Home : Arhiva revistei Drita / Prietenul Albanezului : Contact
HOME CINE SUNTEM COMUNITATE REVISTA DRITA GRUPUL SERENADA EDITURA PRIVIREA JURIDIC CONTACT
 
 
Ziua Albaniei, sarbatorita impreuna cu albanezii din Romania
Mira Skenderi
 
Actualitate, NR. 19 - Octombrie 2018
 Singurul invitat care nu a onorat marea sarbatoare a Albaniei a fost insusi ambasadorul acestei tari la Bucuresti, dl Ilir Tepelena

In urma cu 105 ani, la Vlora, omul politic Ismail bey Qemali, supranumit si „batranul de la Vlora”, dadea citire, in fata unei mari adunari nationale, actului Independentei. In entuziasmul general, documentul a fost semnat de reprezentantii tuturor provinciilor albaneze, la care se adaugau si cei ai diasporei. In aceleasi zile a fost aleasa o adunare reprezentativa, cu rolul de a numi primul guvern si a lua cele dintai masuri administrative. Despre primul guvern al Albaniei independente am scris in numerele anterioare ale revistei noastre. Acesta nu a avut o viata prea lunga, Marile Puteri europene instituind o comisie internationala care avea sa guverneze o tara aflata in plin haos si in cea mai neagra inapoiere. Totusi, actul de la 28 noiembrie 1912 ramane poate cel mai important eveniment al istoriei Albaniei, momentul in care tara si-a inceput drumul spre civilizatia europeana.
Iata de ce aceasta zi ramane si pentru comunitatea albaneza din Romania una dintre cele mai importante zile din existenta ei. Si, ca sa ne referim din nou la momentul 1912, trebuie spus ca, inainte de a se arunca in aventura vietii lui, declararea independentei, marele patriot Qemali a venit la Bucuresti si a obtinut acordul comunitatii de aici, care, se stie, era cea mai puternica si mai activa din Balcani. Pornind de la aceste considerente, organizatiile albaneze din Romania au sarbatorit an de an Ziua Independentei.
Anul acesta, asociatia noastra a organizat, in ziua de 27 noiembrie, un eveniment ceva mai aparte. Sarbatoarea Zilei Nationale a Albaniei a debutat cu salutul adresat comunitatii de catre deputatul Alin Stoica si presedintele ALAR, Radu Savulescu, care au remarcat importanta evenimentului de la 28 noiembrie 1912 pentru albanezii din tara si din afara ei. A urmat o ceremonie speciala, in cadrul careia trei dintre membrii comunitatii au primit distinctii din partea conducerii ALAR: este vorba despre prof. univ. acad. Grigore Brancus, ambasadorul Gheorghe Micu si scriitorul Marius Dobrescu. Intr-un scurt laudatio, care a precedat acordarea Diplomei de onoare si a Plachetei de aur, profesorul Brancus a fost prezentat drept „cel mai important specialist albanolog la ora aceasta” si cel care „a contribuit masiv, de 50 de ani incoace, la imbogatirea literaturii stiintifice in domeniul relatiilor lingvistice romano-albaneze”. La randul sau, ambasadorul Gheorghe Micu a fost prezentat „cel mai bun ambasador al Romaniei la Tirana si, poate, de la stabilirea primelor relatii diplomatice intre cele doua tari si pana azi”. De aceleasi onoruri a beneficiat si scriitorul si jurnalistul Marius Dobrescu, cel care „a contribuit la promovarea culturii albaneze in Romania si dincolo de ea”. In continuarea programului, grupul de dansuri si cantece al comunitatii a prezentat un spectacol de dansuri populare din sudul si nordul Albaniei, iar solista Florentina Barbu si chitaristul Daniel Bertesteanu au adus in fata invitatilor un manunchi de serenade specifice provinciei Korcea. Nu este pentru prima data cand acest gen muzical este adus in fata publicului romanesc, dar sensibilitatea cu care sunt interpretate i-a impresionat pe oaspetii prezenti la receptie si a rascolit amintiri dragi familiilor albaneze care s-au aflat in sala.
Nu mai putin apreciata a fost expozitia de portrete ale unor personalitati albaneze de ieri si de azi, opera a pictorului craiovean Marius Turaiche.
La evenimentul organizat de ALAR cu prilejul Zilei Nationale a Albaniei au participat membri ai comunitatii albaneze din Bucuresti si provincie, personalitati culturale si politice, oameni din media s.a. La o scurta trecere in revista am putut remarca grupul deputatilor minoritatilor nationale, in frunte cu seful acestuia, Varujan Pambuccian, pe profesorul universitar Nicolae Saramandu, pe cercetatorii din cadrul Academiei Romane Catalina Vatasescu si Manuela Nevaci, pe scriitorul si editorul Vlad Zografi, pe reprezentantul Departamentului pentru Relatii Interetnice, subsecretarul de stat Amet Aledin si pe multi alti prieteni ai comunitatii noastre. Au mai luat parte reprezentanti ai unor misiuni diplomatice acreditate in Romania, ai clerului s.a.
Evenimentul a fost imortalizat pe pelicula de o echipa a Televiziunii Romane si a fost redat pe larg de presa din Albania.

Mira Skënderi

 
  Alte titluri din categoria "Actualitate" 
 CUPRINSUL REVISTEI
 NR. 19
 

  Actualitate


  Istorie

  Cultura

  Literatura

  Spiritualitate

  Interviu

  Caleidoscop

Arhiva revistei Drita / Prietenul Albanezului
| HOME | CINE SUNTEM | COMUNITATE | PRIETENUL ALBANEZULUI | GRUPUL SERENADA | EDITURA PRIVIREA | JURIDIC | CONTACT |

© 2006-2018
ASOCIATIA LIGA ALBANEZILOR DIN ROMANIA.
by Anadeea Advertising