Home : Arhiva revistei Drita / Prietenul Albanezului : Contact
HOME CINE SUNTEM COMUNITATE REVISTA DRITA GRUPUL SERENADA EDITURA PRIVIREA JURIDIC CONTACT
 
 
O monografie despre Albania
Florin Colonas
 
Cultura, NR. 18 - Septembrie 2018
 Micul stat european „Tara Vulturilor”, Shqiperia, sau cum este denumit oficial, Albania, a fost dintotdea­una o atractie nu numai pentru puterile vecine sau mai indepartate geografic, care au cautat s-o stapaneasca, dar si pentru temerarii calatori care au fost atrasi de farmecul peisajului si al oamenilor, totul fiind privit intr-un context exotic al continentului european.
Asa se intampla si cu o lucrare intitulata „Albania”, aparuta la Bucuresti, in 1928, la Tipografia „Bucovina” I.E.Toroutiu (Calea Victoriei 222), semnata de Dem. Abeleanu, fost profesor si director la Gimnaziul Romanesc din Ianina si revizor scolar in judetele Vlasca si Durostor.
Cel care s-a incumetat sa scrie aceasta carte de 130 de pagini, brosata, format 23.5x16 cm, elaborase anterior cateva manuale de Aritmetica pentru cursul primar, dar si „Geografia si harta judetului Vlasca”, o carte despre Turcia si una despre Constantinopole.
Lucrarea cuprinde o sumara harta a Albaniei si un numar de 32 de ilustratii care-i sporesc mult valoarea documentara. Imaginile ocupand suprafete consi­derabile, uneori si intreaga pagina, redau secvente foto ale peisajului, ale ruinelor istorice, demografice, ale unor personalitati istorice, religioase sau pur si simplu ale unor persoane aflate in plina activitate in mediul social.
Volumul obtinut spre consultare, prin ama­bilitatea celor de la „Anticariatul UNU”, fusese atent citit de cineva care notase pe prima pagina: „O carte scrisa ingrozitor de agramat! Rascumparata, insa, prin comoara ei, de imagini nesperate.” Desigur, stilul literar nu este cel mai desavarsit. Totusi, editura s-a straduit ca textul sa fie cat mai corect si a introdus o pagina finala de Erata, cu nu mai putin de 35 de indreptari ortografice.
Parcurgand filele textului aflam multe lucruri pline de un parfum de epoca. Astfel, in sectiunea initiala despre populatie si etnografie aflam ca din pricina razboaielor si a „Vendetei” populatia a scazut, dar albanezul, fiind „foarte prasitor”, populatia s-a inmultit. Autorul subliniaza faptul ca poporul albanez a mentinut virtutile patriarhale: credinta, sinceritatea si puritatea moravurilor familiale. De subliniat: „cres­tinii si musulmanii se iubesc unii pe altii si traiesc intr-o armonie completa.”
Aflam apoi vechile radacini istorice si principalele caracteristici ale 24 de localitati urbane. La Korcea, socotit de autor cel mai frumos oras al Albaniei, autorul il aminteste pe Iorgu Steriu, mare proprietar, drept cea mai simpatica figura din randul marilor comercianti, mare filantrop, mare sprijinitor al culturii romanilor-macedoneni, donand sume importante pentru biserica romana din Korcea, pentru toate picturile si mobilierul ei, ca si pentru cea din Sofia, odajdii si alte obiecte trebuincioase lacasului de cult. De subliniat faptul ca in acelasi oras functiona un liceu cu limba de predare franceza. Aici va functiona ca profesor, in urmatorul deceniu, viitorul dictator al tarii, Enver Hodja.
Autorul se ocupa de „Rassa albaneza”, cautand sa individualizeze tipul antropologic, specificand faptul ca dupa numeroasele invazii: dorieni, pelasgi, normanzi, gali, romani, goti, slavi, acestia si-au lasat amprenta. Se aminteste de romanii nomazi numiti Farseroti, care s-au stabilit si in judetul din Romania Mare – Durostor in satul Frasari, dupa comuna omonima din Albania. De altfel, si la periferia capitalei exista comuna Frasari, „inghitita” dupa 1989 in cartierul luxos de astazi al Piperei.
Fraserotul, scrie autorul, este robust, mandru, generos, inalt, svelt, cu ochi negri si sprancene arcuite, figura alba, colorata cu sange la manie. Frumoasa comparatia cu nobletea vulturului si maiestatea leului. Apoi continua portretul: imbracat cu un vesmant alb, iar la cingatoare poarta cutite si pistoale cu manere incrustate.
Un numar de pagini este dedicat istoriei albaneze si marelui erou Skanderbeg, al carui portret este prezent de altfel pe coperta volumului. Este preze­ntata si istoria la zi a tarii, inclusiv ocuparea Albaniei, in zona Korcea, de catre un detasament francez sau domnia Printului de Wied (inmormantat in Biserica Luterana din Bucuresti).
Coloniile albaneze din Europa si America sunt amintite si ele, ca si faptul ca Sotir Peci din Korcea a „editat in 1905 primul ziar albanez in America (Massachusetts, Boston) numit „Kombi”, care a avut foarte putini cititori, emigrantii shqiptari fiind analfabeti. Nestiinta de carte mergea mana in mana cu infrastructura - problema extrem de actuala astazi si la noi, in conditiile civilizatiei si ale Uniunii Euro­pene. Drumul intre cele mai importante localitati Tirana-Korcea, adevarat cu lungi portiuni denivelate, se facea pe sosea pana la Elbasan, iar de aici incolo cu… caravanele de catari.
In incheierea monografiei se trateaza „Vendeta” si „Bessa”. Vendeta, acea arma a razbunarii, secera in fiecare an mai multe vieti decat o epidemie. Se zice ca in 70 de ani o suta de barbati piereau din aceasta cauza.
„Bessa-bes” – inseamna „pe credinta mea” sau „pe onoarea mea”, juramant sfant, care trebuia indeplinit chiar si cu pretul vietii. Ritualul era urmatorul: ambele parti, dupa ce se saruta, apropiindu-si doar obrazul, intind cele doua degete mari si in momentul atingerii lor, pronunta de doua ori: „Bessa-bes”! Legamantul este facut cu trainicie, viata nemaifiind un obstacol in cadrul respectarii cuvantului dat, care trebuie onorat toata viata.
In incheiere, autorul insista asupra caracterului leal, sincer, al omului de cuvant, element care se intalneste mai rar la popoarele culte din Europa.

 
  Alte titluri din categoria "Cultura" 
 CUPRINSUL REVISTEI
 NR. 18
 

  Actualitate


  Istorie

  Cultura

  Literatura

  Spiritualitate

  Interviu

  Caleidoscop

Arhiva revistei Drita / Prietenul Albanezului
| HOME | CINE SUNTEM | COMUNITATE | PRIETENUL ALBANEZULUI | GRUPUL SERENADA | EDITURA PRIVIREA | JURIDIC | CONTACT |

© 2006-2018
ASOCIATIA LIGA ALBANEZILOR DIN ROMANIA.
by Anadeea Advertising