Home : Arhiva revistei Drita / Prietenul Albanezului : Contact
HOME CINE SUNTEM COMUNITATE REVISTA DRITA GRUPUL SERENADA EDITURA PRIVIREA JURIDIC CONTACT
 
 
Liga de la Prizren (1878-1881)
Marius Dobrescu
 
Istorie, NR. 19 - Octombrie 2018
 Liga pentru Apararea Drepturilor Poporului Albanez a fost o organizatie politica alba­neza infiintata la 5 ianuarie 1877 (oficial, la 10 iunie 1878), in orasul Prizren, aflat pe atunci in vilayetul Kosova al Imperiului Otoman.
Tratatul de la San Stefano si apoi cel de la Berlin au acordat unor state balcanice vecine teritorii locuite de albanezi. Incapacitatea Portii de a-si proteja interesele intr-o regiune locuita in proportie de 70% de musulmani si predominant loiala otomanilor i-a obligat pe liderii albanezilor sa si organizeze apararea, dar si sa ia in calcul infiintarea unei administratii autonome, pe modelul celor pe care le avusesera Serbia si Principatele Dunarene inainte de a-si obtine independenta.
Liga a fost infiintata la intalnirea a 47 de bei otomani tinuta la Prizren, in 10 iunie 1878. O pozitie initiala a Ligii a fost prezentata in documentul denumit Kararname, in care liderii albanezi isi declarau intentia de a conserva si a pastra integritatea teritoriala a Imperiului Otoman in Balcani, sustinand Poarta, si de „a lupta cu armele in mana pentru a apara integritatea teritoriilor Albaniei”. Desi nu spunea nimic despre reforme, scoli, autonomie sau despre unificarea populatiei albaneze intr-un singur vilayet, sub influenta lui Abdyl Frashëri, aceasta pozitie initiala a fost schimbata radical si a avut ca urmare revendicarea autonomiei de catre albanezi si chiar razboiul deschis cu Imperiul Otoman. Liga albaneza de la Prizren este considerata in istoriografie drept debutul Miscarii de Renastere a Albaniei, care avea sa duca la actul de la 28 noiembrie 1912, declararea independentei acestei tari.

Marius Dobrescu

 
  Alte titluri din categoria "Istorie" 
 CUPRINSUL REVISTEI
 NR. 19
 

  Actualitate


  Istorie

  Cultura

  Literatura

  Spiritualitate

  Interviu

  Caleidoscop

Arhiva revistei Drita / Prietenul Albanezului
| HOME | CINE SUNTEM | COMUNITATE | PRIETENUL ALBANEZULUI | GRUPUL SERENADA | EDITURA PRIVIREA | JURIDIC | CONTACT |

© 2006-2018
ASOCIATIA LIGA ALBANEZILOR DIN ROMANIA.
by Anadeea Advertising