Home : Arhiva revistei Drita / Prietenul Albanezului : Contact
HOME CINE SUNTEM COMUNITATE REVISTA DRITA GRUPUL SERENADA EDITURA PRIVIREA JURIDIC CONTACT
 
 
Pastila de suflet. Sfantul Paisie de la Neamt - rugator al inimii
pr. Gruia-Mihail Zamfirescu
 
Spiritualitate, NR. 18 - Septembrie 2018
 In fiecare an, la 15 Noiembrie, Biserica Ortodoxa praznuieste pe Sfantul Paisie de la Neamt.
Nascut in 1722, in Poltava - Malorusia, fiu al preotului Ioan, de la catedrala orasului, si al prezbiterei Irina, Petru – asa cum fusese numit din botez, avea sa ramana orfan de tata la varsta de doar patru ani. Mama sa l-a crescut cu dragoste fata de invatatura crestina, trimitandu-l apoi la Academia Teologica la Kiev, intemeiata de Mitropolitul moldo­vean, Sfantul Petru Movila. Intra in viata monahala, trecand prin schiturile Liubietchi si Medvedeski, ca sa ajunga la Marea Lavra de la Kiev. Dar, faima trairii vietii monahale din Tara Romaneasca ajunsese pana aici, iar tanarul rasofor, acum numit Platon, la indemnul monahului Ignatie, se hotaraste sa ajunga si el pe binecuvantatele plaiuri muntenesti.
Ajuns aici in postul mare al anului 1743, popo­seste la schiturile Dalhauti, Trestieni si Carnu. Este puternic influentat de Sfantul Vasilie (de la Poiana Marului), care revigorase aici trairea dupa model athonit si care il initiaza in tainele rugaciunii inimii, si de pusnicul Onufrie.
Se hotaraste sa ajunga in Athos, unde paseste in anul 1746, la manastirea Pantocrator. Patru ani se nevoieste in singuratate, pentru ca, in 1750, aflat in trecere prin Sfantul Munte, acelasi Sfant Vasilie de la Poiana Marului sa il calugareasca, cu numele de Paisie. La indemnul Sfantului Vasilie, lasa pustia, pentru a conduce o comunitate monahala de aici, compusa din slavi si romani, care ulterior va forma Schitul Sf. Ilie.
In 1763, impreuna cu 64 de monahi, se intoarce in Tara Romaneasca. Se opreste pentru putin timp la schitul Varzaresti, apoi primeste loc de nevointa la Dragomirna, langa Suceava. Trairea deosebita, dupa model athonit, face ca obstea sa creasca neincetat. Aici a redactat Sfantul Paisie Regula­men­tul vietii monahale in opt puncte. Dupa 1775, odata cu ocuparea Nordului Moldovei de catre austrieci, staretul Paisie, impreuna cu 200 de ucenici, se retrage la manastirea Secu, apoi, in 1779, la manas­tirea Neamt. Modelul rigorii athonite a dat si aici roade puternice, obstea ajungand la 700 de ostenitori.
Sf. Paisie trece la Domnul in data de 15 Noiem­brie 1794 si este inmormantat in gropnita bisericii celei mari a manastirii. Posteritatea il cunoaste ca Sfantul Paisie de la Neamt sau Sfantul Paisie cel Mare (dupa traducerea numelui sau de familie – Velicicovski).
Sfantul Paisie s-a nascut in Ucraina de astazi, a fost initiat in trairea monahala in Tara Romaneasca, a urcat drumul spre desavarsire in Sfantul Munte si apoi, din nou, in Tara Romaneasca si in Moldova de atunci. Granitele si limbile nu constituiau o piedica; usurinta trecerii prin diferitele state si ramanerea in anumite manastiri se facea prin limbajul comun al trairii ortodoxe. Nici interesele politice ale vremii, nici diversele stapaniri (musulmane sau catolice) ale unor locuri nu au putut opri dorinta de mantuire si mersul ferm pe calea aceasta.
Ravna sa si a ucenicilor a facut ca multe texte duhovnicesti sa fie culese, traduse in romana (de catre ucenicul Rafail) si rusa, pentru ca apoi sa fie multiplicate/tiparite spre folosul multor doritori de mantuire. Este vorba de culegerea numita Filocalia, alcatuita din redarea experientelor duhovnicesti ale marilor traitori ai credintei din diverse epoci si locuri.
Multi dintre ucenicii sai au dus acest model si practica rugaciunii inimii in intinsul Imperiului Tarist, unde au pus bazele unor noi schituri si manastiri, sau au influentat puternic obsti deja constituite (cea mai celebra fiind Man. Optina, unde ucenicul Dosoftei devine invatator duhovnicesc al Sf. Serafim de Sarov).
A fost canonizat de catre Biserica Ortodoxa Rusa in 1988, si de catre Biserica noastra in 1992.

 
  Alte titluri din categoria "Spiritualitate" 
 CUPRINSUL REVISTEI
 NR. 18
 

  Actualitate


  Istorie

  Cultura

  Literatura

  Spiritualitate

  Interviu

  Caleidoscop

Arhiva revistei Drita / Prietenul Albanezului
| HOME | CINE SUNTEM | COMUNITATE | PRIETENUL ALBANEZULUI | GRUPUL SERENADA | EDITURA PRIVIREA | JURIDIC | CONTACT |

© 2006-2018
ASOCIATIA LIGA ALBANEZILOR DIN ROMANIA.
by Anadeea Advertising