Home : Arhiva revistei Drita / Prietenul Albanezului : Contact
HOME CINE SUNTEM COMUNITATE REVISTA DRITA GRUPUL SERENADA EDITURA PRIVIREA JURIDIC CONTACT
 
 
Artisti romani si albanezi pe simezele Capitalei
Luan Topciu
 
Actualitate, NR. 16 - Iulie 2018
 Anul 2018 si-a deschis portile pentru comunitatea albaneza si prietenii ei sub semnul artei. Asociatia Liga Albanezilor din Romania, in colaborare cu Uniunea Artistilor Plastici din Romania, a organizat pentru iubitorii de grafica si desen o expozitie, avandu-i ca protagonisti pe artistii Gentian Zeka (Albania), Nicolae Ionescu si Aurel Acasandrei (Romania).

Vernisajul a avut loc in seara zilei de 17 ianuarie 2018. Au participat membri ai comunitatii albaneze, oameni de cultura, reprezentanti ai vietii artistice romanesti, ziaristi, iubitori ai artelor din Bucuresti etc.
Discursul de deschidere a fost sustinut de seful Sectiei de Grafica al Uniunii Artistilor Plastici din Romania, lect. univ. dr. Anca Boieriu, care, printre altele, a spus ca „este un succes meritat al artistului albanez, care, prin lucrarile grafice expuse, a depasit orice fel de asteptare”. Apoi, expozitia a fost salutata de domnul Aledin Amet, subsecretar de stat in cadrul Departamentului pentru Relatii Interetnice al Guvernului Romaniei. Presedintele ALAR, Radu Savulescu, a vorbit despre importanta deschiderii acestei expozitii, care „serveste in mod direct promovarii artei plastice albaneze si a dialogului cultural dintre Romania si Albania”. Despre discursul artistic al celor trei artisti a vorbit criticul de arta Luan Topciu, iar despre semnificatia spirituala a acestei expozitii, legaturile afective cu artistii albanezi s.a. a vorbit artistul Nicolae Ionescu.
Gentian Zeka expune la Bucuresti pentru a doua oara, prima sa expozitie a avut loc in anul 1999, impreuna cu artistul albanez Vangjo Vasili. La randul lor, artistii plastici romani, Nicolae Ionescu si Aurel Acasandrei, au avut o expozitie in Albania in iulie 2000. Evenimentul de la Bucuresti a fost o expresie a prieteniei intre cei trei artisti plastici.

Cate ceva despre grafica si desen

Expozitia cuprinde 52 de lucrari: 25 de lucrari de grafica ale lui Gentian Zeka si cate 13 lucrari ale artistilor romani, Aurel Acasandrei si Nicolae Ionescu. Cei trei pictori sunt voci insemnate in arta contemporana albaneza si romana, relevandu-se prin perspectiva inedita de abordare artistica, prin limbajul propriu, prin coerenta si unitate. Relevanta culturala a acestei expozitii consta, mai ales, in formula de expunere a lucrarilor. Astfel, artistul albanez Gentian Zeka creeaza o relatie de asociere intre imaginile lucrarilor sale cu imaginile lucrarilor artistilor romani, prin limbajul si discursul lor plastic specific oferindu-se un dialog artistic exemplar. El incearca sa evite realul sub febra imaginatiei si sub fascinatia necunoscutului. Zeka suprapune obiecte, le separa, le fragmenteaza, le mareste sau le micsoreaza in functie de miscarea si cautarea neobosita a sufletului sau. Intotdeauna stie sa confere un caracter intim, muzical si pretios formelor si detaliilor.
Cunoscutul critic de arta Radu Ionescu avea sa descrie arta lui Acasandrei astfel: „Aurel Acasandrei, cel ce obtinea diploma de pictor in 1964, s-a dovedit, inca de la inceputurile carierei sale, un artist cu vocatia migrarii de la realism spre o interpretare abstracta a imaginii. Cu timpul, epurarea detaliilor a dus la o exprimare concisa, expresiva si, atunci cand tema o cere, cu un humor sanatos. In desen cateva linii pot defini o lume, datorita sigurantei cu care penita sau creionul evolueaza pe hartie, rod al unei notabile forte de stilizare. Cateva accente de culoare fac mai usoara si mai placuta lectura acestor desene, ele insele sinteza unei indelungi si roditoare experiente.”
Despre trasaturile creatiei lui Nicolae Ionescu, acelasi critic a scris: „Strain vocatiei pentru spectacol, a cautat intotdeauna sa descifreze tainele structurii modelului sau. Poate tocmai din aceasta dorinta modelele sale au fost intotdeauna o piatra spalata de ape, o planta sau un trunchi de copac. Aparent modeste, aceste modele, prin acuitatea observatiei, prin siguranta mainii si armonia cromatica de o remarcabila transparenta si stralucire, deveneau, din pretexte de analiza, subiecte de tablou.”
Expozitia marcheaza, in primul rand, un succes pentru cei trei artisti plastici si, de asemenea, este o marturie a unui dialog cultural vibrant, eficient, cu un impact direct asupra iubitorilor de arta.
Evenimentul organizat de ALAR a fost prilejul unei frumoase seri albaneze. Serenadele korceare, interpretate de solista Florentina Barbu si Daniel Bertesteanu, la chitara, au transmis publicului prezent sensibilitatea muzicii traditionale albaneze.
Televiziunea nationala TVR1 si Radio Romania Cultural, prezente la eveniment, au pregatit o emisiune speciala dedicata acestei seri de exceptie.

 
  Alte titluri din categoria "Actualitate" 
 CUPRINSUL REVISTEI
 NR. 16
 

  Actualitate


  Istorie

  Cultura

  Literatura

  Ethnos

  Spiritualitate

  Caleidoscop

Arhiva revistei Drita / Prietenul Albanezului
| HOME | CINE SUNTEM | COMUNITATE | PRIETENUL ALBANEZULUI | GRUPUL SERENADA | EDITURA PRIVIREA | JURIDIC | CONTACT |

© 2006-2018
ASOCIATIA LIGA ALBANEZILOR DIN ROMANIA.
by Anadeea Advertising