Home : Arhiva revistei Drita / Prietenul Albanezului : Contact
HOME CINE SUNTEM COMUNITATE REVISTA DRITA GRUPUL SERENADA EDITURA PRIVIREA JURIDIC CONTACT
 
 
Pictorul-soldat Fatmir Hadjiu. Intre chipiul cu cozoroc si basca pe-o ureche
Maria Oprea
 
Cultura, NR. 18 - Septembrie 2018
 Intreaga sa viata, artistul albanez Fatmir Hadjiu si-a impartit cariera intre armata si pictura. Nu se poate vorbi despre o tradare reciproca intre cele doua spatii aparent contrarii, dimpotriva, fiecare a avut de castigat in urma acestei coabitari: “uniforma” s-a ales cu mai multa “lumina si perspectiva”, iar “sevaletul” a capatat povesti interesante, rigoare, siguranta. Totusi, aceste spatii devin ireconciliabile cand privesti lucrarile, fara sa stii ceva din biografia lui Fatmir Hadjiu, si descoperi un pictor scrupulos, expresiv, stralucitor, pe care nu l-ai banui de disciplina cazona. Iar aspectul acesta este la fel de evident in multele tablouri cu soldati albanezi care lupta pe front cu turci, fascisti si alti opozanti - o tema majora in creatia sa – precum si in peisaje, portrete, scene rurale. Un anumit soi de patetism, dinamism si eroism degaja lucrarile sale, dar si o liniste si suavitate a imaginilor casnice, care echilibreaza agresiunea razboiului.
Fatmir Hadjiu (n.28 decembrie 1927 – d.10 martie 2001) ar fi implinit luna aceasta 90 de ani. El s-a nascut la Gjirokastra, intr-o familie din clasa de mijloc din Përmet, unde au existat numerosi militari si patrioti. Face studiile la Liceul de arta din Tirana, si pe cele militare, la Zagreb. In 1930 s-a stabilit impreuna cu familia in capitala si aici a trait pana cand a mers in lumea celor drepti. Din septembrie 1943 pana la sfarsitul celui De-al Doilea Razboi Mondial s-a aflat in randul partizanilor, in 1948 incepe studiile militare la Belgrad si Zagreb, iar din 1948 il aflam la post, la Regimentul de Artilerie din Berat, iar mai tarziu, ca adjunct al Comandamentului de Artilerie al Armatei si lector la Academia Militara “Skanderbeg”, la arma Infanterie.
In plan artistic, Fatmir Hadjiu a participat, in 1959, pentru prima data, la expozitia nationala de pictura, lucru care l-a determinat sa se inscrie la Institutul de Arte Plastice, absolvit in 1965. A fost membru si presedinte al Asociatiei Scriitorilor si Artistilor din Tirana si lector invitat la Institutul de Belle Arte, Facultatea de Pictura Monumentala. De a lungul vremii, tablourile sale au fost expuse la Galeria Nationala de Arta, Muzeul National de Istorie, Muzeul din Tropoja, Vlora etc. Cele mai apreciate lucrari figurative ale sale sunt: Cu sabia in mana, Unirea Principatelor albaneze, Dansul Victoriei, Batalia de la Abulena, Femei din Tirana, La camp s.a.
Artistul a reusit sa reflecte in operele sale nu numai secvente de lupta, dar si de viata, intr-o maniera realista, ce amintesc, unele dintre ele, de dinamismul sau viata pastorala din tablourile lui Nicolae Grigorescu, Theodor Aman si Corneliu Baba. Este o lume plina de sabii, soldati si uniforme, un spatiu agitat, cu cai, oameni si copaci care cad sub cerul rosu, un loc dominat de asprime si hotarare, dar si de senzualitatea femeilor albaneze ori atmosfera bucolica a catunelor, ce sunt redate asemenea unor scene de film, in tonuri indeosebi de rosu, ocru si maro. Fatmir Hadjiu este considerat unul dintre cei mai de succes pictori ai generatiei sale, un autor prolific, cu un arsenal impresionant de peisaje, portrete, compozitii, fresce. Iar aceasta pofta de viata si bucurie excesiva de a crea nu puteau veni decat dintr-un spirit disciplinat si exigent.

Maria Oprea

 
  Alte titluri din categoria "Cultura" 
 CUPRINSUL REVISTEI
 NR. 18
 

  Actualitate


  Istorie

  Cultura

  Literatura

  Spiritualitate

  Interviu

  Caleidoscop

Arhiva revistei Drita / Prietenul Albanezului
| HOME | CINE SUNTEM | COMUNITATE | PRIETENUL ALBANEZULUI | GRUPUL SERENADA | EDITURA PRIVIREA | JURIDIC | CONTACT |

© 2006-2018
ASOCIATIA LIGA ALBANEZILOR DIN ROMANIA.
by Anadeea Advertising