Home : Arhiva revistei Drita / Prietenul Albanezului : Contact
HOME CINE SUNTEM COMUNITATE REVISTA DRITA GRUPUL SERENADA EDITURA PRIVIREA JURIDIC CONTACT
 
 
Ziua Internationala a Limbii Materne
Maria Oprea
 
Actualitate, NR. 18 - Septembrie 2018
 Bilingvismul albanezilor din Romania si din intreaga diapora reprezinta o axioma, o realitate ca o emblema a fiecarui expatriat. Insa, in numeroase cazuri, urmasii emigrantilor nascuti in tara de adoptie sunt uniligvi, iar limba materna este aceea a locului in care au vazut lumina zilei si nu a stramosilor din patria de origine. Ca urmare, vom vorbi aici despre Albaneza si Romana ca limbi ale albanezilor care au ales Romania drept locul caruia ii spun “acasa”. Celebram astfel Ziua Internationala a Limbii Materne, o sarbatoare care are loc, incepand din 2008, in fiecare an, la 21 februarie, iar scopul ei este de a promova diversitatea lingvistica si culturala. Data semnifica ziua in care, in 1952, studentii care demonstrau pentru recunoasterea limbii lor, bangali, ca limba nationala a Pakistanului, au fost ucisi de politie la Dhaka, astazi devenita capitala Bangladesh-ului. De aceea, o asemenea ceremonie serveste nu numai actiunilor menite sa conserve si protejeze limbile vorbite, ci si la dezvoltarea constiintei de sine, a traditiilor lingvistice si culturale in intreaga lume.

Conform UNESCO, la nivel mondial sunt vorbite aproximativ 6000 de limbi, dintre care 2500 risca sa piara in viitorul apropiat. “Cea mai mare amenintare o reprezinta lipsa comunicarii in limba materna intre parinti si copii”, afirma cercetatoarea Katharina Haude de la Centrul National de Cercetari Stiintifice din Franta si membru onorific al Societatii germane pentru limbi amenintate cu disparitia. O alta cauza a declinului comunicarii in limba materna, spun cercetatorii, ar fi globalizarea, oamenii preferand o limba de circulatie mondiala pentru a avea mai multe sanse de reusita in viata. Dar Limba Materna este sacra, ea reprezinta legatura cu parintii si stramosii, este semnul de identitate nationala, de apartenenta la un neam.

Pentru cativa dintre minoritarii din Romania, Limba materna-albaneza este vorbita doar in mediul familial sau, rar, in cadrul unor intalniri oficiale. Nu vom face acum un istoric al ei, dar trebuie sa subliniem din nou ca este alcatuita din doua dialecte principale - Tosk si Gheg – iar limba literara pe care o vorbesc si conationalii din Romania este cea formata pe baza dialectului tosk.
Pe de alta parte, Limba Romana reprezinta limba materna pentru numerosi urmasi ai albanezilor care au emigrat in Romania, vreme de cateva sute de ani. Romana este a cincea limba romanica, dupa numarul de vorbitori, fiind in urma spaniolei, portughezei, francezei si italienei, cu care prezinta multe similaritati. Nu-i vom face o prezentare acum, vom spune doar ca albanezii si au insusit-o foarte usor, deoarece exista multe legaturi intre ele care tin de o inrudire ancestrala in acest spatiu balcanic.

 
  Alte titluri din categoria "Actualitate" 
 CUPRINSUL REVISTEI
 NR. 18
 

  Actualitate


  Istorie

  Cultura

  Literatura

  Spiritualitate

  Interviu

  Caleidoscop

Arhiva revistei Drita / Prietenul Albanezului
| HOME | CINE SUNTEM | COMUNITATE | PRIETENUL ALBANEZULUI | GRUPUL SERENADA | EDITURA PRIVIREA | JURIDIC | CONTACT |

© 2006-2018
ASOCIATIA LIGA ALBANEZILOR DIN ROMANIA.
by Anadeea Advertising