Home : Arhiva revistei Drita / Prietenul Albanezului : Contact
HOME CINE SUNTEM COMUNITATE REVISTA DRITA GRUPUL SERENADA EDITURA PRIVIREA JURIDIC CONTACT
 
 
La multi ani, Albania! Ismail Qemali: Traiasca Steagul! Traiasca Albania!
Marius Dobrescu
 
Istorie, NR. 19 - Octombrie 2018
 La aniversarea Independentei Albaniei, redam discursul rostit de fondatorul acestui stat, Ismail bey Qemali, cu prilejul prezentarii Declaratiei de Independenta. Este cel mai clar exemplu ca acest fapt istoric s-a implinit prin munca si sacrificiul celor mai buni fii ai acestui popor. (M.D.)

Oh! Cat de fericit ma simt astazi cand vad atatia barbati albanezi stransi la un loc, asteptand cu nerabdare si curiozitate sfarsitul acestei adunari istorice pentru soarta patriei noastre dragi. Plin de bucurie si cu lacrimi in ochi, lacrimi de fericire, ies acum inaintea voastra ca sa va dau marea veste, ca azi, chiar acum, Congresul a proclamat independenta Albaniei, anuntand intreaga lume despre aceasta si acordandu-mi mie conducerea guvernului provizoriu al Albaniei libere.
Un vis frumos imi pare aceasta transformare a tarii noastre, care cinci sute de ani a suferit pierderea libertatii sub ocupatia turca si care, acum, in ultimii ani, a fost aproape sa-si dea definitiv sufletul, sa fie stinsa si stearsa definitiv de pe fata pamantului; aceasta Albanie, care, odinioara, a stralucit de vitejia fiilor ei; aceasta Albanie, care, atunci cand Europa era amenintata de pericolul turc, ea, sub viteazul ei Skanderbeg, s-a transformat in poarta de otel ce a rezistat celor mai cumplite atacuri ale sultanilor turci. Iata ca, gratie lui Dumnezeu, prin munca, vitejia si curajul fara seaman al albanezilor, de azi incolo iau sfarsit nenorocirile si suferintele patriei noastre, pentru ca, aici si acum, suntem Liberi, Independenti si Neatarnati. Drept pentru care radeti si va veseliti! Ca sa ajungem in aceasta zi frumoasa si mare, ne-a ajutat sangele eroilor si munca valoroasa a patriotilor nostri, a tuturor prietenilor care au luat parte la aceasta adunare, si a voastra, a celor carora va rade inima de marea bucurie pe care o simtiti; iar adunarea mi-a dat mie sarcina, ca fiind cel mai batran dintre toti, de a ridica semnul scump al libertatii noastre, steagul nostru indelung visat si adorat (ridica steagul, fixat pe un maner metalic si, dupa ce-l flutura cateva secunde in aer, il fixeaza intr-un stalp al balconului. Publicul, decum vede steagul, striga cu bucurie: Traiasca Steagul, Traiasca Albania Libera!).
Iata, deci, acesta este steagul nostru rosu cu vulturul negru bicefal in mijloc. Iar acum, cu totii impreuna, ca un trup intreg si nedespartit, sa lucram sa-l onoram, sa-l cinstim si sa-l inaltam, asa cum merita patria noastra libera.
Incheind, nu-mi ramane altceva decat sa inalt o rugaciune lui Dumnezeu cel mare, ca, impreuna cu binecuvantarea lui, sa ne dea puterea de a fi demni in aceasta zi, sa accepte ca de acum inainte sa fiu eu intaiul martir al patriei, asa cum destinul mi-a harazit onoarea de a saruta si a flutura primul acest steag. Steagul nostru, in patria noastra libera.

Traiasca Steagul! Traiasca Albania!

Vlora, 28.11.1912

 
  Alte titluri din categoria "Istorie" 
 CUPRINSUL REVISTEI
 NR. 19
 

  Actualitate


  Istorie

  Cultura

  Literatura

  Spiritualitate

  Interviu

  Caleidoscop

Arhiva revistei Drita / Prietenul Albanezului
| HOME | CINE SUNTEM | COMUNITATE | PRIETENUL ALBANEZULUI | GRUPUL SERENADA | EDITURA PRIVIREA | JURIDIC | CONTACT |

© 2006-2018
ASOCIATIA LIGA ALBANEZILOR DIN ROMANIA.
by Anadeea Advertising