Home : Arhiva revistei Drita / Prietenul Albanezului : Contact
HOME CINE SUNTEM COMUNITATE REVISTA DRITA GRUPUL SERENADA EDITURA PRIVIREA JURIDIC CONTACT
 
 
Situl antic Apollonia, in obiectivul fotografilor de nunti
Maria Oprea
 
Istorie, NR. 16 - Iulie 2018
 Ruinele vechiului oras Apollonia au devenit, in ultimii ani, un cadru atat de popular pentru fotografiile de nunta, incat numarul cuplurilor care doresc sa-si imortalizeze dragostea alaturi de vestigiile sitului il depaseste pe cel al vizitatorilor din timpul sezonului turistic. Ele infrunta temperaturi de peste 30 de grade si se lasa pozate langa Teatrul Odeon, Templul lui Agonothetes sau Biserica Sfanta Maria, din secolul al XVI-lea, aflate in incinta muzeului.

„Suntem norocosi ca avem numeroase nunti in luna august”, spune proprietarul restaurantului local. „Cu siguranta avem mai multe cupluri decat turisti in aceasta luna”, a adaugat el. Vinerea, in special, zeci de mirese si miri invadeaza situl antic si se conformeaza indicatiilor primite de la cameramani care cauta cele mai bune planuri, unghiuri, lumina adecvata si se folosesc de compozitia mediului pentru a surprinde gesturi, temperamente, bucurii. Ideea este ca aceste imagini sa spuna candva povestea de iubire a tinerilor si sa evidentieze atmosfera ceremoniei astfel incat cel care le priveste pentru prima data sa stie si sa simta ce au trait nuntasii in acele clipe. Iar acest lucru este stimulat si inspirat de peisajul si ruinele Muzeului in aer liber, Apollonia.
Pe teritoriul Taulantiilor

Situat in satul Pojan, la 12 kilometri de orasul Fier, pe malul raului Vjosa, Apollonia era cunoscuta ca una dintre cele mai importante comunitati grecesti din vechea Illyrie. Orasul-port a fost infiintat in anul 588 i.Hr., de colonistii din Corfu si Corint, intr-un loc ocupat initial de triburile ilirice. In perioada romana, a gazduit o scoala de filosofie renumita si a cunoscut o dezvoltare economica si culturala remarcabila. Faima acestui port la Marea Adriatica s-a stins incet-incet, din momentul in care un cutremur a distrus mare parte din cetate. Declinul sau incepe in secolul al III-lea d.Hr. si, pana la sfarsitul Antichitatii Tarzii (sec.VII d.Hr), a fost abandonat definitiv. Arheologii albanezi il compara adesea cu orasul roman Pompei, deoarece din vasta cetate de la tarmul marii doar zece la suta din ea a fost excavata. Orasul se afla pe teritoriul Taulantiilor, un grup de triburi ilirice care a trait timp de secole alaturi de greci, iar numele sau era initial Glaukeia dupa fondatorul lui, regele Glaucias (335 i.Hr.-302 i.Hr.). Ulterior, localnicii greci l-au redenumit Apollonia pentru a-l onora pe zeul Apollo, zeul zilei, al luminii si al artelor, protector al poeziei si muzicii, conducatorul corului muzelor, personificare a Soarelui.
„Magna urbs et gravis”

Filosoful si istoricul grec Strabo mentioneaza cetatea ca „un oras foarte bine guvernat”, iar Aristotel o considera, de asemenea, un model oligarhic. A cunoscut astfel o dezvoltare considerabila, devenind un oras bogat in urma comertului cu sclavi, a agriculturii si portului, care detinea peste 100 de corabii. Beneficia de drumuri pavate si constituia un centru important pe ruta Via Egnatia, intre Thessaloniki, Bizant si Tracia. Mai mult, avea moneda proprie cu imaginea unei vaci care-si alapteaza vitelul, pe avers, si un model dublu stelat, pe revers. Aceste monede circulau pana dincolo de bazinul Dunarii.
In anul 148 i.Hr., Apollonia a devenit parte a provinciei romane Macedonia, in special a Epirului, si a inflorit sub aceasta dominatie, fiind consemnat de Cicero in Philippicae ca magna urbs et gravis, oras mare si important. Crestinismul s-a instaurat timpuriu, iar episcopii din Apollonia au fost prezenti la primul Consiliu din Efes (431) si la Conciliul de la Calcedon (451). Tot acum, in urma cutremurului puternic care a colmatat fundul marii, inundand portul, a inceput decaderea sa. Pamantul a devenit o mlastina extinsa, stapanita de malarie, facand orasul de nelocuit, iar orasul din apropiere, Avlona (Vlorë), a preluat suprematia in regiune. Pana la sfarsitul antichitatii, orasul a fost in mare masura depopulat, gazduind doar o mica comunitate crestina. Aceasta colonie (care, probabil, isi trage radacinile din vechiul oras) a construit pe un deal din apropiere biserica Adormirii Maicii Domnului, parte a mânastirii Ardenica.

La mana destinului

Ruinele cetatii de 81 de hectare au fost descoperite de arheologi in secolul al XVIII-lea, cercetarile fiind continuate de o echipa franceza, mai tarziu, intre anii 1924-1938. Parti ale sitului au fost deteriorate in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, insa, azi, sapaturile au fost reluate de albanezi. Unele dintre descoperirile arheologice sunt expuse in cadrul mânastirii, cunoscuta sub numele de Muzeul Apollonia (deschis in 1958), iar alte artefacte se afla la Tirana. Din nefericire, in timpul anarhiei care a urmat prabusirii regimului comunist in 1990, colectia arheologica a fost jefuita si muzeul a fost inchis temporar. Ruinele au fost, de asemenea, frecvent vizitate de hoti care au vandut relicvele gasite colectionarilor straini (ca la Sarmizegetusa Regia). In decembrie 2011, a fost deschis un nou muzeu, sub conducerea lui Marin Haxhimihali.

Albania detine, pe langa Apollonia, alte opt parcuri arheologice - Butrint, Shkodër, Lezhë, Bylis, Amantia, Orikum, Antigonea si Finiq – care atrag anual peste 300.000 de turisti. Multi dintre ei sunt albanezi care si-au creat o traditie in a veni pana aici si a face, in situl antic de-acum 2600 de ani, poze de nunta. Cadrul, alcatuit din ruine, fragmente din templu si amfiteatru, scari, pietre si vegetatie este potrivit pentru asemenea ceremonii, iar muzeul beneficiaza gratuit de publicitate constanta.

 
  Alte titluri din categoria "Istorie" 
 CUPRINSUL REVISTEI
 NR. 16
 

  Actualitate


  Istorie

  Cultura

  Literatura

  Ethnos

  Spiritualitate

  Caleidoscop

Arhiva revistei Drita / Prietenul Albanezului
| HOME | CINE SUNTEM | COMUNITATE | PRIETENUL ALBANEZULUI | GRUPUL SERENADA | EDITURA PRIVIREA | JURIDIC | CONTACT |

© 2006-2018
ASOCIATIA LIGA ALBANEZILOR DIN ROMANIA.
by Anadeea Advertising