A fost un istoric si preot catolic din Shkodra. Anul nasterii sale este plasat intre 1450 si 1460, iar despre data mortii se dau anii 1512-1513. Barleti s-a nascut si a crescut la Shkodra, in Albania, oras care, atunci, era parte a Republicii Venetia. Multi cercetatori occidentali cred ca Barleti era un colonist italian, in timp ce majoritatea cercetatorilor albanezi sustin apartenenta etnica albaneza a sa. In 1474, Imperiul Otoman a asediat Shkodra, iar Barleti a participat la apararea cu succes a orasului, atat in primul asediu din 1474, cat si in cel de-al doilea, din 1478. Ambii parinti ai lui Barleti au fost ucisi in cursul acestor asedii. Cand Venetia a cedat Shkodra otomanilor, in 1479, Barleti a fugit in Italia, unde a devenit un renumit cercetator al istoriei, al literaturii clasice si al limbii latine.
Marin Barleti este considerat primul istoric albanez, deoarece cartea sa „De obsidione Scodrensi” (Asediul Shkodrei, Venetia 1504) este o cronica in limba latina despre asediul Shkodrei din 1478, al carui martor ocular a fost. Scriitorul Ismail Kadare, referitor la aceasta carte, scria: „Daca am cauta o creatie literara care sa fie demna de expresia lucrare monumentala, ar fi greu sa gasesti un exemplu mai bun decat Asediul Shkodrei, a lui Barleti”.

Istoria vietii si a faptelor lui Skanderbeg, printul Epirului

Barleti a devenit unul dintre cei mai cunoscuti scriitori ai vremii, mai degraba pentru cea de-a doua lucrare a sa - o biografie a lui Skanderbeg - tradusa in majoritatea limbilor europene intre secolele XVI - XX. Historia de vita et gestis Scanderbegi, epirotarum principis (Istoria vietii si a faptelor lui Skanderbeg, printul Epirului), unde descrie viata, caracterul si faptele eroului national al albanezilor, ce si-a castigat o glorie nemuritoare pe plan european prin rezistenta sa antiotomana. Cartea a fost publicata in limba latina intre anii 1508 si 1510 si tradusa, de atunci, in cele mai importante limbi europene. Spre deosebire de Asediul Shkodrei, in aceasta carte Barleti s-a bazat mai mult pe marturiile altora, contemporani cu eroul, oameni apropiati ai lui Skanderbeg. De fapt, insusi Barleti a fost contemporan cu Skanderbeg, fiind nascut cu 17 ani inainte de moartea acestuia, drept pentru care materialul istoric oferit se bucura de o veridicitate absoluta. Skanderbeg, fiul unei familii nobile, a fost luat ostatic de la o varsta frageda de catre sultanul otoman Murad al II-lea. In 1443, Skanderbeg s-a intors impotriva otomanilor si a condus campaniile militare pentru apararea Albaniei. El a pastrat independenta Albaniei timp de 25 de ani, dar, dupa moartea sa, rezistenta in fata Imperiului Otoman s-a prabusit. Lucrarea descrie influenta lui Skanderbeg asupra vietii politice a poporului albanez, a Peninsulei Balcanice, precum si a continentului european. Fiind o prezentare istorica, opera lui Barleti nu este o creatie literara propriu-zisa. Dar umanistii considerau istoria o ramura a stiintei si, in acelasi timp, o arta.
„Istoria lui Skanderbeg”, cartea lui Marin Barleti, a constituit si constituie pana in ziua de astazi piatra de temelie pe care s-au asezat toate studiile ulterioare consacrate acestei personalitati istorice. Incepand cu Histoire de Georges Castriot , Roy d’Albanie, a lui Jacques de Lavardin, carte publi­cata in Franta in 1576 si reprodusa in numeroase editii, studiile istorice, creatiile literare in proza si poezie, gravurile si tablourile, creatiile muzicale etc., dedicate lui Skanderbeg, sunt astazi de ordinul miilor. Insa, opera lui Barleti este conside­rata o comoara culturala albaneza, vitala pentru formarea constiintei nationale a acestui popor.

Luan Topciu

 
  Alte titluri din categoria "Literatura" 
 CUPRINSUL REVISTEI
 NR. 18
 

  Actualitate


  Istorie

  Cultura

  Literatura

  Spiritualitate

  Interviu

  Caleidoscop

Arhiva revistei Drita / Prietenul Albanezului
| HOME | CINE SUNTEM | COMUNITATE | PRIETENUL ALBANEZULUI | GRUPUL SERENADA | EDITURA PRIVIREA | JURIDIC | CONTACT |

© 2006-2018
ASOCIATIA LIGA ALBANEZILOR DIN ROMANIA.
by Anadeea Advertising