Home : Arhiva revistei Drita / Prietenul Albanezului : Contact
HOME CINE SUNTEM COMUNITATE REVISTA DRITA GRUPUL SERENADA EDITURA PRIVIREA JURIDIC CONTACT
 
 
Povestea cafelei. Cafeaua - de la caprele lui Kaldi pana in expresor
Marius Dobrescu
 
Caleidoscop, NR. 18 - Septembrie 2018
 



Hai sa ne imaginam o zi fara cafea! Pentru cei mai multi dintre noi e aproape imposibil. Preparata in diferite feluri, la ibric, pe nisip, diluata in cafetiera sau espresso, cafeaua a devenit un drog indispensabil in viata noastra. Dar cum a ajuns aceasta bautura fierbinte si parfumata sa ne domine diminetile?


Se crede ca inaintasii etiopienilor de astazi au descoperit si au recunoscut efectul energizant al cafelei extrasa din fructele arborelui de cafea. In orice caz, nu exista nicio dovada clara care sa ne arate unde anume in Africa crestea cafeaua, cine o consuma sau chiar daca era cunoscuta in lumea noastra inainte de sec. al XVII-lea. Povestea lui Kaldi, tanarul crescator de capre din secolul al IX lea, care ar fi descoperit cafeaua, nu a fost cunoscuta in lumea noastra decat in secolul al XVII lea, descrisa intr-un document anonim. Din Etiopia, se spune ca boabele de cafea au fost aduse in Egipt si Yemen. Cea mai credibila si veche dovada a aparitiei cafelei ca bautura sau dovada a existentei arborelui de cafea apare la mijlocul secolului al XV-lea, in manastirile Sufi din Yemen. Boabele de cafea au fost prajite si uscate pentru prima data in Arabia, procedeu ce se pastreaza si in epoca moderna. Pana in secolul al XVI-lea, cafeaua a ajuns in Orientul Mijlociu, Persia, Turcia si Africa de Nord, ca mai apoi sa se raspandeasca in Italia si in restul Europei, Indonezia si in cele doua Americi.
Cuvantul “cafea” a aparut in limba engleza prin cuvantul german Koffie, in anul 1598. Acest cuvânt isi are originea in turcescul kahve, pronuntia turceasca a cuvantului arab qahwa, o trunchiere a qahhwat al-bun sau vinul boabei. O posibila origine a cuvantului este Regatul Kaffa din Etiopia, unde isi are originile planta de cafea.

Legenda bobului de cafea

Exista nenumarate legende legate de originile acestei bauturi. Una dintre ele este legata de yemenitul sufi Ghothul Akbar Nooruddin Abu al-Hasan al-Shadhili. Potrivit legendei, in calatoriile sale prin Etiopia, el a observat o vitalitate neobisnuita a pasarilor din zona, asa ca decide sa incerce boabele pe care le consumau acestea. Indata dupa ce le-a mestecat, a inteles ca boabele aveau acelasi efect si asupra lui. O alta legenda vorbeste despre crescatorul de capre etiopian Kaldi, care a observat ca animalele sale aveau mai multa energie cand muscau din boabele rosii dintr-un anumit tufis, ceea ce l-a facut sa incerce si el. Entuziasmat in urma descoperirii facute, i-a dus boabele unui misionar aflat in acel tinut, care le-a pus pe foc. Numai ca aroma eliberata de boabele prajite i-a facut sa se convinga de proprietatile lor. Si se mai spune ca cei doi au macinat boabele si le-au dizolvat in apa, obtinand astfel prima ceasca de cafea.
Lumea araba si raspandirea europeana

Totusi, cea mai credibila dovada a cafelei ca bautura obtinuta din fructele arborelui de cafea apare la mijlocul secolului al XV-lea, in manastirile sufi din Yemen. De aici, cafeaua a ajuns in Egipt si Africa de Nord, iar pana in secolul al XVI-lea s-a raspandit in Orientul Mijlociu, Persia si Turcia. Din lumea araba, bautura a ajuns in Italia, apoi in restul Europei, iar plantele de cafea au fost raspandite de calatorii germani catre Indiile de Est si cele doua Americi.
Cel mai important personaj care mentioneaza cafeaua intr-un text scris este Abd al-Qadir al-Jaziri, care, in anul 1587, elaboreaza o lucrare in care urmareste traseul cafelei, lucrare intitulata Umdat al safwa fi hill al-qahwa. In ea, vorbeste despre un seic, Jamal-al-Din al-Dhabhani, primul care a adoptat utilizarea cafelei in jurul anului 1454. Efectul energizant al cafelei devine apoi din ce in ce mai popular. In calatoria sa prin tari si continente, cafeaua ajunge in Arabia Felix – Yemenul de astazi, de unde pleaca mai departe, catre Mecca si Medina, apoi spre marile orase Cairo, Damasc, Bagdad si Istanbul. Primul magazin de cafea a fost deschis la Istanbul, in anul 1554, desi, la inceput, cafeaua nu a fost prea bine primita in Imperiul Otoman. Ba chiar, in lumea araba, a fost interzisa, popularitatea ei deranjandu-i pe inaltii clerici musulmani. Dezlegarea la baut cafea a dat-o sultanul otoman Selim I. De aici pana la a deveni o bautura unanim acceptata nu a mai fost decat un pas. In Europa, cafeaua a intrat tarziu, abia la sfarsitul sec. al XIX-lea reusind sa faca o concurenta reala ceaiului si sa se impuna. In ciuda opiniilor medicale, care vorbesc despre efectele nocive ale utilizarii cafelei ca energizant, ne este foarte greu sa renuntam la un obicei care constituie una dintre placerile noastre zilnice. (M.Dobrescu)

 
  Alte titluri din categoria "Caleidoscop"



 
 CUPRINSUL REVISTEI
 NR. 18
 

  Actualitate


  Istorie

  Cultura

  Literatura

  Spiritualitate

  Interviu

  Caleidoscop

Arhiva revistei Drita / Prietenul Albanezului
| HOME | CINE SUNTEM | COMUNITATE | PRIETENUL ALBANEZULUI | GRUPUL SERENADA | EDITURA PRIVIREA | JURIDIC | CONTACT |

© 2006-2018
ASOCIATIA LIGA ALBANEZILOR DIN ROMANIA.
by Anadeea Advertising